Κινέζοι τουρίστες με εμβόλια στην ηπειρωτική χώρα συρρέουν στο Μακάο για εμβόλια mRNA Covid

Οι Κινέζοι της ηπειρωτικής χώρας, πρόθυμοι να εξασφαλίσουν εμβόλια δυτικού αγγελιοφόρου RNA και όχι τοπικά, συρρέουν στο Μακάο, όπου κάνουν κράτηση για το μοναδικό νοσοκομείο που προσφέρει το εμβόλιο στους τουρίστες.

Το Πεκίνο δεν έχει εγκρίνει κανένα ξένο εμβόλιο Covid-19 για χρήση από τους πολίτες του, βασιζόμενο σε εμβόλια από τις κινεζικές ομάδες Sinovac και Sinopharm. Οι αναλυτές λένε ότι αυτά παρέχουν χαμηλότερα επίπεδα ανοσίας από τις δυτικές εναλλακτικές που χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA.

Ωστόσο, η απότομη ανατροπή του Πεκίνου αυτόν τον μήνα στην προηγούμενη πολιτική του για μηδενικό Covid που περιείχε τη νόσο οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων και αύξηση των ηπειρωτικών κατοίκων που αναζητούν εμβάσματα mRNA στο Μακάο. Η πρώην πορτογαλική αποικία και η ειδική διοικητική περιοχή είναι το μόνο μέρος εκτός της ηπειρωτικής Κίνας όπου οι πολίτες της μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Καθώς η επιδημία στην Κίνα βγήκε εκτός ελέγχου, οι θέσεις για το εμβόλιο γέμισαν γρήγορα. Τον Οκτώβριο, η Ivy, μια 27χρονη κάτοικος Dongguan, που συνορεύει με την ηπειρωτική Κίνα, έλαβε την πρώτη της δόση mRNA στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μακάο.

Την περασμένη εβδομάδα, επέστρεψε στο νοσοκομείο για άλλη μια δόση, μόνο για να ανακαλύψει ότι οι θέσεις εμβολιασμού έχουν κλείσει πλήρως μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ένας υπάλληλος εξυπηρέτησης πελατών σε νοσοκομείο του Μακάο είπε ότι το τηλέφωνό του χτυπούσε «ασταμάτητα» από τότε που άρχισε να επιταχύνεται η επιδημία στην Κίνα στις αρχές Δεκεμβρίου. Ωστόσο, σημείωσε επίσης μια αύξηση στους πελάτες που ακυρώνουν ραντεβού μετά τη μόλυνση του ιού.

Οι αναλυτές λένε ότι η αποσπασματική κάλυψη εμβολίων της Κίνας έχει θέσει το έδαφος για χάος που κατακλύζει το ιατρικό σύστημα, καθώς τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από άρρωστους ασθενείς από το τέλος της πολιτικής μηδενικού Covid.

Περίπου 85 εκατομμύρια άνθρωποι – το ένα τρίτο των 267 εκατομμυρίων πολιτών της Κίνας ηλικίας 60 ετών και άνω – δεν έλαβαν το τρίτο εμβόλιο που απαιτείται για την παροχή υψηλού επιπέδου προστασίας έναντι της παραλλαγής του κοροναϊού Omicron. Μεταξύ αυτών των 80 ετών και άνω, το ποσοστό είναι περίπου 60 τοις εκατό, ή 21 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το Πεκίνο έχει δεσμευτεί περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των κενών στην εμβολιαστική κάλυψη. Ωστόσο, ο Yanzhong Huang, ανώτερος συνεργάτης για την παγκόσμια υγεία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, είπε ότι αυτές οι προσπάθειες μπορεί να είναι «πολύ αργά».

«Οι ενισχυτικές καμπάνιες χρειάζονται τρεις έως τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθούν. Σε αυτό το στάδιο, αυτό το κύμα του ιού θα φτάσει στο αποκορύφωμά του», είπε.

Η άνοδος του «τουρισμού εμβολίων» ωθήθηκε από «εύπορους» ηπειρωτικούς με πρόσβαση σε επιστημονικές μελέτες που συγκρίνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, δήλωσε ο Νίκολας Τόμας, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο City του Χονγκ Κονγκ που ειδικεύεται στην κινεζική εξωτερική πολιτική και την ασιατική ασφάλεια υγείας.

Μια μελέτη Lancet που δημοσιεύθηκε στη Σιγκαπούρη αυτόν τον μήνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έλαβαν τρεις δόσεις εμβόλων Sinovac ή Sinopharm, βασισμένες σε παλαιότερη τεχνολογία που χρησιμοποιεί έναν αδρανοποιημένο ιό για να πυροδοτήσει μια ανοσολογική απόκριση, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρό Covid. έλαβε τρεις εγκοπές mRNA. Όσοι είχαν κινεζική σφαίρα είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν.

Η έκρηξη του τουρισμού εμβολιασμού στο Μακάο οδήγησε γρήγορα σε μεσάζοντες που χρεώνουν τέλη για να οργανώσουν ταξίδια και άλλα logistics. Ο ασφαλιστικός πράκτορας Viola με έδρα το Μακάο είπε στους Financial Times ότι χρέωνε 60 δολάρια για να κανονίσει συνεδρίες εμβολιασμού για πελάτες στην ηπειρωτική χώρα.

Ένας 27χρονος σύμβουλος διαχείρισης και η σύζυγός του, που αυτοαναγνωρίστηκαν μόνο ως Wan, πλήρωσαν 170 $ ο καθένας για μια δόση του εμβολίου mRNA, αφού αποφάσισαν να μην κάνουν το εμβόλιο με τοπικές εναλλακτικές λύσεις.

Ο σύμβουλος είπε ότι το ζευγάρι είχε ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων και για «έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τα δεδομένα των δοκιμών».

Leave a Comment