Μια «ταπεινοφροσύνη» για τον David Solomon; Ο Economist αποκαλεί την επενδυτική τράπεζα «Goldman Sags» στο εξώφυλλό του.

Του Steve Gelsey

Ο οικονομολόγος λέει ότι το μόνο εξαιρετικό πράγμα για την Goldman Sachs πρόσφατα ήταν η χρεοκοπία της

Η Goldman Sachs βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο μιας μεγάλης επιχειρηματικής έκδοσης, και όχι για καλό λόγο.

Στο περιοδικό Economist αυτής της εβδομάδας, λιώνει το μπλε της Goldman Sachs Group Inc. με το όνομα «Goldman Sags» μέσα, καθώς ο δύσκολος μήνας για την μαρκίζα επενδυτική τράπεζα συνεχίζεται. παρουσιάζει το λογότυπό της.

Από την αποκάλυψη δισεκατομμυρίων σε απώλειες καταναλωτικών τραπεζών και τη στροφή της επιχείρησης σε μια νέα έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας μέχρι την απώλεια στόχων μειωμένων κερδών για το τέταρτο τρίμηνο, η Goldman Sachs (GS) πέρασε δύσκολες στιγμές. χρόνος.

Είναι πλέον η ημέρα των επενδυτών στις 28 Φεβρουαρίου, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος David Solomon αναμένεται να εξηγήσει πώς τα σχέδιά του για την τράπεζα πριν από τρία χρόνια έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σε καλό δρόμο.

Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές της Wall Street έχουν τις αμφιβολίες τους.

Το άρθρο του Economist με τίτλο «Η σεμνότητα της Goldman Sachs» το 2022 ανταγωνίζεται την JPMorgan Chase & Co. (JPM) και περιγράφει τον αγώνα της τράπεζας να επανεφεύρει τον εαυτό της αφού έμεινε πίσω από τη Morgan Stanley (MS).

Η Goldman Sachs παραμένει κλειδωμένη στα όρια των παραδοσιακών εταιρειών επενδυτικής τραπεζικής της Wall Street, γνωστών για την άκαμπτη κουλτούρα διαχείρισης.

Εν τω μεταξύ, η «πραγματική δράση» στα χρηματοοικονομικά είναι σε λιγότερο ρυθμιζόμενους τομείς, όπως ο ρόλος της Blackstone Inc. ( BX ) στις ιδιωτικές αγορές ή η επιχειρηματική δραστηριότητα κεφαλαίων ευρετηρίου της BlackRock Inc. ( BLK ) ή η Citadel, η οποία συγκέντρωσε πρόσφατα $16 δισεκατομμύριο. έτος εμπορίου και επενδύσεων, αναφέρει το άρθρο.

«Η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει ακόμη σοβαρά προβλήματα, αλλά έχει πέσει στην παγίδα της δικής της μυθολογίας», αναφέρει το άρθρο. «Οι πρόσφατοι αγώνες της δείχνουν πόσο δύσκολη θα είναι η μεταρρύθμιση και φωτίζουν τη νέα ισορροπία δυνάμεων στα παγκόσμια οικονομικά».

Το άρθρο του Economist υπογραμμίζει την τελευταία στιγμή της ποπ κουλτούρας για την Goldman Sachs.

Στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η Goldman περιγράφηκε περίφημα από τον συγγραφέα του Rolling Stone, Matt Taibbi, ως «ένα μεγάλο καλαμάρι βαμπίρ τυλιγμένο γύρω από το πρόσωπο της ανθρωπότητας, που βουλώνει ό,τι μυρίζει αίμα ανηλεώς από χρήμα».

Ο Taibbi τόνισε την περιστρεφόμενη πόρτα μεταξύ Goldman και Washington, όπου ο Henry Paulson υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών από το 2006 έως το 2009, αφού διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman.

Η τράπεζα υπέστη άλλο ένα πλήγμα το 2009 όταν ο τότε διευθύνων σύμβουλος Lloyd Blankfein είπε στους Sunday Times ότι οι τραπεζίτες της έκαναν «τη δουλειά του Θεού» όταν ρωτήθηκαν για τα γενναιόδωρα μπόνους της. Αυτή η λέξη φαίνεται να έχει σιωπήσει μετά την κρίση, η οποία προκάλεσε τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας και δυσκολίες σε πολλές οικογένειες.

«Βοηθάμε τις εταιρείες να αναπτυχθούν βοηθώντας τις να συγκεντρώσουν κεφάλαια», δήλωσε ο Blankfein στην εφημερίδα. «Οι αναπτυσσόμενες εταιρείες δημιουργούν πλούτο».

Καθώς η JPMorgan Chase επανεφηύρε τον εαυτό της ως γιγάντια τράπεζα σε πολλές επιχειρήσεις, ενώ η Morgan Stanley επικεντρώθηκε εκ νέου στην αποκόμιση αξιόπιστων κερδών από την παροχή συμβουλών σε πλούσιους πελάτες, η Goldman παρέμεινε στις συναλλαγές της, συμβουλεύοντας συμφωνίες και επενδύσεις σε ιδιωτικές αγορές μετά την οικονομική κρίση.

Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος David Solomon, ο οποίος ανέλαβε τη Blankfein το 2018, επέκτεινε τον ρόλο της τράπεζας στην τραπεζική συναλλαγών και ανέπτυξε τους βραχίονες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας. Είναι επίσης η Apple Inc. (AAPL) με σχέδια για τη Marcus, μια καταναλωτική τράπεζα που θα προσελκύει κερδοφόρες καταθέσεις και θα προσφέρει υπηρεσίες πιστωτικών καρτών.

Ενώ η Goldman κατάφερε να επεκτείνει το μερίδιο αγοράς στις συμβουλευτικές δραστηριότητες συγχωνεύσεων και εξαγορών και τμήματα των ευρειών συναλλαγών της, η ώθησή της στην καταναλωτική τραπεζική είχε κόστος για τα 15 εκατομμύρια πελάτες που απέκτησε.

«Οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Goldman αξίζει μόνο το καθαρό χαρτοφυλάκιο ή τη ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, υποδηλώνοντας αμφιβολίες ότι μπορεί να δημιουργήσει σταθερές υψηλές αποδόσεις ή να βρει νέους κερδοφόρους τομείς», αναφέρει το άρθρο του Economist.

Επί του παρόντος, η Goldman αντιμετωπίζει επίσης αυξημένο ανταγωνισμό από διεθνείς ανταγωνιστές όπως η Citic Securities στην Κίνα, καθώς και η Kotak Mahindra και η Axis Bank στην Ινδία.

Υπολείπεται επίσης στις ψηφιακές αγορές, με πελατειακή βάση πολύ χαμηλότερη από αυτή των κολοσσών όπως το PayPal (PYPL) ή το Amazon.com (AMZN), ανέφερε το άρθρο.

Οι μετοχές της Goldman Sachs έχουν σημειώσει άνοδο 3,4% μέχρι στιγμής το 2023, οι μετοχές της Morgan Stanley σημείωσαν άνοδο 13,5% και της JPMorgan Chase 4,4%. Ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 2,% το 2023, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 5,8%.

Διαβάστε επίσης: Η Goldman Sachs επιδιώκει να μειώσει τον ισολογισμό μετά από μια δύσκολη εβδομάδα για τις μετοχές

– Στιβ Γκέλσεϊ

 

(ΤΕΛΟΣ) Dow Jones Newswires

27-01-23 1000 ET

Πνευματικά δικαιώματα (γ) 2023 Dow Jones & Company, Inc.

Leave a Comment