Οι νεοφυείς επιχειρήσεις λιανικής τροφίμων λαμβάνουν συμβουλές από δύο φορές επιχειρηματία για να επιτύχουν στον κλάδο της CPG

Όταν εξετάζετε ευκαιρίες εκκίνησης στον κλάδο Καταναλωτικών Συσκευασμένων Αγαθών (CPG), φαίνεται να υπάρχουν παντού. Παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία CPG εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους τομείς στις ΗΠΑ, με αξία σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με την Investopedia. Τα προϊόντα CPG ορίζονται ως εκείνα που χρησιμοποιούνται καθημερινά από απλούς καταναλωτές και χρειάζονται τακτική αντικατάσταση ή αναπλήρωση, όπως τρόφιμα, ποτά, ρούχα, μακιγιάζ και προϊόντα οικιακής χρήσης. Οι αυξανόμενες τάσεις, όπως τα βιολογικά προϊόντα, οι βιώσιμες πηγές και η τοπική παραγωγή μπορεί να ευνοούν μικρότερες, πιο ευκίνητες εταιρείες. Ακόμα, το 80% των startup επιχειρήσεων τροφίμων αποτυγχάνει. Γιατί;

Ενώ η ζήτηση για CPG παραμένει σε μεγάλο βαθμό σταθερή, είναι ένας ιδιαίτερα ανταγωνιστικός τομέας λόγω του υψηλού κορεσμού της αγοράς και του χαμηλού κόστους αλλαγής καταναλωτή, όπου οι καταναλωτές μπορούν εύκολα και ανέξοδα να αλλάξουν την αφοσίωση της επωνυμίας τους. Η McKinsey & Company παρέχει κάποιες πληροφορίες για τη βιομηχανία CPG στην ερευνητική της ενημέρωση του Νοεμβρίου 2021. Αν και το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύει το 65 τοις εκατό της ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, τα παραδοσιακά κανάλια εξακολουθούν να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων στην καταναλωτική αγορά. Η κρίση του COVID-19 έχει αναδιαμορφώσει το τοπίο της αγοράς, αναγκάζοντας τους πελάτες να αλλάξουν τον τρόπο που ψωνίζουν με τη δημιουργία μιας σειράς νέων «μικροκαναλιών». Τέλος, ενώ οι καταναλωτικές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία, τα επίπεδα υπηρεσιών δεν έχουν βελτιωθεί. Η πολυπλοκότητα των πολλαπλών καναλιών και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν οδηγήσει είτε σε προβλήματα αποθεμάτων είτε σε υπερβολικά αποθέματα.

Η McKinsey υποστηρίζει ότι αν οι νεοφυείς επιχειρήσεις σήμερα θέλουν να πετύχουν, πρέπει να προγραμματίσουν καλύτερα, με βάση τις ακόλουθες αρχές:

Διαλειτουργική ολοκλήρωση. Οι εταιρείες πρέπει να συντονίζουν πλήρως τις δραστηριότητες προγραμματισμού τους για να αναπτύξουν τις καλύτερες αποφάσεις για ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.

Συντομότεροι κύκλοι προγραμματισμού. Οι παραδοσιακοί μηνιαίοι κύκλοι προγραμματισμού μπορούν να επιταχυνθούν σε εβδομαδιαίους κύκλους ή ακόμη και σε συνεχείς διαδικασίες προγραμματισμού για να παρέχουν την απαιτούμενη ευελιξία. Για να μειωθεί η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι επωνυμίες μπορεί να χρειαστεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να βγουν στην ξηρά.

Προηγμένα αναλυτικά στοιχεία. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας του προγραμματισμού, για παράδειγμα, επιτρέποντας καλύτερες προβλέψεις ζήτησης, προγραμματισμό παραγωγής, προγραμματισμό εργασίας και προγραμματισμό εργατικού δυναμικού.

Υψηλότερος βαθμός αυτοματισμού. Συστήματα και αλγόριθμοι που υποστηρίζουν την αυτοματοποίηση τυπικών εργασιών και ενεργοποιούν παρεμβάσεις που βασίζονται σε «σημαντικές» αποκλίσεις θα επιτρέψουν στους σχεδιαστές να επικεντρωθούν στη διαχείριση εξαιρέσεων και στη λήψη αποφάσεων.

Πλήρης ορατότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και η διαφάνεια της απόδοσης των πωλήσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού (π.χ. με απόθεμα και παραγγελίες) θα βοηθήσουν τις εταιρείες να εντοπίζουν έγκαιρα τους κινδύνους και τις εξαιρέσεις και να αναπτύσσουν πιθανά αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων αποφάσεων ενίσχυσης των κερδών.

Απευθυνθήκαμε στον Matt Clifford, έναν δύο φορές επιχειρηματία CPG με Barnana (μπανάνα, σνακ με βάση το plantain) και Cando (keto crisp bars) για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς μια startup τροφίμων μπορεί να πετύχει στον χώρο του CPG. Ανατρέχοντας στα 10 χρόνια του στη βιομηχανία CPG, ακολουθεί η συμβουλή του Matt για τους επιχειρηματίες που θέλουν να εισέλθουν και να επιτύχουν σε αυτήν την αγορά σήμερα.

1. Στρατηγική Omni Channel. Οι νεοσύστατες εταιρείες θα πρέπει επίσης να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική καναλιών που θα περιλαμβάνει μεγάλη εστίαση στο λιανικό εμπόριο. Αυτή η ικανότητα «οπουδήποτε, οποτεδήποτε» να εξυπηρετεί τον καταναλωτή πρέπει να βασίζεται σε άριστο σχεδιασμό, σε διαδικασίες και μετρήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού και διανομής. Η γρηγορότερη κίνηση με αυτό το είδος στρατηγικής μπορεί να ευνοήσει μια γρηγορότερη, πρώτη επιχείρηση από μια παραδοσιακή μάρκα CPG. Καινοτομήστε πρώτα, γίνετε ευέλικτοι, τρέξτε τοπικά και αποτυγχάνετε γρήγορα.

2. Δημιουργήστε και αποκτήστε την επωνυμία σας. Η εποχή των influencers που οδηγούν την ανάπτυξη της επωνυμίας και τις δημοφιλείς συνεργασίες επωνυμίας έχουν παρέλθει. Οι επωνυμίες που γνωρίζουν τεράστια ανάπτυξη σήμερα προέρχονται από δημιουργούς περιεχομένου. Mr. Beast (Feasttables) Emma Chamberlain (Chamberlain Coffee) και Logan Paul (Prime hydration); αυτές οι επωνυμίες αναπτύσσουν καταναλωτές υψηλής συγγένειας από υπάρχουσες βάσεις πιστών θαυμαστών που βασίζονται στο εμπορικό σήμα των ιδρυτών, όχι σε παράγοντες επιρροής ή διασημότητες.

3. Οι επενδυτές λαχταρούν κερδοφόρο φαγητό. Το φαγητό είναι σέξι τόσο στην Main Street όσο και στη Wall Street. Παρά τις προκλήσεις ρεκόρ πληθωρισμού και εφοδιαστικής αλυσίδας, τα χύμα τρόφιμα και ποτά ξεπέρασαν όλους τους βασικούς δείκτες το 2022. Ταυτόχρονα, startups σε πρώιμο στάδιο που καίνε μετρητά που θεωρούνταν στο παρελθόν «λάτρεις του φαγητού», όπως η Beyond Meat και η Oatly, διαπραγματεύονται με μεγάλες εκπτώσεις στους συνομηλίκους τους. Αυτή η στροφή σε κερδοφόρες ασφαλείς επενδύσεις ασκεί κεφαλαιακή πίεση στις νεοφυείς επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών σε πρώιμο στάδιο και είναι πιθανό να δημιουργήσει ένα βραχυπρόθεσμο χάσμα στον ρυθμό της καινοτομίας. Συνοπτικά, θα δείτε λιγότερη καινοτομία στη λιανική τους επόμενους 12-18 μήνες από ό,τι έχετε δει στο παρελθόν.

4. Κατανοήστε τον πελάτη σας. Η νοσταλγία επέστρεψε. Με βάση τις γνώσεις μας και τις γνώσεις των πελατών μας, η Gen Z είναι πιο πρόθυμη και ενδιαφέρεται να υποστηρίξει παλιές επωνυμίες τροφίμων που αισθάνονται ευχάριστα τη νοσταλγία. Σκεφτείτε Sour Patch Kids, Oreos, Reese’s Peanut Butter Cups και πολλά άλλα. Ενδιαφέρονται περισσότερο για την άνεση και τις υπενθυμίσεις της νεανικής ευτυχίας παρά για τους millennials. Οι Millennials νοιάζονται περισσότερο για τη σηματοδότηση περιβαλλοντικής αρετής και τη συνολική υγεία από τη Gen Z. Δεν αρκεί λοιπόν το ότι το ορεκτικό φαγητό ή το ποτό σας είναι καλό για τους πελάτες, ίσως χρειαστεί να τους κάνετε να χαμογελάσουν.

Leave a Comment