Θεραπεία της ψυχικής υγείας μέσω της επιχειρηματικότητας

Μια καναδική φιλανθρωπική οργάνωση βοηθά άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας όχι με φάρμακα ή θεραπεία, αλλά βοηθώντας τους αιτούντες να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Το Rise είναι ένα εθνικό πρόγραμμα με έδρα το Τορόντο που προσφέρει μικρά δάνεια startup, επιχειρηματική καθοδήγηση και εκπαίδευση σε άτομα με εθισμούς και ψυχικές διαταραχές, μια αποτελεσματική φόρμουλα που μπορεί να υπερηφανεύεται για ιστορίες επιτυχίας όπως η 34χρονη Darcy Alemany.

Όπως πολλοί Καναδοί, ο Alemany υπέφερε από επιδείνωση της ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Με κανέναν να απευθυνθώ, ένιωθα ότι δεν είχα πού να πάω. Και εκείνη τη στιγμή ένιωθα ότι δεν θα τελείωνε ποτέ», είπε στο CTV News.

Λέει ότι έχει διαγνωστεί με κατάθλιψη και άγχος. Μέρος της θεραπείας της ήταν να βρει κάτι που της άρεσε να κάνει.

Αν και είχε μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, η Alemany άρχισε να φτιάχνει καρφίτσες για πέτο στον ελεύθερο χρόνο της για να βοηθήσει στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου της.

«Δυσκολεύομαι να εκφραστώ ως γκέι και να είμαι ιντερσεξ ταυτόχρονα», είπε ο Alemany.

Παραδόξως, τους ήθελαν και άλλοι. Έτσι, στις αρχές του 2021, ξεκίνησε μια επιχείρηση που ονομάζεται Pin-Ace. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν από 36 καρφίτσες ταυτότητας φύλου που μπορούν να συνδυαστούν και να προσαρμοστούν για να εκφράσουν μοναδικές προσωπικότητες.

«Το να μπορείς να εκφραστείς και να επικοινωνήσεις για τον εαυτό σου είναι ένας τεράστιος παράγοντας στη ζωή των queer και των τρανς λαών ιδιαίτερα», είπε ο Alemany. «Μπορεί να μην είχαν τα εργαλεία πριν…»

Λέει ότι η Rise τον βοήθησε να αναπτύξει ένα επιχειρηματικό σχέδιο, προπόνηση και εκπαίδευση. Υπάρχει πίστωση αν το χρειάζεται, αλλά οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί τόσο γρήγορα που μάλλον δεν θα το χρειαστεί. Ο Alemany εκτιμά ότι οι πωλήσεις του Pin-Ace θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 500.000 $ το 2023.

«Κάθε ένας από τους πελάτες μας αυτοπροσδιορίζεται ότι έχει πρόβλημα ψυχικής υγείας ή εθισμού», δήλωσε η CEO της Rise, Lori Smith. «Και δεν θα έπαιρνε κάθε πελάτης μας ένα παραδοσιακό δάνειο από μια τράπεζα. Σημείο καμπής», πρόσθεσε.

Οι εισερχόμενες αιτήσεις έχουν αυξηθεί. Πέρυσι, λέει ο Smith, η Rise έλαβε 900 αιτήματα για χρηματοδότηση ή εκπαίδευση, διπλάσια από τα προηγούμενα χρόνια. Οι ιστορίες επιτυχίας περιλαμβάνουν ανθρώπους που έχουν ανοίξει καταστήματα περιποίησης κατοικίδιων, αρτοποιεία και καταστήματα δερμάτινων ειδών μαζί με ηχεία με κίνητρα, μουσικούς και καλλιτέχνες. Στα δέκα χρόνια λειτουργίας της, η Rise λέει ότι έχει χορηγήσει σχεδόν 3 εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια, βοηθώντας στη δημιουργία περισσότερων από 700 επιχειρήσεων.

«Οι περισσότεροι από τους πελάτες μας αναφέρουν αύξηση της αυτοπεποίθησης, αύξηση της ικανότητάς τους να πλοηγούνται σε δύσκολες, δύσκολες καταστάσεις στη ζωή τους», είπε ο Smith.

Για μερικούς, είναι μια παράπλευρη φασαρία για επιπλέον δουλειά. Για άλλους, είναι οικονομική ανεξαρτησία. Σύμφωνα με έρευνες της Rise, το 78% αναφέρει μείωση του ποσού της κρατικής εισοδηματικής στήριξης που λαμβάνουν ως αποτέλεσμα της επιχείρησής τους.

«Κάναμε μια πρόσφατη έρευνα στους πελάτες μας το περασμένο φθινόπωρο και γνωρίζουμε ότι τέσσερις ή πέντε πελάτες μας εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται με επιτόκιο αποπληρωμής δανείου 88 τοις εκατό». η επόμενη παρτίδα θα είναι επιχειρηματίες.

Η μητέρα και δασκάλα του Κάλγκαρι Μισέλ Τάσα υπέβαλε αίτηση για το δάνειο μετά από μια σειρά τραυματικών γεγονότων που την άφησαν ψυχικά άρρωστη.

Η ζωή μου έγινε κάπως ανάποδα», είπε η Τάσα. Δεν μπορούσα να δουλέψω», είπε στο CTV News.

Ο σύζυγός της, ο οποίος υπέφερε από μακροχρόνια νευρολογική ασθένεια, είχε πεθάνει πρόσφατα και η Tasa είχε πιάσει δουλειά δασκάλας στην Κίνα με τα δύο της παιδιά. Όταν χτύπησε το COVID-19, αγωνίστηκε να επιστρέψει στην Αλμπέρτα.

«Ξοδέψαμε όλες μας τις οικονομίες για να επιστρέψουμε σπίτι. Ήταν ένα είδος έκτακτης ανάγκης εκείνη την εποχή», είπε. Χρόνια άγχους και θλίψης την έστειλαν στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με σύνθετο PTSD μαζί με κατάθλιψη.

Μη μπορώντας να επιστρέψει στην κανονική της θέση διδασκαλίας για να στηρίξει την οικογένειά της, η Τάσα υπέβαλε αίτηση για ένα δάνειο 10.000$ από την Rise. Αυτό τη βοήθησε να ξεκινήσει το Art Pourings, μια επιχείρηση που προσφέρει μαθήματα τέχνης και μαθήματα κατ’ οίκον, που πήρε το όνομά της από την Tasa που λέει ότι αντιμετωπίζει το άγχος της ζωής της «με την τέχνη και τη θεραπεία να ξεχύνονται από μέσα μου».

«Ανακάλυψα το επιχειρηματικό πνεύμα μέσα μου. Και η Rise με βοήθησε σίγουρα σε αυτό», είπε η Tasa.

Η Rise τον βοήθησε να αναπτύξει ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Λέει ότι μιλά τακτικά με τον μέντορά του. Η Τάσα έχει πολλές παράπλευρες δουλειές για να τα βγάλει πέρα, αλλά ξέρει ότι η δουλειά της δίνει σκοπό.

«Έχτισα μια ζωή όπου πραγματικά συνέβαλα. Άρα κερδίζω ήδη», είπε η Τάσα

Και είναι ευγνώμων για την υποστήριξη.

«Μια διάγνωση ψυχικής υγείας δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι επιτυχημένος, έξυπνος και επιχειρηματικός», είπε η Tasa.

«Μπορώ να πω ότι η επιχείρηση με έχει γιατρέψει; Οχι, καθόλου. Έχω ακόμα δύσκολες μέρες», είπε ο Alemany. «Αλλά παρά αυτές τις προκλήσεις, οι επιχειρήσεις μου επιτρέπουν να αισθάνομαι αισιόδοξος. Νιώθω λιγότερο ανυπόμονος τώρα», είπε.

Leave a Comment