Οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed καθιστούν τα έντοκα γραμμάτια μια ελκυστική, ασφαλέστερη επένδυση

Μια βραχυπρόθεσμη ασφάλεια; Ευχαριστώ την Federal Reserve.

Ένα πλεονέκτημα των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed με στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού είναι ότι οι αποταμιευτές που αναζητούν μια ασφαλή επένδυση ενός έτους ή λιγότερο μπορούν τώρα να έχουν την καλύτερη απόδοση σε ηλικία από γραμμάτια δημοσίου ή έντοκα.

Τους τελευταίους 12 μήνες, τα επιτόκια αποταμίευσης σε αυτούς τους βραχυπρόθεσμους τίτλους που εκδόθηκαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αυξήθηκαν από σχεδόν μηδέν σε περισσότερο από 4%. Στις 24 Ιανουαρίου, η ετήσια TDI επέστρεψε 4,7%, έναντι 0,57% ένα χρόνο πριν. Ο TPI εξαμήνου σημείωσε απόδοση 4,82% στις 23 Ιανουαρίου, έναντι 0,36% τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ ο TPI τριών μηνών σημείωσε απόδοση 4,58% από 0,13%.

Εφόσον η Fed διατηρεί τα επιτόκια υψηλά – κάτι που φαίνεται να συμβαίνει μετά την αύξηση του τριμήνου της Τετάρτης – η επένδυση σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα χρήματος έχει κάποια δραματική απήχηση με μέτριες αποδόσεις.

Αν και αυτό δεν είναι ένα πρόγραμμα γρήγορου πλουτισμού, «τα γραμμάτια κρατικών γραμμών προσφέρουν στους αποταμιευτές καλύτερη απόδοση από τους περισσότερους διαδικτυακούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου και τη βραχυπρόθεσμη κυκλοφορία. [certificates of deposit]», δήλωσε στο Yahoo Finance ο Ken Tumin, ανώτερος βιομηχανικός αναλυτής στο LendingTree και ιδρυτής του DepositAccounts.com.

Μια χάλκινη σφραγίδα για το Υπουργείο Οικονομικών εκτίθεται στο κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, 20 Ιανουαρίου 2023. REUTERS/Kevin Lamarck

Τι είναι το DQI;

Τα έντοκα γραμμάτια — όπως ομόλογα και τίτλοι που προστατεύονται από τον πληθωρισμό του Δημοσίου ή TIPS — εκδίδονται και υποστηρίζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα ομόλογα πληρώνουν τόκους έως και 30 ετών, για παράδειγμα. Το DQI είναι το εισιτήριο για άτομα που αναζητούν βραχυπρόθεσμες καταθέσεις έως και ενός έτους.

Επιπλέον, οι αποταμιευτές μπορούν να λάβουν εξοικονόμηση φόρου για SHI που εξαιρούνται από κρατικό και τοπικό φόρο εισοδήματος.

«Μπορεί να αποφέρει απόδοση 4,6%, σε σύγκριση με απόδοση 5% για ένα CD σε μια πολιτεία με φόρο εισοδήματος», είπε ο Tumin.

Πώς λειτουργεί το DQI;

Το DQI πωλείται με έκπτωση σε σύγκριση με την ονομαστική του αξία. Όταν ο λογαριασμός λήξει, ο τόκος σας είναι η διαφορά μεταξύ του ποσού που πληρώσατε και της ονομαστικής αξίας του λογαριασμού. Για παράδειγμα, αν αγοράζατε ένα APR 1.000 $ ενός έτους με 4%, θα πληρώνατε 960 $ προκαταβολικά και θα λαμβάνετε 1.000 $ στο τέλος του έτους.

Πρέπει να αγοράσετε σε ημερομηνίες δημοπρασιών που πραγματοποιούνται εβδομαδιαία για όλες τις λήξεις εκτός από τις ετήσιες APR, οι οποίες ορίζονται κάθε τέσσερις εβδομάδες. Οι περισσότεροι μεμονωμένοι επενδυτές κάνουν μια μη ανταγωνιστική προσφορά, που σημαίνει ότι λαμβάνετε τη μέση απόδοση που έχει καθοριστεί στη δημοπρασία. (Τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης φυλάσσονται καλύτερα σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης.)

Θέλετε να πουλήσετε πριν από την ημερομηνία λήξης; «Μπορεί να είναι λίγη ταλαιπωρία», είπε στο Yahoo Finance η Tricia Rosen, οικονομική σχεδιάστρια και ιδρύτρια της Access Financial Planning.

Όταν αγοράζετε μέσω του TreasuryDirect – του ιστότοπου της κυβέρνησης – πρέπει να κρατάτε τουλάχιστον 45 ημερολογιακές ημέρες πριν μεταφέρετε ή πουλήσετε νέους τίτλους του Δημοσίου (ακόμα και αν πρόκειται για τίτλο τεσσάρων εβδομάδων). Οι τόκοι καταβάλλονται όταν λήξει η ασφάλεια.

Δεν θα πληρώσετε πρόστιμο ή τέλος εάν θέλετε να κάνετε ανάληψη νωρίς, όπως ακριβώς κάνετε νωρίς ανάληψη από ένα CD. Ωστόσο, μπορεί να χάσετε χρήματα εάν η τιμή πώλησης του TDI είναι χαμηλότερη από την αρχική τιμή αγοράς που εγγυηθήκατε στη λήξη.

«Για μεμονωμένους επενδυτές, τα έντοκα γραμμάτια μπορεί να είναι καλύτερα κατάλληλα για να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό σας παρά να αντικαταστήσουν τις αποταμιεύσεις έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Greg McBride, ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής χρηματοοικονομικός αναλυτής στο Bankrate.com. “Εάν έχετε ένα απρογραμμάτιστο έξοδο και πρέπει να πουλήσετε πριν από τη λήξη, δεν θα μπορείτε να το πουλήσετε στο TreasuryDirect, αλλά θα πρέπει να το μεταφέρετε σε τράπεζα, μεσίτη ή έμπορο πρώτα.”

Πορτοφόλι γεμάτο χρήματα, έλα κοντά

Τα γραμμάτια του Δημοσίου προσφέρουν ένα ασφαλές καταφύγιο για βραχυπρόθεσμες καταθέσεις. (Getty Creative)

Πού να αγοράσετε DQI

Μπορείτε να αγοράσετε νεοεκδοθέντα ομόλογα μέσω της τράπεζάς σας ή του μεσίτη σας με διάρκεια που κυμαίνονται από τέσσερις εβδομάδες έως 52 εβδομάδες, για τα οποία ενδέχεται να υπάρχει προμήθεια. Ή μπορείτε να τα αγοράσετε online για τουλάχιστον 100 $ χωρίς προμήθεια μέσω του κυβερνητικού προγράμματος TreasuryDirect.

Ωστόσο, μεγάλες εταιρείες όπως οι Charles Schwab, Fidelity και Vanguard δεν χρεώνουν καμία αμοιβή όταν αγοράζετε μετοχές Τ. Τούτου λεχθέντος, η ελάχιστη παραγγελία για ένα Υπουργείο Οικονομικών νέας έκδοσης είναι συνήθως 1.000 $ σε ονομαστική αξία όταν το αγοράζετε μέσω μεσίτη.. Εάν θέλετε να αγοράσετε IRA για ατομικούς λογαριασμούς συνταξιοδότησης (IRA), πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν μεσίτη. Για όσους πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση, αυτά μπορεί να είναι ένα έξυπνο μέρος για να αφήσετε στην άκρη μετρητά χωρίς να ανησυχείτε για το τι θα συμβεί στο χρηματιστήριο.

«Τα έντοκα γραμμάτια πληρώνουν ελαφρώς υψηλότερο επιτόκιο από άλλες βραχυπρόθεσμες επενδύσεις και ο ιστότοπος του Treasury Direct είναι πολύ πιο εύκολος από ό,τι ήταν πριν τον επανασχεδιάσουμε πριν από μερικούς μήνες», είπε ο Rosen. «Οπότε είναι καλή ιδέα για κάποιον που βρίσκεται σε κατάσταση υψηλής φορολογίας».

Ο Kerry είναι βασικός ομιλητής και αρθρογράφος στο Yahoo Finance. Ακολουθήστε τον στο Twitter @kerryhannon.

Κάντε κλικ εδώ για τα τελευταία οικονομικά νέα και οικονομικούς δείκτες που θα σας βοηθήσουν στις επενδυτικές σας αποφάσεις

Διαβάστε τα τελευταία οικονομικά και επιχειρηματικά νέα από το Yahoo Finance

Κατεβάστε το Yahoo Finance για μήλο ή Android

Ακολουθήστε το Yahoo Finance Κελάδημα, Facebook, Ίνσταγκραμ, Flipboard, LinkedInκαι YouTube

Leave a Comment