Οι επιχειρηματίες κάνουν πολύτιμες συνδέσεις μέσω του MicroMentor

Εκτός από τις ηπείρους, ο Razaq Ogunbanwo και ο Carlos Villatoro, δύο ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που δεν είχαν συναντηθεί ποτέ, δημιούργησαν έναν εντυπωσιακό δεσμό που εξέπληξε και τους δύο.

Ο Razaq Ogunbanwo μεγάλωσε στο Λάγος της Νιγηρίας και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της πρώιμης καριέρας του ως λογιστής σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και κατασκευαστικές επιχειρήσεις. Τελικά, έστρεψε την προσοχή του στα τρόφιμα και τη γεωργία στη χώρα του.

«Η Νιγηρία είναι γνωστό ότι έχει μεγάλο πληθυσμό, αλλά η ποσότητα των τροφίμων που παράγουμε δεν είναι αρκετά σημαντική», είπε. «Βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στα εισαγόμενα τρόφιμα».

Η περιέργεια και το ανανεωμένο ενδιαφέρον του Razaq τον οδήγησαν στο Royal Agricultural University στο Gloucester της Αγγλίας. Ενώ κέρδιζε το MBA του, αλληλεπιδρούσε με φοιτητές από όλο τον κόσμο. Συζήτησαν την παραγωγή τροφίμων και τα συστήματα τροφίμων και εξέτασαν πώς η κάθε χώρα συνεισφέρει στην επισιτιστική ασφάλεια.

Υπάρχουν καλοί μέντορες εκεί έξω. Απλά πρέπει να συνεχίσετε να ψάχνετε για να τα βρείτε.


Razak Ogunbanwo, Συμμετέχων MicroMentor

Λίγο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ίδρυσε την Hadij Resources Limited, ιδιοκτήτες της μάρκας Famtime. Η Hadij Resources ιδρύθηκε στο όραμα του Razaq να προσφέρει προσιτά, ποιοτικά και θρεπτικά τρόφιμα στις οικογένειες, υποστηρίζοντας παράλληλα τις τοπικές οικονομίες στη βορειοανατολική και νοτιοδυτική Νιγηρία. Αγοράζουν προϊόντα όπως φασόλια από μικρές αγροτικές οικογένειες και στη συνέχεια μεταποιούν τα προϊόντα τους σε αλεύρι, το οποίο συσκευάζεται και πωλείται τοπικά.

Σύμφωνα με τον Razaq, έως και το 40% των προϊόντων πηγαίνει στα σκουπίδια στη Νιγηρία λόγω έλλειψης τεχνολογίας για τη συντήρηση των τροφίμων. Αλλά αν τα φρέσκα όσπρια μπορούν να μετατραπούν σε κάτι σαν φασόλευρο, η αλλοίωση ή η ζημιά στην αποθήκευση μειώνονται αμέσως.

Ο Razaq ήξερε ότι είχε μια υπέροχη ιδέα, αλλά κατάλαβε επίσης πώς η πρόσθετη καθοδήγηση θα μπορούσε να βοηθήσει την επιχείρησή του να αναπτυχθεί. Δεν ήξερε αν θα ήταν δυνατή η πρόσβαση σε έναν τέτοιο πόρο. «Οι καλές συμβουλές κοστίζουν χρήματα», είπε.

Επίλυση προβλημάτων από κοινού

Όταν συνάντησε μια διαφήμιση στο Facebook για το MicroMentor, ένα διαδικτυακό πρόγραμμα καθοδήγησης επιχειρήσεων με μια παγκόσμια κοινότητα εθελοντών μεντόρων και επιχειρηματιών, είδε την πλατφόρμα ως γέφυρα στο χάσμα τεχνικής υποστήριξης που ήθελε να γεφυρώσει. Το πρόγραμμα MicroMentor που υποστηρίζεται από το Mercy Corps έχει συμβάλει στην ενίσχυση περισσότερων από 41.000 σχέσεων παγκοσμίως από το 2008.

Ένας μέντορας που πλησίασε τον Ράζαγκ ήταν ο Κάρλος.

Ο Carlos Villatoro είναι οικονομολόγος από τη La Union του Ελ Σαλβαδόρ με εμπειρία στη συμβουλευτική επιχειρήσεων. Η αγάπη του για τις μικρές επιχειρήσεις ξεκίνησε από την οικογένειά του. Καλλιεργούν λαχανικά και φρούτα, αλλά η ειδικότητά τους είναι ο καφές.

Ο Carlos, ένας οικονομολόγος από το Ελ Σαλβαδόρ, προσχώρησε στη MicroMentor για να μοιραστεί τις επιχειρηματικές του γνώσεις.

Ο Carlos (αριστερά) και η οικογένειά του καλλιεργούν λαχανικά, φρούτα και καφέ για περισσότερα από 60 χρόνια.

Ο Carlos (αριστερά) και η οικογένειά του καλλιεργούν λαχανικά, φρούτα και καφέ για περισσότερα από 60 χρόνια.

Οι φίλοι και η οικογένεια με μικρές επιχειρήσεις ζητούσαν συχνά από τον Carlos συμβουλές για τα πάντα, από το απόθεμα μέχρι τους φόρους. Όταν έπεσε στην ιστοσελίδα του MicroMentor, συνειδητοποίησε πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η καθοδήγηση. Στα πρώτα στάδια της καραντίνας στο Ελ Σαλβαδόρ, ο Κάρλος έψαχνε τρόπους να κάνει το lockdown πιο ουσιαστικό. Η MicroMentor πρόσφερε έναν χώρο όπου ο Carlos μπορούσε να επενδύσει τις γνώσεις του συνδέοντας με επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο ενώ κάθεται στο σαλόνι του.

Ο Razaq περίμενε να φτάσουν τα μηχανήματα συσκευασίας, μια κομβική στιγμή για την επιχείρησή του όταν ο Carlos του έστειλε για πρώτη φορά μήνυμα. «Στην αρχή σκέφτηκα, “Πώς μπορεί κάποιος από το Ελ Σαλβαδόρ να με βοηθήσει;” Έχουμε δύο διαφορετικές ζώνες ώρας και το περιβάλλον στο οποίο ζει δεν μοιάζει με το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούμε», είπε ο Razaq.

Αλλά μετά από αποστολή email πέρα ​​δώθε, έγινε σαφές ότι σχηματιζόταν μια πολύ παραγωγική σχέση καθοδήγησης. Οι συνομιλίες τους μετατράπηκαν σε ένα σχέδιο μάρκετινγκ και έναν οδικό χάρτη με περιγράμματα για την είσοδο της Hadij Resources στη διεθνή αγορά.

Σχέσεις που κάνουν τη διαφορά

Ο Ραζάκ και ο Κάρλος βρίσκουν απροσδόκητους τρόπους να δεθούν. Καθώς ο Razaq συζητούσε πώς θα μπορούσε να βελτιώσει τη συσκευασία του αλευριού του, ο Carlos παρουσίασε το σχέδιο συσκευασίας καφέ της οικογένειάς του ως αναφορά. Όταν ο Razaq εξέφρασε στον Carlos ότι ήλπιζε να προσθέσει τελικά αλεύρι μανιόκας στις προσφορές του, και οι δύο χάρηκαν όταν έμαθαν ότι η καλλιέργεια παίζει σημαντικό γεωργικό και γαστρονομικό ρόλο και στις δύο χώρες τους.

Σακουλάκια με αλεύρι από φασόλια, ένα συστατικό της βασικής τροφής της Νιγηρίας

Το αλεύρι από φασόλια, ένα συστατικό των βασικών προϊόντων της Νιγηρίας, είναι το κορυφαίο προϊόν της Hadij Resources.

Ο Carlos έχει δει από πρώτο χέρι πώς οι συνδέσεις και η κοινότητα προσφέρουν ζωτική υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. «Μπορώ να πω ότι ξέρω έναν φίλο που μπορεί να σε βοηθήσει», είπε ο Κάρλος. “Ή, γνώρισα αυτό το άλλο άτομο στην πλατφόρμα που εργάζεται στον τομέα σας και μπορεί να σας καθοδηγήσει.”

Όσο για τον Razak, έχει μεταφέρει την Hadij Resources σε επιχειρησιακό στάδιο. Το κορυφαίο προϊόν της είναι το αλεύρι από φασόλια και ήδη ψωνίζει σε αγορές γιαμ, ρύζι, αλεύρι από πλατάνια και μανιόκα. Η παραγωγή του καλύπτει την τοπική ζήτηση. Αφού έφερε τον Carlos Razaq σε επαφή με έναν ειδικό στη διεθνή αγορά, η εταιρεία του εξάγει τώρα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική – χώρες όπου πολλοί Νιγηριανοί ζουν στο εξωτερικό.

«Είναι ανεκτίμητο», είπε ο Razaq για την καθοδήγηση. “Οι συνεισφορές του κ. Villatoro δεν μπορούν να μετρηθούν, αλλά είναι δωρεάν.” Δεν είναι μόνος. Πέρυσι, περισσότεροι από 12.000 επιχειρηματίες στο MicroMentor έλαβαν σχεδόν 84 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεάν ώρες που δωρίστηκαν για καθοδήγηση.

Όταν ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων όπως ο Razaq συνδέονται με έμπειρους επαγγελματίες όπως ο Carlos, λύνουν ένα πρόβλημα από κοινού και χτίζουν μια επιχείρηση που μπορεί να έχει διαρκή αντίκτυπο στην κοινωνία. Ο Razaq είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Hadij Resources. «Εάν επεξεργάζεστε τρόφιμα», είπε ο Razaq, «συμβάλλετε στην κυρίαρχη επισιτιστική ασφάλεια».

Μοιραστείτε τις επιχειρηματικές σας γνώσεις

Leave a Comment