Ορισμένοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα προσιτότητας μετά τον επανασχεδιασμό του Μέρους Δ

Φωτογραφία: d3sign/Getty Images

Το Μέρος Δ του Medicare μπορεί να είναι στόχος για μεταρρύθμιση, αλλά μια νέα ανάλυση από την εταιρεία συμβούλων Avalere διαπιστώνει ότι οι δικαιούχοι μπορεί ακόμα να δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά τα φάρμακά τους.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) εισήγαγε αρκετές αλλαγές στον σχεδιασμό παροχών του Μέρους Δ που βελτίωσαν την προσβασιμότητα για τους εγγεγραμμένους στο Μέρος Δ. Ξεκινώντας το 2024, ο IRA θέτει ένα όριο δικαιούχου από την τσέπη (OOP) στο καταστροφικό όριο όπου το κόστος OOP, συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων για το κενό κάλυψης κατασκευαστή, εκτιμάται ότι είναι περίπου 3.233 $. Το 2025, ο νόμος επανασχεδιάζει το όφελος του Μέρους Δ για να περιορίσει το κόστος OOP του δικαιούχου στα 2.000 $ και αλλάζει το πρόγραμμα και την ευθύνη του κατασκευαστή εντός του οφέλους.

Θα απαιτηθούν επίσης σχέδια του Μέρους Δ, ξεκινώντας από το 2025, ώστε να επιτρέπεται σε οποιονδήποτε εγγεγραμμένο στο Μέρος Δ να κατανείμει το κόστος OOP του κατά τη διάρκεια του έτους προγράμματος—γνωστό ως “OOP εξομάλυνση”.

Παρά τις μεταρρυθμίσεις αυτές, ορισμένοι δικαιούχοι ενδέχεται να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικής προσιτότητας που σχετίζονται με τον χρόνο αναπλήρωσης και το εισόδημα της συνταγής, αναφέρει η έκθεση. Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από επίμονα ζητήματα οικονομικής προσιτότητας μπορεί να περιλαμβάνουν δικαιούχους με περιορισμένο εισόδημα που δεν λαμβάνουν υποστήριξη επιμερισμού του κόστους μέσω της επιδότησης χαμηλού εισοδήματος (LIS). Όσοι έχουν υψηλό κόστος OOP στη σύντομη περίοδο πριν από την έναρξη του προγράμματος εξομάλυνσης του OOP το 2024. και όσοι επιβαρύνονται με το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών OOP το 2025 στο έτος προγράμματος (π.χ. λόγω νέας διάγνωσης) όταν μειώνεται ο χρονικός ορίζοντας για την εξομάλυνση του κόστους OOP.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι 1,5 εκατομμύριο εγγεγραμμένοι εκτός LIS προβλέπεται να έχουν κόστος OOP αρκετά υψηλό ώστε να φτάσουν το καταστροφικό όριο OOP για το 2024. Επιπλέον, περίπου 800.000 δικαιούχοι εκτός LIS προβλέπεται να έχουν κόστος OOP για τα φάρμακά τους του Μέρους Δ. Περισσότερο από το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους το 2024, ακόμη κι αν το κόστος του OOP τους περιοριστεί σε καταστροφικά επίπεδα.

Η πλειονότητα αυτών των δικαιούχων (80%) έχει εισοδήματα μεταξύ 150% και 300% του ομοσπονδιακού επιπέδου φτώχειας (FPL), το οποίο είναι ακριβώς πάνω από το όριο επιλεξιμότητας του LIS.

Από το 1,5 εκατομμύριο δικαιούχους μη-LIS που προβλέπεται να φτάσουν το όριο του OOP το 2024, περίπου 270.000 εγγεγραμμένοι (18%) αναμένεται να επιβαρυνθούν με το κόστος του OOP τους πρώτους 3 μήνες του έτους. Επειδή η εξομάλυνση του OOP δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, αυτοί οι δικαιούχοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα προσιτότητας λόγω του υψηλού κόστους OOP — άνω των 1.000 $ το μήνα, διαπίστωσε η Avalere.

Ένα υψηλότερο ποσοστό εγγεγραμμένων που πληρούν τις προϋποθέσεις για το Medicare λόγω αναπηρίας (24%), δικαιούχοι κάτω των 65 ετών (29%) και όσοι είναι μαύροι (23%) ή Ισπανόφωνοι (26%) προβλέπεται να είναι καταστροφικοί στην πρώτη παράδειγμα. Σε σύγκριση με τον μέσο όρο για όλους τους εγγεγραμμένους εκτός LIS (17%), ο οποίος έφτασε σε καταστροφικά επίπεδα τρεις μήνες το χρόνο.

Οι περισσότεροι δικαιούχοι εκτός LIS που προβλέπεται να φτάσουν το καταστροφικό όριο OOP το 2024 περιλαμβάνουν εκείνους που λαμβάνουν φάρμακα για το άσθμα (482.000 δικαιούχοι), αραιωτικά αίματος (458.000), ανοσοθεραπεία (316.000) και θεραπείες για τον καρκίνο (040). και φάρμακα για τον HIV (216.000).

Για το 2025, η ανάλυση προβλέπει ότι 2,6 εκατομμύρια δικαιούχοι εκτός LIS θα έχουν κόστος OOP αρκετά υψηλό ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις για το όριο των 2.000 $ OOP. Ακόμη και με ανώτατο όριο OOP 2.000 $, περισσότεροι από 200.000 δικαιούχοι εκτός LIS προβλέπεται να έχουν κόστος OOP άνω του 10% του ετήσιου εισοδήματός τους το 2025.

Επειδή το πρόγραμμα εξομάλυνσης OOP επιτρέπει στους δικαιούχους να κατανείμουν το κόστος στους υπόλοιπους μήνες του έτους προγράμματος, η Avalere εξέτασε περιπτώσεις όπου οι εγγεγραμμένοι ενδέχεται να λάβουν πιο περιορισμένο όφελος από την εξομάλυνση, επειδή επιβαρύνονται με το μεγαλύτερο μέρος του κόστους OOP τους τελευταίους μήνες του έτους προγράμματος . Διαπιστώθηκε ότι από τα 4,2 εκατομμύρια δικαιούχους εκτός LIS που προβλέπεται να έχουν κόστος OOP άνω των 1.500 $ το 2025, περίπου 20.000 εγγεγραμμένοι προβλέπεται να έχουν μεγάλο κόστος OOP (δηλαδή πάνω από 1.250 $) τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους.

Μεταξύ όλων των δικαιούχων εκτός LIS που προβλέπεται να έχουν κόστος OOP άνω των 1.500 $ το 2025, ένα μεγαλύτερο μερίδιο φυλετικών/εθνοτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιούχων Ασιατών, Μαύρων και Ισπανόφωνων, προβλέπεται να επιβαρυνθεί με το μεγαλύτερο μέρος του κόστους OOP στο παρελθόν 3 χρόνια. Στην έκθεση βρέθηκαν οι μήνες του έτους.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΣΗ

Από φέτος, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με εταιρείες φαρμάκων για τη μείωση του κόστους των φαρμάκων του Medicare Part D.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή των Κέντρων για Medicare και Υπηρεσιών Medicaid, Chiquita Brooks-LaSure, τα 10 φάρμακα του Μέρους Δ που θα συζητηθούν θα δημοσιευθούν την 1η Σεπτεμβρίου. Την 1η Σεπτεμβρίου 2024, η CMS θα δημοσιεύσει δίκαιες τιμές για αυτά τα φάρμακα, είπε.

Από την 1η Ιανουαρίου 2026, οι δικαιούχοι του Medicare μπορούν να αναμένουν να λαμβάνουν φάρμακα σε διαπραγματευόμενες χαμηλότερες τιμές. Εάν μια φαρμακευτική εταιρεία προσπαθήσει να τιμολογήσει το φάρμακό της πάνω από το κόστος ζωής για τους δικαιούχους του Medicare, ο κατασκευαστής θα κληθεί να πληρώσει ένα πρόσθετο κόστος ζωής, είπε το HHS.

Twitter: @JELagasse
Στείλτε email στον συγγραφέα: [email protected]

Leave a Comment