Οι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν τις εμπειρίες της Χαβάης για να κάνουν τη διαφορά στις Φιλιππίνες

ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ (HawaiiNewsNow) – Ο Elvin Laceda λέει ότι η εμπειρία του στη Χαβάη άλλαξε τη ζωή του.

«Μου επέτρεψε να δω τα πράγματα διαφορετικά και πώς μπορεί να εφαρμοστεί στις Φιλιππίνες», είπε.

Ενώ ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Brigham Young της Χαβάης, ίδρυσε το RiceUp, ένα πρόγραμμα που βοηθά τους αγρότες «να βγουν από τη φτώχεια» μέσω της εκπαίδευσης για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και μιας εφαρμογής για κινητά που τους συνδέει απευθείας με τους καταναλωτές.

«Αναπτύσσοντας τη γεωργία, μπορείτε να εξαλείψετε τη φτώχεια πιο γρήγορα», είπε.

Το έργο κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας των ΗΠΑ Enactus για τρία συνεχόμενα χρόνια – το 2018, το 2019 και το 2020 – και ξεκίνησε σε πολλές χώρες.

Το έργο στις Φιλιππίνες εξυπηρετεί 1.300 αγρότες. Ο Laceda το τρέχει από το σπίτι του στην επαρχία Pampanga, περίπου 90 λεπτά βόρεια της Μανίλα.

Συνεργάζεται με τοπικές τράπεζες και δημιούργησε την τεχνολογική πλατφόρμα Sakahon για την πρόβλεψη και την εκτέλεση εντολών.

«Αυτό μας επιτρέπει να γνωρίζουμε τι χρειάζεται η αγορά τρεις έως έξι μήνες νωρίτερα, ώστε να μπορούμε να καθοδηγήσουμε τους αγρότες στην παραγωγή τους», είπε.

«Οι αγρότες δεν είναι οικονομικά αναλφάβητοι, δεν ξέρουν καν ποιο είναι το εισόδημά τους, δεν κρατούν καν αρχεία», είπε ο αγρότης Ricardo Reyes, Jr.

«Αν τους δοθεί αρκετό κεφάλαιο από την κυβέρνηση από τη χώρα, τότε είναι εύκολο για ολόκληρη τη χώρα να αυξηθεί», είπε η Elaine Timbol.

φέρνει επανάσταση στη βιομηχανία της γεωργίας των Φιλιππίνων ελαχιστοποιώντας τη σπατάλη τροφίμων και αυξάνοντας τις πωλήσεις. Ειδικά σε μια εποχή που ο αυξανόμενος πληθωρισμός τρώει τα κέρδη των αγροτών.

«Το κόστος είναι μεγάλο. Έτσι μας βοηθούν με τη χρηματοδότηση», είπε η αγρότης Judith Turla

Μια ιδέα πασπαλισμένη στη Χαβάη, όπως το ξενοδοχείο Aloha Nui, εμπνευσμένο από τη Χαβάη, στο Candon City, Ilocos Sur.

Ο ιδιοκτήτης Romeo Remolasio επέστρεψε στις Φιλιππίνες μετά από 20 χρόνια στη Χαβάη.

«Είναι καλό να ξεκινήσετε κάτι για να προσθέσετε στη σύνταξη που θα πάρετε όταν επιστρέψετε στο σπίτι», είπε ο Ρεμολάσιο.

Μια άλλη επιχείρηση με έδρα τη Χαβάη — η Connext Global Solutions — έχει την έδρα της στη Χονολουλού με γραφεία στην Pampanga. Από το προσωπικό μέχρι τις επενδύσεις σε ακίνητα, οι επιχειρηματίες της Χαβάης συμβάλλουν στην ώθηση της οικονομίας των Φιλιππίνων, λένε φιλιππινέζοι αξιωματούχοι.

«Οι Φιλιππινέζοι στο εξωτερικό επενδύουν σημαντικά σε διάφορες δραστηριότητες, σχηματίζοντας franchise, αγοράζουν μονάδες συγκυριαρχίας, δημιουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις εδώ», δήλωσε ο Emil Fernandez, Γενικός Πρόξενος των Φιλιππίνων στη Χονολουλού. «Έτσι, η συμβολή των Φιλιππινέζων από το εξωτερικό στην ανάπτυξη της χώρας είναι τεράστια».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εμπορικές αποστολές και οι αδελφικές συμβάσεις είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο των Φιλιππίνων της Χαβάης ανανέωσε πρόσφατα μια συνεργασία με τον ομόλογό του στην Pampanga.

Ο ακριβής οικονομικός αντίκτυπος είναι άγνωστος, καθώς οι περισσότεροι επιχειρηματίες ξεκινούν πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις σε τοπικές επαρχίες, οι οποίες συνήθως είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Αλλά το Επιμελητήριο λέει ότι το ποσοστό επένδυσής του είναι περίπου 10% από εμπορικές αποστολές.

«Δεν υπάρχουν σκληροί αριθμοί, αλλά υπάρχουν ανέκδοτες παρατηρήσεις των Χαβανέζων που επενδύουν στα σπίτια τους», είπε η Ρόουζ Τσούρμα, μέλος του Επιχειρηματικού και Οικονομικού Συμβουλίου Χαβάης-Φιλιππίνες, που λειτουργεί ως συνήγορος για τους διπλούς πολίτες που διεκδικούν τόσο τη Χαβάη όσο και Οι Φιλιππίνες ως το σπίτι τους.

«Δεν μιλάμε για επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά για μικρούς (ίσως έως και 100.000 $) ανθρώπους που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν συγγενείς να ξεκινήσουν μια επιχείρηση ή να παρέχουν μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος μετά τη συνταξιοδότηση. Υπάρχουν εκείνοι που στήνουν πτηνοτροφεία ή επενδύουν σε ακίνητα για να χρησιμοποιηθούν ως boutique ξενοδοχεία ή ενοικιάσεις», είπε.

Ακολουθούν μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι επιχειρηματίες της Χαβάης βοηθούν στην προώθηση της αλλαγής στις Φιλιππίνες.

Leave a Comment