Οι μετοχές της Toll Brothers αυξάνονται με τις κορυφαίες εκτιμήσεις για παραδόσεις παρά τα δεινά της στεγαστικής αγοράς

Η Toll Brothers (TOL) ανέφερε απότομη μείωση της ζήτησης για τα σπίτια της και αύξηση στις ακυρωμένες συμφωνίες το τελευταίο τρίμηνο, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια επιβάρυνε την αγορά κατοικίας.

Η εταιρεία κατασκευής πολυτελών κατοικιών δημοσίευσε τριμηνιαία αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street, με κέρδη ανά μετοχή 5,63 $ έναντι 3,96 $ που ανέμεναν οι αναλυτές της Wall Street, σύμφωνα με τα στοιχεία του S&P Capital IQ.

Τα τριμηνιαία έσοδα ήταν 3,71 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 3,21 δισ. δολάρια. Η Toll Brothers είχε έσοδα 3,58 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πωλήσεις κατοικιών από 3.756 σπίτια που παραδόθηκαν το τέταρτο τρίμηνο. Η εταιρεία είχε προβλέψει παραδόσεις 3.250 έως 3.550 κατοικιών το τέταρτο τρίμηνο.

Οι μετοχές της Toll Brothers αυξήθηκαν περισσότερο από 7% την Τετάρτη μετά τα αποτελέσματα.

Η Toll Brothers ανέφερε ότι τα νέα συμβόλαια μειώθηκαν κατά 60% από έτος σε έτος σε 1.186 το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο, ενώ η αξία των νέων παραγγελιών σε δολάρια μειώθηκε κατά 56% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι ακυρωμένες συμβάσεις αντιπροσώπευαν το 20,8% των νέων συμβάσεων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το υψηλότερο από το 2009. Οι ακυρώσεις αντιπροσώπευαν το 2,9% της συνολικής πτώσης της εταιρείας το τρίμηνο, από 1,3% ένα χρόνο νωρίτερα.

«Πολλοί αγοραστές κατοικιών βρίσκονται στο περιθώριο, περιμένοντας σαφήνεια για την κατεύθυνση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και τη συνολική οικονομία», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Douglas C. Yearley, Jr., στην έκθεση κερδών της εταιρείας.

Η εταιρεία ανέφερε ένα ανεκτέλεστο ποσό περίπου 8.100 κατοικιών αξίας 8,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σχεδιάζει ένα μέσο 8.500 κατοικιών να βγουν στην αγορά το επόμενο έτος.

“Τα υπόλοιπα συμβόλαια υποστηρίζονται από κατά μέσο όρο 83.000 $ σε μη επιστρέψιμες προκαταβολές ανά σπίτι”, δήλωσε ο Yearley στην κλήση κερδών.

Οι μετοχές της Toll Brothers μειώθηκαν κατά 30% φέτος, ενώ ο δείκτης S&P Homebuilders Select Industry Industry υποχώρησε σχεδόν 27% φέτος.

Η επιθετική εκστρατεία σύσφιξης της Federal Reserve για την καταπολέμηση του πληθωρισμού έχει εκτοξεύσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στα ύψη, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και μειώνοντας τη ζήτηση μετά από δύο καυτά χρόνια για την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ.

«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε και να προσαρμόζουμε τις προσφορές προϊόντων, τις τιμές και τα επίπεδα προώθησης, όπως απαιτείται σε κάθε κοινότητά μας, λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική της τοπικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της ελαστικότητας της ζήτησης», είπε στην ετήσια πρόσκληση κερδών της Τετάρτης.

Σε εθνικό επίπεδο, οι πωλήσεις κατοικιών που ανήκουν στο παρελθόν υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό για ένατο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων συμπίεσαν την αγορά κατοικίας. Το κλείσιμο συμβάσεων μειώθηκε κατά 5,9% τον περασμένο μήνα στα 4,43 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών.

(Φωτογραφία Frederic J. BROWN / AFP) (Φωτογραφία FREDERIC J. BROWN/AFP μέσω Getty Images)

Εν τω μεταξύ, η επιβράδυνση επιβάρυνε τις τιμές της ξυλείας, οι οποίες έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούνιο του 2020 αυτή την εβδομάδα.

Η κατασκευή νέων κατοικιών συνεχίζει να μειώνεται καθώς οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν την επιβράδυνση της ζήτησης κατοικιών. Οι εκκινήσεις κατοικιών μειώθηκαν 4,2% τον περασμένο μήνα σε ετήσιο ρυθμό 1,43 εκατομμυρίων, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Οι εκκινήσεις για μονοκατοικίες μειώθηκαν σε ετήσιο ρυθμό 855.000, το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2020.

Αλλά αυτή η υποχώρηση της βραχυπρόθεσμης δραστηριότητας υπογραμμίζει επίσης το πρόβλημα που εξοργίζει την αγορά κατοικίας τα τελευταία δύο χρόνια: την έλλειψη προσφοράς.

«Πιστεύουμε ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την αγορά κατοικίας παραμένουν θετικές παρά την πρόσφατη αδυναμία», δήλωσε ο Yearley. “Οι δημογραφικές και μεταναστευτικές τάσεις εξακολουθούν να μας ευνοούν. Επιπλέον, η Αμερική συνεχίζει να έχει σημαντική έλλειψη κατοικιών επειδή οι εκκινήσεις κατοικιών δεν συμβαδίζουν με την αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια.”

Ο Dani Romero είναι ρεπόρτερ για το Yahoo Finance. Ακολουθήστε τον στο Twitter @daniromerotv

Κάντε κλικ εδώ για τα τελευταία οικονομικά νέα και οικονομικούς δείκτες που θα σας βοηθήσουν με τις επενδυτικές σας αποφάσεις

Διαβάστε τα τελευταία οικονομικά και επιχειρηματικά νέα από το Yahoo Finance

Κατεβάστε το Yahoo Finance για μήλο ή Android

Ακολουθήστε το Yahoo Finance Κελάδημα, Facebook, Ίνσταγκραμ, Flipboard, LinkedInκαι YouTube

Leave a Comment