Οι μετοχές αυξάνονται καθώς τα κέρδη συνεχίζουν να αυξάνονται

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Τρίτη, περιορίζοντας τον ισχυρό Ιανουάριο εν μέσω της συνεχιζόμενης αστάθειας στα εταιρικά κέρδη και της έναρξης της τελευταίας συνεδρίασης πολιτικής της Federal Reserve.

Ο S&P 500 (^GSPC) ενισχύθηκε 1,5% καθώς κέρδισε περισσότερο από 5% για τον μήνα. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (^DJI) σημείωσε άνοδο 1,1%. Ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite (^IXIC) σημείωσε αύξηση περίπου 1,7% στο τέλος του μήνα άνοδο 11%. Αυτό σηματοδότησε τον καλύτερο μήνα του Nasdaq από τον Ιούλιο και τον καλύτερο Ιανουάριο από το 2001.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε στο 3,511% από 3,546% τη Δευτέρα. Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε κατά 0,21% στα 102,06 δολάρια.

Οι μεγάλοι μέσοι όροι των μετοχών των ΗΠΑ ανέκαμψαν μετά την πτώση της Δευτέρας, ξεκινώντας μια εβδομάδα γεμάτη μακροοικονομικά γεγονότα και βασικά κέρδη τεχνολογίας.

Το μεγαλύτερο στοιχείο στο μακροοικονομικό ημερολόγιο είναι η συνεδρίαση πολιτικής της FOMC, η οποία ξεκινά την Τρίτη ενόψει της αναμενόμενης απόφασης της Τετάρτης για τριμηνιαία αύξηση των επιτοκίων, φέρνοντας τα ομοσπονδιακά κεφάλαια στο εύρος στόχου από 4,5% έως 4,75%. Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στη συνέχεια.

“[We] Αναμένουμε από τον Πάουελ να είναι αρκετά επιθετικός στη συνέντευξη Τύπου», έγραψε σε σημείωμα ο Μάικλ Φερόλι, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην JP Morgan. «Προσπαθούμε να τονίσει δύο θέματα: (i) η επιβράδυνση δεν σταματά και (ii) να μην περιμένουμε μειώσεις επιτοκίων το ’23».

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Federal Reserve Jerome Powell παρευρίσκεται στο Συμπόσιο της Κεντρικής Τράπεζας στο Grand Hotel στις 10 Ιανουαρίου 2023 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. (Φωτογραφία από τον CLAUDIO BRESCIANI/TT News Agency/AFP μέσω Getty Images)

Είναι επίσης μια εβδομάδα ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς οι αξιωματούχοι αναμένεται ευρέως να αυξήσουν τα επιτόκια αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη. Μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε επιβράδυνση της επιθετικής ανάπτυξης του περασμένου έτους, καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε και η ανεργία παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Σε άλλα σημεία στο μέτωπο των οικονομικών δεδομένων, η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε στο 107,1 από 109,0 τον προηγούμενο μήνα, αλλά παραμένει πάνω από τα επίπεδα του Ιουλίου 2022, σύμφωνα με το Conference Board. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεψαν εύρος 105,0-112,5.

Η σεζόν κερδών είναι σε πλήρη ισχύ

Η πιο πολυσύχναστη εβδομάδα της σεζόν κερδών του τέταρτου τριμήνου ξεκίνησε με περισσότερες από 100 εταιρείες που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των αποτελεσμάτων της έκθεσης για την αξία αγοράς του S&P 500.

Οι μετοχές της Exxon Mobil (XOM) σημείωσαν άνοδο περισσότερο από 2% την Τρίτη, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη τέταρτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Ο πετρελαϊκός κολοσσός σημείωσε τριμηνιαία κέρδη 3,40 δολαρίων ανά μετοχή, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα 3,29 δολάρια. Τα έσοδα για το τρίμηνο ήταν 95,43 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτω από τις προσδοκίες των 97,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι μετοχές της McDonald’s ( MCD ) ξεπέρασαν τις προσδοκίες αφού η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη τέταρτου τριμήνου το πρωί της Τρίτης, καθώς περισσότεροι πελάτες επισκέφθηκαν την αλυσίδα fast-food εν μέσω υψηλότερων τιμών μενού. Τα έσοδα για το τρίμηνο ανήλθαν στα 5,93 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι προσδοκιών 5,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και η εταιρεία δημοσίευσε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 2,59 δολάρια, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα 2,44 δολάρια.

Οι μετοχές της General Motors (GM) αυξήθηκαν περισσότερο από 8% την Τρίτη. Η αυτοκινητοβιομηχανία ανέφερε άνοδο 15% στα καθαρά έσοδα του τέταρτου τριμήνου εν μέσω αδύναμων καταναλωτικών δαπανών.

Η United Parcel Service (UPS) ανέφερε πτώση των εσόδων για το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η εταιρεία παρέδωσε λιγότερα είδη κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Τα έσοδα για το τρίμηνο μειώθηκαν κατά 2,7% στα 27,0 δισεκατομμύρια δολάρια, χάνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 28,09 δισεκατομμύρια δολάρια. Η UPS ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 3,59 $ ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Caterpillar Inc. (CAT) σημείωσε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία κέρδη για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας. Η Caterpillar ανακοίνωσε κέρδη τέταρτου τριμήνου 3,86 $ ανά μετοχή την Τρίτη, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για $3,97.

Το Spotify (SPOT) ανέφερε αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου που έδωσαν στους επενδυτές μεικτές προοπτικές για το μέλλον, καθώς η εταιρεία σημείωσε μεγαλύτερες απώλειες από το αναμενόμενο και χτύπησε τα μεικτά περιθώρια κέρδους. Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου χάθηκαν. Εν τω μεταξύ, οι συνολικοί μηνιαίοι ενεργοί χρήστες ξεπέρασαν τις προσδοκίες, φτάνοντας τα 489 εκατομμύρια, σε σύγκριση με αναμενόμενα 478 εκατομμύρια.

Τέλος, οι μετοχές της Pfizer (PFE) ανέκαμψαν αφού ο φαρμακευτικός κολοσσός ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 1,14 $ ανά μετοχή από πωλήσεις 24,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία είπε ότι αναμένει χαμηλότερες πωλήσεις το 2023, συμπεριλαμβανομένης μιας απότομης πτώσης των πωλήσεων για το εμβόλιο της για τον COVID.

Σε άλλες αγορές, οι μετοχές της Carvana (CVNA) σημείωσαν άνοδο έως και 33% τη Δευτέρα και ανέβηκαν ξανά κατά τη διαπραγμάτευση της Τρίτης. Σύμφωνα με στοιχεία της Bespoke Investments, η Carvana συγκαταλέγεται αυτή τη στιγμή μεταξύ των 35 μετοχών με τις περισσότερες βραχυκυκλώσεις στο Russell 1000. Οι μετοχές αυτές έχουν κερδίσει κατά μέσο όρο 18,8% φέτος.

Εν τω μεταξύ, μετά το καμπανάκι, τα πράγματα θα στραφούν γρήγορα στην τεχνολογία. Το Snap (SNAP) ρίχνει μια πρώτη ματιά στο τι μαγειρεύει στον κόσμο της διαδικτυακής διαφήμισης, της ανάπτυξης των χρηστών και των καταναλωτικών δαπανών, αφού η Microsoft (MSFT) σηματοδότησε μια συνεχιζόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης του cloud τον Δεκέμβριο.

Η Meta Platforms ( META ) πρόκειται να αναφέρει τριμηνιαία αποτελέσματα την Τετάρτη, ενώ η Amazon ( AMZN ), η Apple ( AAPL ), η Alphabet ( GOOG ) πρόκειται να υποβάλουν έκθεση την Πέμπτη.

Στο εξωτερικό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί στο 1,4% φέτος καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να εργάζονται για να δαμάσουν τον πληθωρισμό, ανέφερε το ΔΝΤ.

Ο Dani Romero είναι ρεπόρτερ για το Yahoo Finance. Ακολουθήστε τον στο Twitter @daniromerotv

Κάντε κλικ εδώ για τις πιο πρόσφατες ειδήσεις του χρηματιστηρίου και τη σε βάθος ανάλυση, συμπεριλαμβανομένων των γεγονότων που μετακινούν τις μετοχές

Διαβάστε τα τελευταία οικονομικά και επιχειρηματικά νέα από το Yahoo Finance

Κατεβάστε το Yahoo Finance για μήλο ή Android

Ακολουθήστε το Yahoo Finance Κελάδημα, Facebook, Ίνσταγκραμ, Flipboard, LinkedInκαι YouTube

Leave a Comment