Ο επενδυτικός γίγαντας Vanguard ανακοινώνει την αποχώρηση από τη συμμαχία για το καθαρό μηδέν για το κλίμα, προκαλώντας τις επευφημίες του GOP

Οι Ρεπουμπλικάνοι επαινούν την επενδυτική εταιρεία Vanguard Group για την αποχώρησή της από το Net Zero Asset Managers, τη μεγαλύτερη συμμαχία για το κλίμα στον κόσμο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, εν μέσω πιέσεων από συντηρητικούς νομοθέτες.

Η έξοδος από το NZAM της Vanguard, ενός από τους μεγαλύτερους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το κίνημα χρηματοδότησης ESG, όπου περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και διακυβέρνησης παράγοντες παίζουν ρόλο στις επενδυτικές αποφάσεις των εταιρειών της Wall Street.

Η Vanguard είπε ότι ενώ «τέτοιες πρωτοβουλίες του κλάδου μπορούν να προωθήσουν τον εποικοδομητικό διάλογο», η εμπλοκή της εταιρείας στο NZAM δημιουργεί ακούσια «σύγχυση» μεταξύ των επενδυτών.

«Ως εκ τούτου, μετά από αρκετή σκέψη, αποφασίσαμε να αποσυρθούμε από το NZAM για να παρέχουμε στους επενδυτές μας τη σαφήνεια που θέλουν σχετικά με τον ρόλο των κεφαλαίων δεικτών και πώς σκεφτόμαστε τους σημαντικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα. Ξεκαθαρίστε ότι η Vanguard μιλά ανεξάρτητα για θέματα που έχουν σημασία για τους επενδυτές μας», ανέφερε η εταιρεία.

Η έλλειψη ιδιότητας μέλους «δεν θα επηρεάσει τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε τους επενδυτές μας να διαχειριστούν τους κινδύνους που μπορεί να θέσει η κλιματική αλλαγή στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις τους», ανέφερε η δήλωση.

Η αποχώρηση του Vanguard έρχεται εν μέσω εντάσεων με τους εκλεγμένους Ρεπουμπλικάνους σε ολόκληρη τη χώρα που έχουν βάλει στο στόχαστρο το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, κατηγορώντας το ότι είναι κατά των ορυκτών καυσίμων και «ξυπνά» στην κλιματική αλλαγή.

Η συμμαχία NZAM επιδιώκει να πιέσει τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 ή νωρίτερα και να τερματίσουν τις επενδύσεις στον άνθρακα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η διεθνής πρωτοβουλία αποτελείται από περίπου 290 διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων με περιουσιακά στοιχεία 66 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και ευθυγραμμίζεται με τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

Ορισμένες πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών έχουν εγκρίνει ή εξετάζουν το ενδεχόμενο νόμου κατά του ESG που απαγορεύει στα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία να επενδύουν σε εταιρείες με πολιτικές ESG. Οι Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι έχουν συλλέξει συλλογικά δισεκατομμύρια δολάρια από τον αντίπαλο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων BlackRock για επενδύσεις στο ESG.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της εστίασης κατά του ESG ήταν στο BlackRock, το Vanguard βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο των Ρεπουμπλικανών. Την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από δώδεκα Ρεπουμπλικάνοι γενικοί εισαγγελείς ζήτησαν από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας να παρέμβουν για να εμποδίσουν το σχέδιο της Vanguard να αγοράσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, επικαλούμενοι ανησυχίες ESG.

Η Δυτική Βιρτζίνια, μια μεγάλη παραγωγός άνθρακα, νωρίτερα φέτος επέτρεψε σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της BlackRock, να συμμετάσχουν σε δημόσιες επιχειρήσεις μέσω ESG.

“Αυτά είναι σπουδαία νέα για τους Αμερικανούς καταναλωτές και επενδυτές και δείχνουν ότι αντιστεκόμαστε στους αφυπνισμένους ριζοσπάστες που προσπαθούν να επιβάλουν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους ατζέντες στην οικονομία μας”, δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός ταμίας της Δυτικής Βιρτζίνια, Ράιλι Μουρ. στο κίνημα κατά του ESG. «Οι διαχειριστές επενδύσεων πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τα συμφέροντα των πελατών τους και να μεγιστοποιούν τις αποδόσεις τους, όχι σύμφωνα με τεχνητούς περιορισμούς που επιβάλλονται από ένα υπουργικό συμβούλιο παγκόσμιων ελίτ».

Την περασμένη εβδομάδα, η Φλόριντα απέσυρε 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία από τη BlackRock.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρικ Σκοτ ​​της Φλόριντα είπε ότι άλλες εταιρείες θα πρέπει να «βοηθήσουν» τη Vanguard και να αποχωρήσουν από το NZAM.

«Εδώ και μήνες, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για επενδύσεις που έχουν ξυπνήσει που άδικα τοποθετούν τις προοδευτικές πολιτικές πάνω από τα συμφέροντα των επενδυτών», είπε.

Leave a Comment