Οι Συντηρητικοί της Μεγάλης Βρετανίας έχουν δεχθεί πυρά για φορολογικά και οικονομικά ζητήματα

ΛΟΝΔΙΝΟ (AP) — Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ξεκίνησε έρευνα τη Δευτέρα για τους ισχυρισμούς ότι ο ηγέτης του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος τακτοποίησε απλήρωτες φορολογικές οφειλές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ενώ ήταν επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Είναι μια από τις πολλές ιστορίες κρυφών δανείων και απλήρωτων φόρων που έχουν προκαλέσει ανησυχία στον Σουνάκ, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει έρευνες για φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν την προσωπική του περιουσία και την οικογένειά του..

Ο πρόεδρος του κόμματος Nadhim Zahawi παραδέχτηκε τη διαμάχη με τις φορολογικές αρχές σχετικά με τις μετοχές της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov, της οποίας ήταν συνιδρυτής. Όμως είπε ότι το λάθος ήταν «απρόσεκτο και όχι σκόπιμα».

«Επέλεξα να διευθετήσω το θέμα και να πληρώσω αυτό που είπαν ότι ήταν το σωστό για να επικεντρωθώ στη ζωή μου ως δημόσιος υπάλληλος», είπε.

Το BBC και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο φορολογικός λογαριασμός, συμπεριλαμβανομένου του προστίμου, ανήλθε σε περίπου 5 εκατομμύρια λίρες (6,2 εκατομμύρια δολάρια). Λένε ότι το νομοσχέδιο αποφασίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, όταν ο Ζαχάβι διετέλεσε επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Ο Σουνάκ είπε τη Δευτέρα ότι ζήτησε από τη σύμβουλό του για τα πρότυπα, Λόρι Μάγκνους, «να διερευνήσει πλήρως το θέμα, να λάβει όλα τα στοιχεία και να με συμβουλέψει για τη συμμόρφωση του Ναχίμ Ζαχάβι με τον υπουργικό κώδικα».

«Η ακεραιότητα και η λογοδοσία είναι πραγματικά σημαντικές για μένα και προφανώς υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σε αυτή την περίπτωση», είπε.

Η Άντζελα Ρέινερ, αναπληρωτής αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, είπε ότι η αναθεώρηση των προτύπων ήταν “μια αξιολύπητη προσπάθεια να ξεπεράσει τα λεφτά” του Σουνάκ.

«Η ψήφος εμπιστοσύνης του Rishi Sunak στον Nadhim Zahawi είναι άλλο ένα παράδειγμα της κακής ηγεσίας και της τρομερής του κρίσης», είπε.

Ο Σουνάκ ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο, δεσμευόμενος για «ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα» μετά από ταραχώδη χρόνια που οδήγησαν τον Τζόνσον να καθαιρεθεί από πολλαπλά σκάνδαλα και τη διάδοχό του Λιζ Τρας να καθαιρεθεί μέσα σε εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων του, αφού οι πολιτικές της συγκλόνισαν την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι οικονομικές ρυθμίσεις του Τζόνσον επανήλθαν στο προσκήνιο το 2021, αφού τα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι ο μακρινός ξάδερφός του, ο Καναδός επιχειρηματίας Σαμ Μπλάιθ, ενήργησε ως εγγυητής για ένα πιστωτικό όριο 800.000 λιρών (993.000 $) για τον τότε πρωθυπουργό.

Ο τραπεζίτης και ο συντηρητικός δωρητής Ρίτσαρντ Σαρπ βοήθησε στην επίτευξη της συμφωνίας, ανέφεραν οι Sunday Times. Λίγες εβδομάδες αργότερα, μετά από σύσταση της κυβέρνησης, ο Σαρπ διορίστηκε πρόεδρος του BBC.

Ο Σαρπ είπε στους Sunday Times ότι «μόλις είχε συνδέσει» ανθρώπους και δεν είχε σύγκρουση συμφερόντων. Τη Δευτέρα, είπε ότι ζητούσε εσωτερική έρευνα για τον κρατικά χρηματοδοτούμενο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα «για να διασφαλιστεί ότι τηρούνται όλες οι σχετικές οδηγίες».

Ο Επίτροπος για τους Δημόσιους Διορισμούς, William Shawcross, είπε επίσης ότι θα επανεξετάσει την πρόσληψη της Sharp για να βεβαιωθεί ότι έγινε “δίκαια, ανοιχτά και με αξιοπρέπεια”.

Ο Τζόνσον είπε στο Sky News ότι ο Σαρπ ήταν “ένας καλός και σοφός άνθρωπος, αλλά δεν ξέρει τίποτα για τα προσωπικά μου οικονομικά – μπορώ να σας το πω, είμαι 100% σίγουρος”.

Οι ιστορίες είναι καύσιμο για τους αντιπάλους που κατηγορούν τον Sunak, έναν πρώην επενδυτικό τραπεζίτη, παντρεμένο με την κόρη ενός Ινδού δισεκατομμυριούχου, ότι οδήγησε μια κυβέρνηση πλουσίων που δεν είχε επαφή με τους αγώνες των απλών ανθρώπων.

Πέρυσι αποκαλύφθηκε ότι η σύζυγός του Akshata Murthy δεν είχε πληρώσει φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για το εισόδημά της στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων 11,5 εκατομμυρίων λιρών ετησίως σε μερίσματα από την Infosys, την ινδική εταιρεία πληροφορικής που ίδρυσε ο πατέρας της. Η πρακτική ήταν νόμιμη, αλλά ο Σουνάκ, τότε επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, εμφανίστηκε στην καλύτερη περίπτωση αδιάφορος καθώς αύξησε τους φόρους για εκατομμύρια Βρετανούς.

Οι πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου δεν υποχρεούνται να δημοσιεύσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά ο Σουνάκ υποσχέθηκε να το πράξει για λόγους διαφάνειας.

Σε άλλο ένα όνειδος, ο Sunak επιβλήθηκε πρόστιμο από την αστυνομία Παρασκευής επειδή έβγαλε τη ζώνη ασφαλείας του για να τραβήξει ένα βίντεο στα social media πίσω από ένα κινούμενο αυτοκίνητο.

Leave a Comment