Οι πωλήσεις προσόδων σημείωσαν ρεκόρ το 2022 εν μέσω υψηλών επιτοκίων και φόβων

Τιμ Μπίμπερ | Φωτοδίσκος | Getty Images

Εν μέσω αστάθειας στο χρηματιστήριο, φόβους ύφεσης και υψηλότερες προμήθειες, οι καταναλωτές επένδυσαν πέρυσι ποσά ρεκόρ σε προσόδους, ένα είδος ασφάλισης που προσφέρει εγγυημένη ροή εισοδήματος.

Οι αγοραστές μετέφεραν 310,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε προσόδους το 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν από τη Limra, έναν εμπορικό όμιλο του ασφαλιστικού κλάδου.

Αυτό το ποσοστό είναι 17% υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ το 2008, όταν οι καταναλωτές αγόρασαν 265 δισεκατομμύρια δολάρια σε προσόδους. Εκείνο το έτος, οι ΗΠΑ βρίσκονταν στη μέση της Μεγάλης Ύφεσης και η χρηματιστηριακή αγορά έφτασε στο κάτω μέρος με απώλειες 57%.

Περισσότερα από Προσωπικά Οικονομικά:
Γιατί αξίζει να περιμένεις για να διεκδικήσεις παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης;
Οι χρήστες του Medicare μπορούν ακόμα να αλλάξουν, να εξαιρεθούν από τα Προγράμματα Πλεονεκτημάτων του 2023
Τι είναι η «κυλιόμενη ύφεση» και πώς επηρεάζει τους καταναλωτές;

Ομοίως, το 2022 είδε Δείκτης S&P 500 Έκλεισε τη χρονιά με πτώση 19,4%, σημειώνοντας τη χειρότερη απώλειά της από το 2008. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε επιθετικά τα επιτόκια για να περιορίσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, εγείροντας ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε ακούσια να ωθήσει τη χώρα σε ύφεση.

«Σε κακές στιγμές, οι άνθρωποι ανησυχούν για την ασφάλεια», είπε ο Lee Baker, πιστοποιημένος οικονομικός σχεδιαστής και ιδρυτής της Apex Financial Services με έδρα την Ατλάντα και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του CNBC.

Ένας «μοναδικός» συνδυασμός παραγόντων οδήγησε σε πωλήσεις προσόδων

Υπάρχουν πολλά είδη προσόδων. Γενικά εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: ένα οιονεί συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που προσφέρει εγγυημένο επίπεδο εισοδήματος εφ’ όρου ζωής σε μια επένδυση ή συνταξιοδότηση.

Όλες οι προσόδους παρέχονται από ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες προστατεύουν από κινδύνους όπως η αστάθεια της αγοράς ή η απειλή της αποταμίευσης ζωής σε μεγάλη ηλικία.

Οι προσόδους επωφελήθηκαν επίσης από την περίοδο αύξησης των επιτοκίων της Fed, με αποτέλεσμα καλύτερες αποδόσεις των επενδύσεων. Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά ομόλογα, τα οποία συνήθως λειτουργούν ως έρμα όταν πέφτουν οι μετοχές, είχαν τη χειρότερη χρονιά τους το 2022, αφήνοντας λίγες επιλογές στους αποταμιευτές που αναζητούν σχετική ασφάλεια και αξιοπρεπείς αποδόσεις.

«Ήταν μια μοναδική χρονιά», είπε ο Todd Giesing, βοηθός αντιπρόεδρος της Limra Annuity Research, σχετικά με τους παράγοντες που οδήγησαν τις πωλήσεις ρεκόρ προσόδων.

Οτιδήποτε βασίζεται στην προστασία και έχει λίγη αρνητική προστασία λειτουργεί πολύ καλά.

Τοντ Γκίζινγκ

Βοηθός Αντιπρόεδρος της Limra Annuity Research

Οι καταναλωτές ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις αναβαλλόμενες προσόδους σταθερού επιτοκίου πέρυσι. Οι συνολικές πωλήσεις — 112,1 δισεκατομμύρια δολάρια — υπερδιπλασιάστηκαν το 2021, σπάζοντας το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2002, όταν οι καταναλωτές αγόρασαν 80,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Limra.

Οι αναβαλλόμενες προσόδους με σταθερό επιτόκιο λειτουργούν σαν πιστοποιητικό κατάθεσης που προσφέρεται από μια τράπεζα. Οι ασφαλιστές εγγυώνται ένα ποσοστό απόδοσης για ορισμένο χρονικό διάστημα, ίσως τρία ή πέντε χρόνια. Στο τέλος της περιόδου, οι αγοραστές μπορούν να αποσύρουν τα χρήματά τους, να μεταβούν σε άλλη πρόσοδο ή να μετατρέψουν τα χρήματά τους σε ροή εισοδήματος.

Η Limra, μια άλλη κατηγορία – οι προσόδους με δείκτη – απέσπασε 79,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 8% από το ρεκόρ του 2019.

Οι προσόδους με δείκτη είναι χαμηλού κινδύνου. Είναι συνδεδεμένα με έναν δείκτη αγοράς όπως ο S&P 500. Οι ασφαλιστές περιορίζουν τα κέρδη προς τα πάνω όταν η αγορά είναι καλή, αλλά βάζουν ένα κατώτατο όριο στις ζημίες εάν οι δεξαμενές δεξαμενές.

«Οτιδήποτε βασίζεται στην άμυνα και έχει κάποιες αρνητικές άμυνες λειτουργεί πολύ καλά», είπε ο Giesing στο CNBC το περασμένο φθινόπωρο.

Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές αποφεύγουν τις μεταβλητές προσόδους, η απόδοση των οποίων είναι γενικά άμεσα συνδεδεμένη με το χρηματιστήριο. Η Limra είπε ότι οι ετήσιες πωλήσεις 61,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν οι χαμηλότερες από το 1995.

Ενώ ο συνδυασμός παραγόντων όπως οι μεγάλες απώλειες μετοχών και ομολόγων και η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων το 2022 είναι απίθανο να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, οι δημογραφικές τάσεις, όπως οι συνταξιοδοτήσεις baby boomer υποστηρίζουν μακροπρόθεσμες δυνατότητες ανάπτυξης για τις πωλήσεις προσόδων, είπε ο Giesing. Ο μέσος αγοραστής είναι περίπου 63 ετών, είπε.

Πώς να ξέρετε εάν μια πρόσοδος έχει νόημα για εσάς

Οι προσόδους μπορεί να μην έχουν νόημα για όλους, σύμφωνα με οικονομικούς συμβούλους.

Οι σύμβουλοι συστήνουν συχνά ορισμένους τύπους προσόδου που χρησιμοποιούνται λιγότερο κατά τη δημιουργία οικονομικών σχεδίων: μια πρόσοδο με ένα μόνο ασφάλιστρο ή μια πρόσοδο αναβαλλόμενης εισοδήματος.

Αυτά είναι για τους συνταξιούχους που θέλουν εγγυημένο εισόδημα παρόμοιο με τις συντάξεις κάθε μήνα δια βίου. Οι πληρωμές από τις άμεσες προσόδους ξεκινούν αμέσως, ενώ αυτές από τις αναβαλλόμενες προσόδους αρχίζουν αργότερα, ίσως στη δεκαετία του ’70 ή του ’80 της συνταξιοδότησης.

Αυτές οι πληρωμές, μαζί με άλλες πηγές εγγυημένου εισοδήματος, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, διασφαλίζουν ότι εάν ο συνταξιούχος ζήσει περισσότερο από το αναμενόμενο και οι επενδύσεις του εξαντληθούν ή μειωθούν, θα έχουν μετρητά για να πληρώσουν για ανάγκες όπως στεγαστικό δάνειο, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τρόφιμα.

Όσο πιο πρόθυμη είναι η πρόσοδος, τόσο υψηλότερες είναι οι πληρωμές κεφαλαίου. Και πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τους περιορισμούς. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι να αγοράσετε.

Κάρολιν ΜακΚλάναχαν

Ιδρυτής της Life Planning Partners

“Ανησυχώ μήπως ο πελάτης ξεμείνει από χρήματα; Αν ναι, τότε σκέφτομαι μια πρόσοδο”, είπε στο CNBC η Carolyn McClanahan, CFP και ιδρύτρια της Life Planning Partners στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα.

Ο McClanahan, ο οποίος είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του CNBC, δεν χρησιμοποιεί εφάπαξ προσόδους ή αναβαλλόμενες προσόδους εισοδήματος με πελάτες που έχουν αρκετά χρήματα για να ζήσουν άνετα στη σύνταξη.

Οι προσόδους είναι πιο συμφέρουσες για όσους βρίσκονται στη μέση: πελάτες που είναι πιθανό, αλλά όχι απαραίτητα, να έχουν αρκετά χρήματα. Για αυτούς, είναι περισσότερο ένας συναισθηματικός υπολογισμός: Το να έχουν πιο ασφαλές εισόδημα θα προσφέρει ηρεμία;

«Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τους περιορισμούς»

Asiavision | E+ | Getty Images

Φυσικά, διάφορες κατηγορίες προσόδων συνοδεύονται από οφέλη.

Οι άμεσες προσόδους ενός ασφάλιστρου και οι προσόδους αναβαλλόμενου εισοδήματος είναι σχετικά απλές στην κατανόηση σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες, είπαν οι σύμβουλοι. Ο αγοραστής παραδίδει ένα εφάπαξ χρηματικό ποσό στον ασφαλιστή, το οποίο εγγυάται στον αγοραστή μια ορισμένη μηνιαία πληρωμή από τώρα (άμεση πρόσοδος) ή αργότερα (πρόσοδος αναβαλλόμενου εισοδήματος).

Σύμφωνα με συμβούλους και ασφαλιστικούς ειδικούς, προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη στους συνταξιούχους σε σύγκριση με άλλους τύπους.

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έρχονται με κουδούνια και σφυρίχτρες που κοστίζουν χρήματα στους αγοραστές.

«Όσο πιο ενθουσιώδης είναι η πρόσοδος, τόσο υψηλότερες είναι οι πληρωμές κεφαλαίου», είπε ο McClanahan. “Και πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τους περιορισμούς. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι παίρνετε.”

Για παράδειγμα, οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν μεταβλητές και ευρετηριασμένες προσόδους με ορισμένα χαρακτηριστικά – γνωστά ως “εγγυημένα οφέλη διαβίωσης” – που δίνουν στους αγοραστές τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ μιας ροής εισοδήματος εφ’ όρου ζωής ή ρευστότητας (δηλαδή επιστροφής μέρους των χρημάτων τους) εάν χρειάζονται τα κεφάλαια νωρίς. δεν θέλουν πια επενδύσεις. Αυτά τα πλεονεκτήματα γενικά συνοδεύονται από υψηλότερο κόστος, καθώς και περιορισμούς και άλλα ψιλά γράμματα που μπορεί να είναι δύσκολα για τους καταναλωτές, λένε οι σύμβουλοι.

Αντίθετα, οι καταναλωτές δεν μπορούν να ανακτήσουν το κεφάλαιό τους όταν αγοράζουν άμεσες προσόδους με ένα ασφάλιστρο ή προσόδους αναβαλλόμενου εισοδήματος. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές δεν τα αγοράζουν εύκολα, παρά την αποτελεσματικότητα των εισοδημάτων τους, είπε ο Giesing.

Ενιαία premium άμεση πρόσοδος Η Limra είπε ότι οι πωλήσεις το 2022 ήταν 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια και οι καταναλωτές αγόρασαν περίπου 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε αναβαλλόμενες προσόδους εισοδήματος. Για το πλαίσιο, αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα δωδέκατο και το ένα πενήντα τρίτα των πωλήσεων αναβαλλόμενης προσόδου σταθερού επιτοκίου, αντίστοιχα.

Για κάποιον που απέχει πέντε έως 10 χρόνια από τη συνταξιοδότηση που δεν αντέχει την αστάθεια των επενδύσεων και είναι διατεθειμένος να πληρώσει λίγο περισσότερο για τη σταθερότητα, οι προσόδους που προσανατολίζονται στη διατήρηση μπορεί να έχουν νόημα, είπε ο Baker.

Ωστόσο, η πρόταση αξίας τους μπορεί να μην έχει νόημα για όλους τους επενδυτές σε μια εποχή που ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα των ΗΠΑ μπορούν να αποδώσουν πάνω από 4%. 3 μηνών, 1 χρόνος και 2 χρόνιαγια παράδειγμα) εάν διατηρούν αυτά τα ομόλογα μέχρι τη λήξη τους, είπε ο Baker. Ωστόσο, αυτά τα ομόλογα του Δημοσίου δεν εγγυώνται μια συγκεκριμένη ροή εισοδήματος όπως οι προσόδους.

Leave a Comment