Οι ιδρυτές του Instagram κυκλοφόρησαν το Artifact για να ανταγωνιστούν το Twitter και να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση

Το δίδυμο πίσω από το Instagram κυκλοφόρησε μια νέα εφαρμογή ειδήσεων «βασισμένη σε κείμενο», ελπίζοντας να αμφισβητήσει το Twitter του Έλον Μασκ και να περιορίσει τη διάδοση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.

Ο Kevin Systrom και ο Mike Krieger, το επιχειρηματικό δίδυμο που δημιούργησε την εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών Instagram το 2012 και στη συνέχεια την πούλησε στο Facebook για 1 δισεκατομμύριο δολάρια, δημιούργησαν μια νέα εταιρεία αυτή την εβδομάδα με την ονομασία Artifact.

Είναι μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την επιμέλεια ειδήσεων και άρθρων τρόπου ζωής που θα ενδιαφέρουν οι χρήστες, αποφεύγοντας τις λεγόμενες «φυσαλίδες φίλτρου» προωθώντας περιεχόμενο που μπορεί να αμφισβητήσει προηγούμενες προβολές.

“[It is] Μια ιδιαίτερα επίκαιρη στιγμή τόσο στη βιομηχανία της τεχνολογίας όσο και με την εξαγορά του Twitter από τον Elon και την εστίαση του Facebook στο Metaverse», δήλωσε στους Financial Times ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Kevin Systrom.

«Λόγω της εστίασης των ανθρώπων στην παραπληροφόρηση και του τρόπου με τον οποίο καταναλώνουμε τις ειδήσεις σήμερα, αυτή η εστίαση στο κείμενο είναι ιδιαίτερα επίκαιρη όταν το χρειαζόμαστε περισσότερο».

Το ζευγάρι εγκατέλειψε το Facebook το 2018 εν μέσω εντάσεων σχετικά με τον αυξανόμενο έλεγχο του Instagram από την εταιρεία υπό την ηγεσία του Mark Zuckerberg και τις ρυθμιστικές αρχές που αμφισβήτησαν τον τεχνολογικό γίγαντα για ψεύτικες ειδήσεις και προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων στον απόηχο του σκανδάλου Cambridge Analytica.

Εν τω μεταξύ, αφότου ο Έλον Μασκ αγόρασε το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, περίπου το μισό του εργατικού δυναμικού του έχει περικοπεί γρήγορα, συμπεριλαμβανομένων μεγάλου μέρους των ομάδων εμπιστοσύνης και ασφάλειας που παρακολουθούν την παραπληροφόρηση και τους αστυνομικούς ελέγχους.

Ο Systrom είπε ότι το Artifact είναι ένας πιθανός ανταγωνιστής του Twitter για την ανάγνωση ειδήσεων και άρθρων για τον τρόπο ζωής, αλλά κατά τα άλλα θαύμασε τις προσπάθειες του Μασκ να ανατρέψει την αποτυχημένη επιχείρηση.

«Σίγουρα υπάρχει κάποια επικάλυψη [but] μόνο σε έναν συγκεκριμένο τομέα», είπε, προσθέτοντας: «Το Twitter είναι ένα από τα σημαντικότερα ακίνητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο και του αξίζει ένας ηγέτης που πιστεύει σε αυτό και θέλει να το κάνει σπουδαίο. Αυτό είναι το μόνο που έχω δει από τον Έλον».

Ωστόσο, οι πρόσφατες ταλαιπωρίες του Twitter δείχνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αγωνίζονται καθώς οι δαπάνες για διαφημίσεις μειώνονται. Η Alphabet, η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, η Meta, ιδιοκτήτρια των Snap και YouTube, έχει απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους τους τελευταίους μήνες, επικαλούμενη την κατάρρευση του οικονομικού περιβάλλοντος.

Ο Σύστρομ δεν φοβάται αυτούς τους ανέμους. Αυτός και ο Krieger αρνήθηκαν να λάβουν εξωτερική επένδυση και χρηματοδότησαν οι ίδιοι το Artifact, ξοδεύοντας «μονοψήφια εκατομμύρια» τα τελευταία δύο χρόνια για την κατασκευή της πλατφόρμας. Ο όμιλος εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και έχει συνολικά επτά υπαλλήλους. Αυτό σημαίνει ότι η Artifact έχει αποφύγει την οικονομική κατάρρευση που έπληξε τη Silicon Valley, καθώς οι επιχειρηματίες κεφαλαίων αντιστέκονται στη λήψη ριψοκίνδυνων στοιχημάτων σε νεοφυείς επιχειρήσεις που καίνε μετρητά.

«Το Instagram ήταν προφανώς επιτυχία από την πρώτη μέρα και μπορέσαμε να μαζέψουμε χρήματα αρκετά γρήγορα», είπε ο Systrom. «Το μάθημα που πήρα από αυτό είναι ότι προσλαμβάνετε τους επενδυτές σας όσο προσλαμβάνετε τους υπαλλήλους σας και πρέπει να επιλέξετε πολύ σοφά. . . Αυτήν τη στιγμή, έχουμε πολλά χρήματα στην τράπεζα και η εστίασή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα εξαιρετικό προϊόν. [users].»

Το Artifact χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση για τη σάρωση μιας επιμελημένης λίστας ιστότοπων εκδοτών, από ειδησεογραφικούς οργανισμούς όπως οι New York Times, η Vogue και οι Financial Times, καθώς και ιστολόγια μικρών ειδικών. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε το προϊόν, τόσο πιο εξατομικευμένος γίνεται ο αλγόριθμος.

Οι χρήστες θα μπορούν τελικά να ακολουθούν άλλους χρήστες και να στέλνουν μηνύματα σε φίλους ως μέρος των νέων λειτουργιών που δοκιμάζονται. Μια λίστα αναμονής για τη χρήση του προγράμματος άνοιξε την Τρίτη.

Η Systrom είπε ότι η πλατφόρμα μπορεί στο μέλλον να εμφανίζει εξατομικευμένες διαφημίσεις σε χρήστες που θέλουν να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε περιεχόμενο, αλλά διερευνά επίσης επιλογές επί πληρωμή, όπως συνδρομές και συμφωνίες με καθιερωμένους εκδότες.

Το Artifact θα παραμείνει μια επιμελημένη συλλογή επαληθευμένων πηγών και όχι μια πλήρης κοινωνική πλατφόρμα, καθώς οι συνιδρυτές θέλουν να παρέχουν ειδήσεις και πληροφορίες υψηλής ποιότητας. Η εταιρεία ελέγχει τους ιστότοπους μέσω μιας διαδικασίας μεροληψίας μέσων ενημέρωσης και ελέγχου δεδομένων πριν τους εγκρίνει. Ο αλγόριθμος θα παρουσιάζει μερικές φορές περιεχόμενο με το οποίο διαφωνεί ο χρήστης.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αφιερώσουμε μέρος της ταινίας που κάνουμε στην εξερεύνηση εφαπτομενικών συμφερόντων, άλλων πλευρών ζητημάτων, εκδοτών που συνήθως δεν βλέπετε», είπε.

Η startup πηδά επίσης στη διαφημιστική εκστρατεία για την τεχνητή νοημοσύνη που χτίστηκε στη Silicon Valley, που τροφοδοτείται από την ταχεία ανάπτυξη σε μοντέλα γλώσσας που βασίζονται σε κείμενο, όπως το ChatGPT του Open AI.

«Όταν ξεκινήσαμε το Instagram, ήταν ξεκάθαρο ότι όλοι θα είχαν μια κάμερα στην τσέπη τους. Ήταν ξεκάθαρο ότι όλοι θα μοιράζονταν αυτές τις φωτογραφίες με πιο πραγματικό χρόνο», είπε ο Systrom. «Αισθάνεται σαν ένα παρόμοιο κύμα».

Leave a Comment