Μια ανεξάρτητη επιχειρηματίας προσαρμόζεται στη ζωή με τους γονείς της: NPR

Η Monica Lee, 28, εργαζόταν σε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων στην Κίνα, τώρα είναι επιχειρηματίας στο Σεντ Λούις και έπρεπε να προσαρμοστεί στη ζωή με την Κορεατοαμερικανική εκτεταμένη οικογένειά της.RACHEL MARTIN, οικοδεσπότης:

Φτιάξαμε αυτή τη σύντομη σειρά για το πώς η πανδημία αναγκάζει ορισμένους νέους να επιστρέψουν με τους γονείς τους. Σήμερα, η Claire Murashima του NPR έχει την ιστορία μιας Κορεατοαμερικανίδας επιχειρηματία στο St. Louis, Mo., που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ξανά τους κανόνες της ζωής στο σπίτι.

CLAIRE MURASHIMA, BYLINE: Η Monica Lee είναι 28 ετών και ζει με την αδερφή της, τους γονείς και την 97χρονη γιαγιά της. Τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα.

ΜΟΝΙΚΑ ΛΙ: Είναι επίσης πολύ δύσκολο με τη σύγκρουση των γενεών, τη γλώσσα και τα πολιτιστικά εμπόδια.

ΜΟΥΡΑΣΙΜΑ: Πριν από την πανδημία, εργαζόταν σε δημόσιες σχέσεις στην Κίνα.

LEE: Θέλω να πω, ήταν πολύ εταιρικό – ξέρετε, πηγαίνοντας στο γραφείο κάθε μέρα, πολλές ώρες, καλή αμοιβή. Είχα συγκάτοικοι. Ξέρεις, θα μαγείρευα μόνος μου.

MURASHIMA: Τώρα μένει στο σπίτι και διευθύνει ένα κορεάτικο καφέ με επιδόρπια που άνοιξε νωρίτερα φέτος. Φτιάχνει τσάι με φούσκα και γλυκά εμπνευσμένη από τα ταξίδια της στην Ασία. Το αγαπημένο της είναι το bingsu, ένα ξυρισμένο επιδόρπιο με πάγο με πράγματα όπως σοκολάτα, φρούτα και ζαχαρούχο γάλα. Τα πράγματα πάνε.

LEE: Από το Bingsu, τώρα λέω το μάνγκο μας με φράουλα.

Ξέρεις πώς δεν έφερα δουλειά στο σπίτι όταν πρωτοξεκίνησα το καφέ;

MURASHIMA: Έχει 12 υπαλλήλους, αλλά στο σπίτι, λέει η Monica, όλα είναι όπως όταν ήταν έφηβη.

LEE: Στην έξοδο από την πόρτα έπρεπε να πω στους γονείς μου πού πήγαινα και μετά έπρεπε να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις τους όπως, με ποιον βγαίνεις; Πότε θα είσαι σπίτι? Και μετά, αν πω απλώς, δεν ξέρω, αυτό δεν είναι αποδεκτή απάντηση σε αυτούς.

MURASHIMA: Πολλοί millennials και Zoomers ζούσαν μόνοι τους πριν από την πανδημία, αλλά σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς μετακόμισαν στο σπίτι τους μετά το χτύπημα. Τα δύο τρίτα από αυτά είναι ακόμα εκεί, προσπαθώντας ακόμα να ισορροπήσουν παιδί και συγκάτοικο.

LEE: Δεν αισθάνομαι πολύ άνετα να βγαίνω τώρα λόγω αυτής της έλλειψης ιδιωτικότητας.

ΜΟΥΡΑΣΙΜΑ: Η Νατάσα Πιλκάουσκας διδάσκει δημόσια πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΙΛΚΑΟΥΣΚΑΣ: Ένα άλλο πράγμα που εξηγεί μέρος της αύξησης είναι η μείωση των ποσοστών γάμου.

ΜΟΥΡΑΣΙΜΑ: Ο Πιλκάουσκας λέει ότι οι μη λευκές οικογένειες είναι πιο πιθανό να ζουν με δύο ή περισσότερες γενιές κάτω από την ίδια στέγη. Καθώς οι ΗΠΑ γίνονται πιο διαφορετικές, η ζωή πολλών γενεών είναι πιθανό να γίνει πιο κοινή. Αυτό είναι συνεπές με την εμπειρία της Monica.

LEE: Είμαι λοιπόν Κορεοαμερικανίδα, και για πολλούς Κορεάτες, είναι πολύ συνηθισμένο να μένεις στο σπίτι μέχρι να παντρευτείς, και δεν είναι κακό. Αλλά ξέρετε ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Σεντ Λούις. Αμερικανοί – τείνουμε να είμαστε πιο ανεξάρτητοι. Προσωπικά, είμαι πολύ ανεξάρτητος γιατί ξέρετε ότι έχω μετακομίσει σε όλο τον κόσμο.

MURASHIMA: Αλλά το να ξεκινήσεις μια επιχείρηση σημαίνει λιγότερα κέρδη και σημαίνει προσαρμογή στη ζωή χωρίς την ανεξαρτησία και την ιδιωτικότητα που απολάμβανε κάποτε. Πολλοί από τους υπαλλήλους της είναι επίσης νέοι που ζουν με τους γονείς τους.

LEE: Οι υπάλληλοί μου άρχισαν να έρχονται για να κάνουν παρέα στον ελεύθερο χρόνο τους και τους υπενθυμίζω ότι δεν πληρώνονται για το χρόνο που είναι εκεί. Και λένε ναι, το ξέρουμε. Απλώς δεν μπορούμε να μείνουμε σπίτι.

ΜΟΥΡΑΣΙΜΑ: Για τη Μόνικα, είναι μια ανταλλαγή που είναι διατεθειμένη να κάνει.

LEE: Τα χρήματα που έχω αποταμιεύσει είναι απίστευτα, ειδικά με το πόσο ακριβά είναι τα πράγματα και πόσο είναι. Και αν δεν ήταν αυτή η κατάσταση στην οποία βρισκόμουν, σίγουρα δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω μια νέα επιχείρηση.

Καλός. Θα είναι μόλις 14/01.

ΜΟΥΡΑΣΙΜΑ: Λοιπόν, προς το παρόν, δεν σκέφτεται να αγοράσει σπίτι. Όλα αυτά είναι στο μέλλον. Απλώς εστιάζει στη μισθοδοσία.

Claire Murashima, NPR News.

Πνευματικά δικαιώματα © 2022 NPR. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τις σελίδες όρων χρήσης και αδειών στη διεύθυνση www.npr.org.

Οι μεταγραφές NPR δημιουργούνται από έναν ανάδοχο NPR σε μια καταληκτική προθεσμία. Αυτό το κείμενο ενδέχεται να μην είναι οριστικό και ενδέχεται να ενημερωθεί ή να διορθωθεί στο μέλλον. Η ακρίβεια και η διαθεσιμότητα ενδέχεται να διαφέρουν. Η έγκυρη εγγραφή του προγραμματισμού του NPR είναι η ηχογράφηση.

Leave a Comment