«Θα πρέπει να αναμένεται αστάθεια της αγοράς»: Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι λένε στους πελάτες πού να βάλουν τα μετρητά τους μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Fed, κερδίζοντας έως και 5,1%.

Η Federal Reserve αύξησε ξανά τα επιτόκια την Τετάρτη, παρά τις περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Αύξησε το βασικό επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης σε ένα εύρος 4,5%-4,75%. Ένα βασικό μια μονάδα ισούται με το ένα εκατοστό της εκατοστιαίας μονάδας.

Οι ηγέτες των κεντρικών τραπεζών της Fed δήλωσαν ότι το επιτόκιο θα πρέπει να είναι πάνω από 5% προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%. Ο πληθωρισμός του δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν 6,5% τον Δεκέμβριο του 2022, ο χαμηλότερος από τον Δεκέμβριο του 2021.

Η ανακοίνωση της Fed την Τετάρτη τόνισε την ανάγκη για «συνεχιζόμενες αυξήσεις». Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονταν οι μετοχές το απόγευμα της Τετάρτης, λίγο μετά την ανακοίνωση της Fed.

Ο Andres Garcia-Amaya, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Zoe Financial, μιας πλατφόρμας που συνδέει χρηματοοικονομικούς συμβούλους με πιθανούς πελάτες, είπε ότι οι σύμβουλοι εστιάζουν όλο και περισσότερο στον τρόπο αποθήκευσης μετρητών με ορισμένους εξαιρετικά ασφαλείς τρόπους δημιουργίας εισοδήματος.

Οι συζητήσεις με πελάτες περιλαμβάνουν στρατηγικές για λογαριασμούς ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης, σκάλες CD και ομόλογα. Ένα επαναλαμβανόμενο θέμα τους τελευταίους έξι μήνες ήταν πόσα χρήματα πρέπει να διατεθούν σε ομόλογα.

Οι συζητήσεις με πελάτες περιλαμβάνουν στρατηγικές για λογαριασμούς ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης, σκάλες CD και ομόλογα. Σημείωσε ότι ένα από τα επαναλαμβανόμενα θέματα τους τελευταίους έξι μήνες ήταν το πόσα πρέπει να διατεθούν σε ομόλογα.

Dow Jones Industrial Average DJIA,
-0,11%,
S&P 500 SPX,
+1,47%
και Nasdaq Composite COMP,
+3,25%
σημείωσαν τη χειρότερη επίδοσή τους πέρυσι από το 2008 εν μέσω πληθωρισμού, ανόδου των επιτοκίων και ανησυχιών για την ύφεση.

Μέχρι στιγμής το 2023, τα πράγματα πάνε καλά. Ο Dow Jones Industrial Average αυξήθηκε σχεδόν 3% από έτος σε έτος, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 6% και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο άνω του 10%.

Είναι, λοιπόν, το μέσο χαρτοφυλάκιο έτοιμο για ανάκαμψη ή άλλη μια χρονιά πτώσης; Η Leanna Devinney, αντιπρόεδρος διευθύντρια υποκαταστήματος στη Fidelity Investments, είπε ότι η προσπάθεια χρονομέτρησης των επενδυτικών κινήσεων είναι πάντα επικίνδυνη.

«Αναμένεται αστάθεια της αγοράς. Η κατανόηση των συγκεκριμένων στόχων σας, της ανοχής κινδύνου και του οικονομικού τοπίου και του τρόπου ευθυγράμμισης των επενδύσεών σας μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε πλήρως επενδυμένοι σε διάφορα γεγονότα της αγοράς», είπε.

Ορισμένοι σύμβουλοι συμβουλεύουν τους πελάτες τους για το τι να κάνουν με τα χρήματά τους:

Δεσμούς

Τα ομόλογα αποτελούν μέρος της προστασίας του χαρτοφυλακίου. Ulin & Co. στο Boca Raton, Fla. “Μια βασική πτυχή του χαρτοφυλακίου σας μπορεί να είναι ένα μαξιλάρι προστασίας εάν κάτι πάει στραβά”, δήλωσε ο Ulin, Διευθύνων Σύμβουλος της Wealth Management.

Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι τιμές των ομολόγων πέφτουν. Έτσι, η ταχεία διαδοχή των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed πέρυσι και όλα τα άλλα δεινά της αγοράς έχουν δυσκολέψει τα ομόλογα. Το περασμένο έτος ήταν «βασικά η χειρότερη χρονιά για τους επενδυτές ομολόγων σε οποιαδήποτε από τις ζωές μας», δήλωσε ο Tom Essaye, πρόεδρος της Sevens Report Research, σε ένα ερευνητικό σημείωμα τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, με το νέο έτος υπάρχει ανανεωμένη ελπίδα τα ομόλογα να παρέχουν κάποια σταθερή καθοδική προστασία. Τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν υψηλότερες πληρωμές τόκων, σημείωσε η Vanguard στην πρόβλεψή της για το 2023. Η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου της προβλέπεται στο 4,1%-5,1% ετησίως.

Ωστόσο, με το νέο έτος έρχεται νέα ελπίδα για τους επενδυτές ομολόγων να παράσχουν κάποια σταθερή καθοδική προστασία. Υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν υψηλότερες πληρωμές τόκων.

Goldman Sachs GS,
+0,95%
Οι αναλυτές ανέφεραν ότι υπήρξαν ροές 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομολογιακά κεφάλαια χαμηλότερου κινδύνου επενδυτικής βαθμίδας τον Ιανουάριο, ή περίπου το 2,4% των υπό διαχείριση περιουσιακών τους στοιχείων για την έναρξη του έτους.

Η Ulin ενίσχυσε την έκθεση των πελατών σε ομόλογα. Στις αρχές του 2022, μείωσε τα ομόλογα πελατών σε 1 έτος για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διάρκειας – ο κίνδυνος να χάσουν την αξία τους τα ομόλογα με μεγαλύτερη διάρκεια καθώς αυξάνονται τα επιτόκια.

Τώρα, ο Ulin πιστεύει ότι η Fed είναι «πιο κοντά στη γραμμή του ενός γιάρδας» σε έναν στόχο σχετικά υψηλού επιτοκίου, επομένως «δεν ανησυχεί πολύ για τον κίνδυνο λήξης μιας σημαντικής αύξησης των ομολόγων ή των επιτοκίων το 2023».

Έχει ήδη αναπτύξει τα ισορροπημένα χαρτοφυλάκια μοντέλων των πελατών του σε “βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα ETF δημοτικών ομολόγων, αμερικανικών ομολόγων και εταιρικών ομολόγων επενδυτικής ποιότητας και κεφάλαια που προεξοφλούνται από τη bear αγορά ομολόγων και τώρα παρέχουν σταθερές αποδόσεις”.

Μετρητά

Καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, αυξάνεται και το ετήσιο εισόδημα από τόκους σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, πιστοποιητικά καταθέσεων και άλλα ασφαλή μέρη αποθήκευσης μετρητών.

Σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης ποσοστών DepositAccounts.com, το APY για έναν ηλεκτρονικό λογαριασμό ταμιευτηρίου ανέρχεται πλέον κατά μέσο όρο στο 3,31%. Πριν από ένα χρόνο, ο μέσος όρος ήταν λιγότερο από 0,5%. Η απόδοση ενός CD ενός έτους από μια ηλεκτρονική τράπεζα είναι κατά μέσο όρο 4,36%, σε σύγκριση με 0,5% ένα χρόνο πριν.

Ο Thomas Scanlon, χρηματοοικονομικός σύμβουλος με έδρα το Μάντσεστερ με τον Raymond James, έχει ήδη μειώσει τον κεφαλαιακό κίνδυνο των πελατών και έχει συγκεντρώσει ταμειακό κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, η Scanlon βλέπει τα πολύ βραχυπρόθεσμα CD 30 έως 120 ημερών ως «χρήσιμο εργαλείο» για τους επόμενους έξι μήνες περίπου.

Είναι μια συντηρητική κίνηση, σημειώνει, αλλά ο Scanlon είπε ότι η στρατηγική αποδίδει σε μια εποχή που υπάρχουν πολλά ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με τα επιτόκια, τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους και το μέλλον της οικονομίας.

«Τα τελευταία 15 χρόνια, οι καθαροί αποταμιευτές έχουν τιμωρηθεί», είπε ο Scanlon, σημειώνοντας ότι το επιτόκιο αναφοράς της Fed ήταν σταθερά αρκετά χαμηλό ώστε να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη, ειδικά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

«Το επιτόκιο αναφοράς για τα Fed Funds είναι στα επίπεδα του 2007 και μπορεί να μην επανέλθει τόσο γρήγορα όσο νομίζουν οι επενδυτές», δήλωσε ο Greg McBride, επικεφαλής χρηματοοικονομικός αναλυτής στο Bankrate.com.

«Ο συνδυασμός της αύξησης των επιτοκίων και της άμβλυνσης του πληθωρισμού είναι ένα win-win για τους αποταμιευτές. Οι εθνικοί διαδικτυακοί λογαριασμοί ταμιευτηρίου με την υψηλότερη απόδοση κερδίζουν περισσότερο από 4% και εξακολουθούν να αυξάνονται — ένα ποσοστό που φαίνεται καλύτερο κάθε φορά που πέφτει ο πληθωρισμός», είπε.

Leave a Comment