Οι εταιρείες κρυπτογράφησης ενήργησαν σαν τράπεζες και μετά έπεσαν σαν ντόμινο

Νέα Υόρκη — Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες εταιρείες προσπάθησαν να λειτουργήσουν ως το ισοδύναμο κρυπτονομίσματος μιας τράπεζας, υποσχόμενοι προσοδοφόρες αποδόσεις σε πελάτες που καταθέτουν bitcoin ή άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Σε λιγότερο από 12 μήνες, σχεδόν όλες οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν αποτύχει θεαματικά. Την περασμένη εβδομάδα, η Genesis κατέθεσε αίτηση για το Κεφάλαιο 11, εντάσσοντας τις Voyager Digital, Celsius και BlockFi στη λίστα των εταιρειών που έχουν υποβάλει αίτηση για προστασία από πτώχευση ή έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

Αυτό το υποσύνολο του κλάδου έχει αναπτυχθεί καθώς οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων προσπάθησαν να δημιουργήσουν τους δικούς τους παράλληλους κόσμους στα χρηματοοικονομικά που δεν συνδέονται με τις παραδοσιακές τράπεζες και τα νομίσματα που εκδίδονται από την κυβέρνηση. Αλλά χωρίς καμία εγγύηση και καμία κρατική υποστήριξη, αυτές οι εταιρείες έπεσαν σαν ντόμινο. Αυτό που ξεκίνησε με την κατάρρευση μιας εταιρείας κρυπτονομισμάτων τον Μάιο μεταφέρθηκε σε μια εταιρεία δανεισμού κρυπτονομισμάτων και μετά σε μια άλλη.

Επιπλέον, οι κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές έχουν αρχίσει να καταπολεμούν την ικανότητα των εταιρειών κρυπτονομισμάτων να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους, λέγοντας ότι τα προϊόντα τους πρέπει να ελέγχονται από τις ρυθμιστικές αρχές κινητών αξιών.

Η κατάρρευση θυμίζει την οικονομική κρίση του 2008, αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία ότι η κατάρρευση αυτών των εταιρειών κρυπτογράφησης θα επηρεάσει την ευρύτερη οικονομία.

Εταιρείες κρυπτονομισμάτων όπως το Voyager, το Genesis και το BlockFi προσπαθούσαν να κάνουν ό,τι κάνουν οι τράπεζες στα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά: να λαμβάνουν καταθέσεις κρυπτονομισμάτων, να πληρώνουν στους καταθέτες μέρισμα για τα κρυπτονομίσματα τους και μετά να δίνουν δάνεια για κέρδος. Αυτό κάνει ο τραπεζικός κλάδος εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αλλά με νομίσματα που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των κρυπτονομισμάτων είναι η έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Δεν υπάρχει ασφάλιση καταθέσεων, κρατική διακοπή λειτουργίας ή ιδιωτική οντότητα για την προστασία των καταθετών σε περίπτωση αποτυχίας μιας τράπεζας κρυπτογράφησης. Αυτό ήταν καλό όταν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων αυξήθηκαν επειδή οι τράπεζες αποδέχθηκαν την εξασφάλιση ως αντάλλαγμα για δάνεια.

Η ζήτηση για καταθέσεις σε κρυπτονομίσματα ήταν τόσο υψηλή που οι εταιρείες ήταν διατεθειμένες να πληρώσουν 10% μεγαλύτερη απόδοση για τα κρυπτονομίσματα των καταθετών.

Στη συνέχεια όμως οι τιμές των κρυπτονομισμάτων άρχισαν να πέφτουν και συνέχισαν να πέφτουν. Για παράδειγμα, το bitcoin έπεσε από περισσότερα από 65.000 δολάρια τον Νοέμβριο του 2021 σε κάτω από τα 17.000 δολάρια τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Ως αποτέλεσμα, πολλές από τις υποκείμενες εξασφαλίσεις που κατείχαν αυτές οι εταιρείες έγιναν λιγότερο άξιες από τα δάνεια που εξέδωσαν, οδηγώντας σε πτώχευση αρκετές «κρυπτοτράπεζες».

Οι δύο πρώτες εταιρείες δανεισμού κρυπτονομισμάτων που κατέρρευσαν ήταν η Celsius και η Voyager Digital. Οι εταιρείες ήταν εκτεθειμένες τόσο σε πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων όσο και σε επικίνδυνα δάνεια σε κεφάλαια αντιστάθμισης κρυπτονομισμάτων όπως το Three Arrows Capital, το οποίο αναγκάστηκε να ρευστοποιηθεί και να σβήσει τον Ιούνιο.

Ένας άλλος δανειστής κρυπτογράφησης, ο BlockFi, στράφηκε στον τότε γίγαντα κρυπτογράφησης FTX και τον ιδρυτή του Sam Bankman-Fried για μια διάσωση. Ο Bankman-Fried έδωσε στο BlockFi μια οικονομική σωτηρία, μια από τις πολλές κινήσεις που κέρδισαν την πίστωση του Bankman-Fried ως σωτήρα ή οικονομική υποστήριξη για τη βιομηχανία κρυπτογράφησης.

Όμως, η κατάρρευση της FTX τον Νοέμβριο λόγω ενός δανείου υψηλού κινδύνου προς το συνδεδεμένο hedge fund Alameda Research έδωσε τέλος στην οικονομική ζωή του BlockFi. Η χρεοκοπία του BlockFi ήταν αναπόφευκτη. Σε μια επίδειξη του πόσο αλληλένδετοι είναι αυτοί οι δανειστές κρυπτογράφησης, η Genesis δάνεισε δισεκατομμύρια στην Alameda.

Πολλές από αυτές τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας αντιμετώπισαν επισφαλή δάνεια και αντιμετώπισαν ένα πολύ παλιό φαινόμενο: οι καταθέτες ζήτησαν τα χρήματά τους πίσω και ξεκίνησε μια τράπεζα.

ΤΙ ΕΠΕΤΑΙ?

Δεκάδες χιλιάδες πελάτες αυτών των εταιρειών δανεισμού κρυπτονομισμάτων περιμένουν τώρα να δουν εάν τα περιουσιακά τους στοιχεία μπορούν να ανακτηθούν ή να βρεθούν σε πτωχευτικό δικαστήριο, κάτι που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. Η Genesis έχει περισσότερα από 900 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια πελατών σε περίπτωση πτώχευσης.

Δεν είναι σαφές εάν ο δανεισμός σε κρυπτονομίσματα θα επανέλθει σύντομα. Μετά την αποτυχία του FTX, ο γίγαντας κρυπτονομισμάτων Binance ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει το δικό του ταμείο για να παρέχει χρηματοδότηση διάσωσης για μια εταιρεία κρυπτογράφησης που αντιμετωπίζει προβλήματα, μια ιδέα που προήλθε από την κεντρική τράπεζα ή την ασφάλιση καταθέσεων που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση.

Επιπλέον, η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων έρχεται με την ιδέα κάποιου είδους ρύθμισης που θα παρέχει ελάχιστη ασφάλεια στους καταθέτες ή τους επενδυτές που επί του παρόντος δεν υπάρχει. Υπήρχαν πολλά εκκρεμή νομοσχέδια στο Κογκρέσο πέρυσι, αλλά με τη μετατόπιση του ελέγχου της Βουλής στους Ρεπουμπλικάνους, δεν είναι σαφές εάν το ευρύτερο GOP ενδιαφέρεται να ρυθμίσει τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων.

Leave a Comment