Μετάβαση από τη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​αναζήτηση στο διαδίκτυο περιοριζόταν σε μεγάλο βαθμό στις μηχανές αναζήτησης και στους διαδικτυακούς καταλόγους που ήταν διαθέσιμοι εκείνη την εποχή. Αλλά έχουμε κάνει πολύ δρόμο από τότε.

Η βελτιστοποίηση αναζήτησης παραμένει σημαντική σήμερα. Αλλά οι χρήστες δεν βασίζονται πλέον αποκλειστικά στις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης για την αναζήτηση πληροφοριών.

Πιστεύω ότι είναι καιρός οι επαγγελματίες SEO να σκεφτούν έξω από το Google και τις μηχανές αναζήτησης και να αρχίσουν να εξετάζουν την αναζήτηση ολιστικά.

Πέρα από το Google: Η πραγματικότητα του σημερινού τοπίου αναζήτησης

Καθώς ο διαδικτυακός ανταγωνισμός αυξάνεται, ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε σωστά από τους πελάτες μας είναι να διασφαλίσουμε ότι εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε την προβολή τους όχι μόνο στις μηχανές αναζήτησης όπως η Google, αλλά και στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αναζητά το κοινό-στόχο τους.

Σήμερα, ένα σημαντικό μέρος των αναζητήσεων στον ιστό γίνεται σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Περισσότερο από τα κοινωνικά δίκτυα, αυτοί οι ιστότοποι και οι εφαρμογές είναι ό,τι γνωρίζουν ή δεν γνωρίζουν πολλοί από τους σημερινούς χρήστες του διαδικτύου για τα hashtags, τα trending θέματα κ.λπ. είναι όπου ψάχνουν.

Αν και έχουμε συνηθίσει τον όρο «SEO», ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για «βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης» αντί για την έννοια «περιοριστική».Μηχανή αναζήτησης βελτιστοποίηση”. Οι καμπάνιες αναζήτησης θα πρέπει να επικεντρώνονται στη συνολική παρουσία αναζήτησης και όχι μόνο στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Ναι, η έννοια της βελτιστοποίησης μέσων κοινωνικής δικτύωσης (SMO) υπάρχει ήδη. Αλλά γενικά αναφέρεται στη δημιουργία περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην κοινή χρήση του με στόχο να γίνει viral.

Αυτό για το οποίο μιλάω είναι η βελτιστοποίηση των αναζητήσεων από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουν λειτουργία αναζήτησης.

Το γεγονός ότι οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν συνεχώς βελτιωμένες δυνατότητες αναζήτησης είναι ακαταμάχητο στοιχείο. Οι επωνυμίες πρέπει να λαμβάνουν στα σοβαρά την παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – και ως έμποροι αναζήτησης, οι στρατηγικές μας θα πρέπει να τους βοηθήσουν να προετοιμαστούν για μακροπρόθεσμη επιτυχία.


Αποκτήστε την καθημερινή αναζήτηση ενημερωτικών δελτίων που εμπιστεύονται οι έμποροι.


Κοινωνική αναζήτηση: τι είναι και γιατί έχει σημασία

«Η κοινωνική αναζήτηση χρησιμοποιεί στοιχεία κρυφής και φανερής συμπεριφοράς των χρηστών για να βελτιώσει τα αποτελέσματα των αναζητήσεων που πραγματοποιούνται εντός και εκτός της επιχείρησης. Τέτοια στοιχεία συνήθως αποθηκεύονται ως μεταδεδομένα, καθιστώντας την αναζήτηση κοινωνικής δικτύωσης έναν τύπο εξόρυξης μεταδεδομένων. Επιτρέπει επίσης στους χρήστες να τμηματοποιούν πιο αποτελεσματικά τα αποτελέσματα των ερωτήσεών τους», σύμφωνα με την Gartner.

Η ορατότητα στα αποτελέσματα αναζήτησης μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι κρίσιμη για τις επωνυμίες. Υπάρχουν 12 λόγοι.

 • Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν διαθέσει αξιοπρεπείς προϋπολογισμούς για να βελτιώσουν περαιτέρω τη λειτουργικότητα αναζήτησής τους. Επομένως, τα αποτελέσματα αναζήτησης κοινωνικών δικτύων είναι πιθανό να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.
 • Οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά στις μηχανές αναζήτησης. Αν και η αναζήτηση Google εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική, η χρήση της αναζήτησης μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αυξηθεί μαζί με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
 • Οι χρήστες της γενιάς Z στις ΗΠΑ περνούν ~5 ώρες την εβδομάδα στο Instagram.
 • Τα αποτελέσματα αναζήτησης κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνουν hashtags, υπηρεσίες, εταιρείες, θέσεις εργασίας, εκδηλώσεις, άτομα και άλλα. Υπάρχουν πολλά φίλτρα όπως Έτσι, τα αποτελέσματα είναι πιο εκλεπτυσμένα και στοχευμένα.
 • Οι κοινωνικές πλατφόρμες εστιάζουν επίσης στην ανακάλυψη τοπικών επιχειρήσεων.
 • Τα αποτελέσματα αναζήτησης μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την αλληλεπίδραση και αντικατοπτρίζουν από στόμα σε στόμα με τη μορφή σχολίων, επισημάνσεων “μου αρέσει”, κοινοποιήσεων, ακολουθιών και συνομιλιών.
 • Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι πιστεύουν αυτό που λένε οι άλλοι άνθρωποι (πελάτες, πελάτες και προμηθευτές) και όχι αυτό που δείχνουν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στον ιστότοπό τους.
 • Ενώ τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης συνήθως αποκαλύπτουν βελτιστοποιημένες ιστοσελίδες, η κοινωνική αναζήτηση εστιάζει κυρίως στη συνάφεια και την αφοσίωση.
 • Επειδή τα αποτελέσματα αναζήτησης μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιστρέφουν περιεχόμενο από τις αναρτήσεις και τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει λιγότερη ανεπιθύμητη αλληλογραφία από τα τυπικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.
 • Το ποιοτικό περιεχόμενο αποκτά μεγαλύτερη αξία όταν οι άνθρωποι μιλούν για τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις επωνυμίες σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτές οι συνομιλίες και κριτικές εμφανίζονται στις αναζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 • Τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης είναι γενικά ενημερωτικά. Τα αποτελέσματα αναζήτησης κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν.
 • Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στις νέες τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά η κατανόηση των μηχανών αναζήτησης και η προσαρμογή σε προηγμένες τεχνικές στις μηχανές αναζήτησης μπορεί να είναι πιο δύσκολη.

Για να έχουμε μια καλύτερη ιδέα, ας εξερευνήσουμε τις δυνατότητες αναζήτησης δημοφιλών πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως:

 • Κελάδημα
 • LinkedIn
 • Ίνσταγκραμ
 • YouTube

Κελάδημα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία αναζήτησης στο Twitter. Μπορείς:

 • Βρείτε tweets από εσάς, τους φίλους σας, τις τοπικές επιχειρήσεις, τους διάσημους διασκεδαστές, τους παγκόσμιους πολιτικούς ηγέτες και πολλά άλλα.
 • Αναζητήστε χρησιμοποιώντας ερωτήματα αναζήτησης ή χρησιμοποιήστε hashtags.
 • Ακολουθήστε τις συνεχείς συζητήσεις σχετικά με ειδήσεις, προϊόντα, υπηρεσίες ή άλλα προσωπικά ενδιαφέροντα.

Ακριβώς όπως τα αποτελέσματα από τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης, τα αποτελέσματα αναζήτησης Twitter για συνδεδεμένους χρήστες είναι διαφορετικά από τους μη συνδεδεμένους χρήστες.

Όταν είστε συνδεδεμένοι, υπάρχει επίσης μια σύνθετη αναζήτηση που σας επιτρέπει να λαμβάνετε εξατομικευμένα αποτελέσματα αναζήτησης για συγκεκριμένα εύρη ημερομηνιών, άτομα και άλλα. Αυτό διευκολύνει την εύρεση συγκεκριμένων tweets.

Η πλατφόρμα διαθέτει επίσης μια σελίδα με συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα αναζήτησης που εμφανίζονται στο Twitter.

LinkedIn

Το LinkedIn είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό δίκτυο στον κόσμο στο Διαδίκτυο. Είναι μια πλατφόρμα για όποιον αναζητά διαφορετικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας, συμπεριλαμβανομένων ατόμων από διαφορετικά επαγγελματικά υπόβαθρα, όπως ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, φοιτητές και άτομα που αναζητούν εργασία.

Τα μέλη του LinkedIn μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα για να δικτυωθούν με επαγγελματίες, εταιρείες και ομάδες εντός και εκτός του κλάδου τους.

Η αναζήτηση στο LinkedIn διαθέτει εξαιρετικά φίλτρα για να περιορίσετε την αναζήτησή σας για πιο σχετικά αποτελέσματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φίλτρα:

 • έθνος
 • Εταιρείες
 • Εργα
 • Γραπτές
 • Ομάδες
 • Εκδηλώσεις
 • ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
 • Σχολεία
 • Υπηρεσίες

Επιπλέον, η πλατφόρμα χρησιμοποιείται ευρέως από άτομα που αναζητούν εργασία και υπαλλήλους προσλήψεων. Οι επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού το χρησιμοποιούν για κυνήγι κεφαλών και ελέγχους ιστορικού αιτούντων.

Το LinkedIn είναι σίγουρα μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, αλλά εστιάζει στις επαγγελματικές αλληλεπιδράσεις καθώς και στην ανταλλαγή γνώσεων.

Όσον αφορά την αναζήτηση, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το LinkedIn για να αναζητήσουν επαγγελματική εξέλιξη και ευκαιρίες εργασίας. Επομένως, η εύρεση στα αποτελέσματα αναζήτησης στο LinkedIn είναι πολύ σημαντική.

Ίνσταγκραμ

Το 2021, η Meta είχε 1,21 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στο Instagram, που είναι περισσότερο από το 28% των χρηστών του διαδικτύου παγκοσμίως. Μέχρι το 2025, η βάση χρηστών της αναμένεται να φτάσει τα 1,44 δισεκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας το 31,2% των παγκόσμιων χρηστών του Διαδικτύου.

Έτσι, η τακτική κοινή χρήση καινοτόμου περιεχομένου και η χρήση των σωστών hashtag μπορεί σίγουρα να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης του προφίλ σας στα αποτελέσματα αναζήτησης Instagram.

Το περιεχόμενο του Instagram έρχεται συνήθως με τη μορφή εικόνων, βίντεο, ζωντανών συνομιλιών, κλιπ και ιστοριών. (Και υπάρχει και μια δυνατότητα αγορών.)

Ως μια ταχέως αναπτυσσόμενη πλατφόρμα, απλά δεν μπορείτε να αγνοήσετε αυτήν την πλατφόρμα κοινωνικών μέσων – ειδικά αν θέλετε να έρθετε μπροστά στους χρήστες του Gen Z.

Οι αλληλεπιδράσεις στο Instagram μετρώνται με likes, shares και follows. Εάν ο πελάτης σας ασχολείται με το λιανικό εμπόριο, τη μόδα, τα τρόφιμα, τα βρεφικά προϊόντα ή την περιποίηση, εδώ είναι που οι πιθανοί αγοραστές τους αναζητούν επιλογές.

YouTube

Η αναζήτηση στο YouTube δίνει προτεραιότητα σε τρία βασικά στοιχεία για να παρέχει τα καλύτερα αποτελέσματα αναζήτησης:

 • Συμβατότητα
 • Σύμπλεξη
 • Ποιότητα

Η βελτιστοποίηση για αναζήτηση YouTube είναι σαν να βελτιστοποιείς έναν ιστότοπο, αλλά εδώ το περιεχόμενο είναι σε μορφή βίντεο. Επομένως, ο τίτλος και η περιγραφή του βίντεο πρέπει να είναι πολύ σχετικοί για να ταιριάζουν με το ερώτημα αναζήτησης του χρήστη.

Οι πιθανοί αγοραστές μπορούν να ανακαλύψουν την επωνυμία σας στο YouTube. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε βίντεο που απαντούν σε συχνές ερωτήσεις πελατών μετά την αγορά του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας. Έτσι, αποτελεί εξαιρετική πλατφόρμα για πωλήσεις και μετά την πώληση.

Βελτιστοποίηση αναζήτησης εκτός των μηχανών αναζήτησης

Οι άνθρωποι δεν περιορίζονται πλέον στην αναζήτηση σε μηχανές αναζήτησης και διαδικτυακούς καταλόγους. Έχουν πολλά εργαλεία στη διάθεσή τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πληροφορίες.

Επομένως, οι καμπάνιες αναζήτησης δεν θα πρέπει να εμφανίζονται μόνο σε μηχανές αναζήτησης όπως η Google, αλλά θα πρέπει να λειτουργούν για όλους τους τύπους αναζητήσεων, ανεξαρτήτως πλατφόρμας.

Στο παρελθόν, έχουμε δει πόσο περιττοί μπορεί να είναι οι κατάλογοι αναζήτησης. Μπορεί στο μέλλον οι δημοφιλείς πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να έχουν πιο εξελιγμένες δυνατότητες αναζήτησης και οι άνθρωποι να τις χρησιμοποιούν περισσότερο από τις πραγματικές μηχανές αναζήτησης.

Για να προστατέψετε τις μελλοντικές επιχειρήσεις των πελατών μας και να τις ρυθμίσετε για μακροπρόθεσμη επιτυχία, ξεκινήστε τη βελτιστοποίηση της αναζήτησης όπου βρίσκεται το κοινό-στόχο τους – όχι μόνο στο Google, αλλά και στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.


Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι αυτές του καλεσμένου συγγραφέα και όχι απαραίτητα του Search Engine Place. Οι συγγραφείς του προσωπικού παρατίθενται εδώ.


Νέο στη γη μηχανών αναζήτησης

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Bharti Ahuja

Ο Bharati Ahuja είναι ο ιδρυτής της WebPro Technologies LLP. Είναι επίσης εκπαιδευτής SEO και ομιλητής, συγγραφέας ιστολογίων και σύμβουλος παρουσίασης στο Web, ο οποίος ξεκίνησε για πρώτη φορά τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων το 2000. Από τότε, οι γνώσεις του για το SEO έχουν εξελιχθεί μαζί με την εξέλιξη της αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Leave a Comment