Μήνας οικονομικής ευεξίας: Τι δίδαξαν δύο δεκαετίες έρευνας σε έναν καθηγητή Οικονομικών

Καθηγητής Οικονομικών, Jason Fink.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Ο Jason Fink, καθηγητής οικονομικών, διεξάγει έρευνα στον τομέα του τα τελευταία 20 χρόνια με τη σύζυγό του Christine, καθηγήτρια οικονομικών στο JMU.

Jason Fink, καθηγητής χρηματοδότηση, με τη σύζυγό του Christine, καθηγήτρια οικονομικών στο JMU, διεξάγει έρευνα στον τομέα του. «Τα θέματα της έρευνάς μου έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά στον πυρήνα όλων όσων κάνω είναι η μελέτη του κινδύνου και των αποδόσεων της χρηματοπιστωτικής αγοράς», είπε.

Καθώς ο Μήνας Οικονομικής Ευεξίας πλησιάζει στο τέλος του, η Φινκ αναλογίστηκε τα χρόνια της έρευνάς της και μοιράστηκε τις σκέψεις της για το πώς οι άλλοι μπορούν να διασφαλίσουν ότι είναι οικονομικά καλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

College of Business: Ποιο είναι το κύριο ερευνητικό σας θέμα και τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον για αυτόν τον τομέα;

Τζέισον Φινκ: Κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων μου στο JMU, το κύριο ερευνητικό μου θέμα έχει αλλάξει αρκετές φορές. Τον τελευταίο καιρό, έχω επικεντρωθεί στα προσωπικά οικονομικά και στις επενδύσεις. Αυτά τα θέματα ήταν πάντα σημαντικά, αλλά ο τρόπος με τον οποίο χρηματοδοτούνται οι συντάξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ειδικότερα, οι συντάξεις που καταβάλλουν ένα σταθερό ποσό σε συνταξιούχους (συντάξεις καθορισμένων παροχών) έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από συντάξεις στις οποίες οι συμμετέχοντες καταβάλλουν ένα σταθερό ποσό και στη συνέχεια επενδύουν οι ίδιοι τα περιουσιακά στοιχεία (συντάξεις καθορισμένων παροχών, όπως 401(k) και 403(b)s). Αυτή η αλλαγή μετατόπισε σημαντικά τον κίνδυνο της συνταξιοδοτικής χρηματοδότησης από τους εργοδότες στους εργαζομένους. Η ανησυχία για αυτούς τους αυξημένους κινδύνους με οδήγησε να θέλω να συνεισφέρω σε έρευνα που είναι ανοιχτή σε άτομα που σκέφτονται τη συνταξιοδότηση και στους επαγγελματίες που τους βοηθούν.

Καλαμπόκι: Πώς ξεκινάτε την ερευνητική σας διαδικασία;

Απεργοσπάστης: Συνεργάζομαι με μια μεγάλη ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης περιουσίας στο Harrisonburg. Έχουμε εκτενείς συζητήσεις για τις ανάγκες των πελατών, ερωτήσεις από συμβούλους και διαχειριστές χαρτοφυλακίου σχετικά με τις συνθήκες της αγοράς και άλλα επενδυτικά θέματα. Αυτές οι συζητήσεις αποτέλεσαν τη βάση για αρκετές από τις ερευνητικές μου ιδέες τον τελευταίο καιρό. Αυτά είναι “Είναι τα εμπορεύματα μια έγκυρη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να συμπεριληφθούν στο χαρτοφυλάκιο ενός πελάτη;” ερωτήσεις όπως ή “Τι είδους μεταβλητές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προβλέψουμε τις αποδόσεις της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων;” Και οι δύο αυτές ερωτήσεις οδήγησαν πρόσφατα σε απευθείας δημοσιευμένα άρθρα.

Καλαμπόκι: Πώς και γιατί είναι σχετικά αυτά τα θέματα;

Απεργοσπάστης: Η μετατόπιση του κινδύνου από τις εταιρείες στους συνταξιούχους μέσω του συνταξιοδοτικού συστήματος έχει κάνει αυτά τα θέματα σχετικά με σχεδόν όλους στην αμερικανική κοινωνία, είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι. Για μια τυπική σύνταξη, υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι είναι βιώσιμο για έναν συνταξιούχο να αποσύρει περίπου το 4% από το συνταξιοδοτικό του χαρτοφυλάκιο κατά το πρώτο έτος της συνταξιοδότησής του και στη συνέχεια να προσαρμόσει αυτό το ποσό ετησίως για τον πληθωρισμό. Εάν ο συνταξιούχος αποσύρει περισσότερα από αυτό, υπάρχει πιθανότητα να αφήσει πίσω τα χρήματά του, κάτι που είναι αρκετά αρνητικό.

Καλαμπόκι: Τι σημαίνει για εσάς «οικονομική υγεία»;

Απεργοσπάστης: Είναι δύσκολο να οριστεί γιατί διαφέρει ανάλογα με το στάδιο της ζωής. Για έναν πρόσφατο πτυχιούχο κολεγίου, το να κερδίσει αρκετά χρήματα για να ξεπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του και να αρχίσει να αποταμιεύει για τα μεγάλα έξοδα της ζωής θα σήμαινε οικονομική υγεία. Για όσους βρίσκονται στη μέση ηλικία, αυτός ο ορισμός πιθανώς επεκτείνεται και περιλαμβάνει την ανασφάλεια απλά αποταμιεύετε και επενδύετε αρκετά για τις δικές σας υποχρεώσεις και των εξαρτώμενων από εσάς, καθώς και για να καλύψετε τις ανάγκες σας για μετέπειτα ζωή. Η ηλικία συνταξιοδότησης φέρνει ίσως έναν απλούστερο ορισμό – να έχετε αρκετούς πόρους για να καλύψετε τις τρέχουσες και πιθανές μελλοντικές ανάγκες της οικογένειάς σας. Αλλά ακόμη και αυτοί οι πολύ ευρύτεροι ορισμοί διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα «προσωπικά» οικονομικά ονομάζονται εύστοχα.

Καλαμπόκι: Τι πρέπει να προσέχουν οι άνθρωποι όσον αφορά τα προσωπικά τους οικονομικά;

Απεργοσπάστης: Τα πιο απλά πράγματα κάνουν τις μεγαλύτερες διαφορές. Πρώτον, ξοδέψτε λιγότερα από όσα κερδίζετε και επενδύστε τη διαφορά. Υπάρχουν επιπλέον αποχρώσεις, αλλά αυτός είναι ο νούμερο ένα κανόνας. Όσο περισσότερα μπορείτε να επενδύσετε σήμερα (και μερικές φορές είναι δύσκολο να βρείτε τα οικονομικά περιθώρια για να το κάνετε), τόσο περισσότερους πόρους θα χρειαστείτε για να αντιμετωπίσετε τις αυριανές προκλήσεις. Εάν αποτύχετε να επενδύσετε σήμερα, δεν θα έχετε περισσότερους πόρους στο μέλλον από αυτούς που μπορείτε να παράγετε με την εργασία σας εκείνη τη στιγμή.

Leave a Comment