Θέλετε φθηνότερα κινητά τηλέφωνα; Επιτρέψτε περισσότερες ξένες επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες

Περιεχόμενο του άρθρου

Το Ομοσπονδιακό Εφετείο απέρριψε την Τρίτη αίτηση του Επιτρόπου Ανταγωνισμού του Καναδά να αποφασίσει για την τύχη της προτεινόμενης συγχώνευσης των τηλεπικοινωνιακών κολοσσών Rogers και Shaw.

Περιεχόμενο του άρθρου

Η απόφαση του δικαστηρίου σηματοδοτεί το τέλος του έπους που κρατάει σχεδόν δύο χρόνια. Κάποια στιγμή, το ομοσπονδιακό Γραφείο Ανταγωνισμού προσπάθησε να μπλοκάρει τη συμφωνία – μόνο για να απορρίψει το Δικαστήριο Ανταγωνισμού τους ισχυρισμούς του Γραφείου ότι η συγχώνευση θα είχε αντιανταγωνιστικά αποτελέσματα.

Περιεχόμενο του άρθρου

Σε έναν τομέα τόσο συγκεντρωμένο όσο η αγορά τηλεπικοινωνιών του Καναδά, ο λιγότερος ανταγωνισμός αποτελεί αναμφίβολα ανησυχία. Το κόστος ασύρματης σύνδεσης των Καναδών είναι ήδη από τα υψηλότερα στον κόσμο, ακόμη και σε σύγκριση με άλλες μεγάλες αλλά αραιοκατοικημένες χώρες όπως η Αυστραλία. Στην προεκλογική τους πλατφόρμα του 2019, οι κυβερνώντες Φιλελεύθεροι έφτασαν στο σημείο να υποσχέθηκαν να μειώσουν τις τιμές των κινητών τηλεφώνων κατά 25 τοις εκατό – μια υπόσχεση που είτε εκπλήρωσαν είτε προσποιήθηκαν, ανάλογα με το ποιον πιστεύετε, απλώς διατάσσοντας τις τηλεπικοινωνίες να μειώσουν τις τιμές τους. νίκη μετά την ενασχόληση με κάποια στατιστική δολιοφθορά.

Περιεχόμενο του άρθρου

Όμως, ενώ ο ανταγωνισμός είναι σημαντικός, η υπερεστίαση στην προτεινόμενη συγχώνευση Rogers-Shaw τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα μέσα ενημέρωσης ήταν πάντα άστοχη. Το λυπηρό γεγονός είναι ότι εκτός από άλλες αλλαγές, ο Καναδάς θα συνεχίσει να υποφέρει από έλλειψη ανταγωνισμού τηλεπικοινωνιών, ανεξάρτητα από τη συγχώνευση Rogers και Shaw. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά τηλεπικοινωνιών του Καναδά παραμένει σε ένα προστατευτικό ζουρλομανδύα, θωρακισμένη από τις παγκόσμιες ανταγωνιστικές δυνάμεις, αφήνοντας φορείς όπως το Competition Bureau να μικροδιαχειρίζονται μια μορφή ersatz «ανταγωνισμού» που τελικά επιτρέπει σε μια χούφτα μεγαλόσωμους να χρεώνουν συνεχώς υψηλές τιμές στους καταναλωτές.

Αλλά δεν χάνεται κάθε ελπίδα. Υπάρχει ένας απλούστερος τρόπος για να εισαχθεί πραγματική ανταγωνιστικότητα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών: Χαλαρώστε τους υπόλοιπους περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις.

Περιεχόμενο του άρθρου

Υπάρχει απλούστερος τρόπος εισαγωγής ανταγωνιστικότητας στον τομέα

Αυτό μπορεί να φαίνεται σημαντικό σε μια εποχή που το προστατευτιστικό αίσθημα είναι σε άνοδο, ακόμη και όταν οι δεξιοί πολιτικοί είναι λιγότερο έντονοι για τα οφέλη του εμπορίου και η βιομηχανική πολιτική βλέπει κάτι σαν αναγέννηση. Ωστόσο, υπάρχει ισχυρό επιχείρημα ότι αυτό το ένα εμπόδιο είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο απέτυχαν όλες οι μέχρι σήμερα προσπάθειες για αύξηση του ανταγωνισμού στον κλάδο.

Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στην ξένη ιδιοκτησία πηγάζει από τον λεπτώς καλυμμένο προστατευτισμό, συχνά από τηλεπικοινωνιακούς γίγαντες που προτιμούν να μην βλέπουν τα φιλόξενα ολιγοπώλια τους να διαβρώνονται από ισχυρότερους ξένους ανταγωνιστές.

Σίγουρα υπάρχουν νόμιμοι λόγοι εθνικής ασφάλειας για να ανησυχούμε για τις υποδομές (όπως η Huawei και το δίκτυο 5G του Καναδά), αλλά η προστασία μας από απειλές ξένων εταιρικών πληρεξούσιων δεν απαιτεί την απαγόρευση της ιδιοκτησίας των περισσότερων νόμιμων εταιρειών σε χώρες με τις οποίες έχουμε ισχυρούς και ισχυρούς δεσμούς. αξιόπιστες εμπορικές σχέσεις.

Περιεχόμενο του άρθρου

Βολικά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται επί του παρόντος στη μέση μιας ευρύτερης διαβούλευσης για το μέλλον της πολιτικής ανταγωνισμού στον Καναδά. Εκτός από τις τηλεπικοινωνίες, καλό θα ήταν να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης των φραγμών στις ξένες επενδύσεις σε τομείς όπως οι αεροπορικές εταιρείες και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η εναλλακτική είναι η περαιτέρω συσκότιση από τις κυβερνητικές υπηρεσίες σε μια προσπάθεια να αφαιρέσουν τις δυναμικές ανταγωνιστικές δυνάμεις από τον αέρα.

Διαδοχικές κυβερνήσεις προσπάθησαν και απέτυχαν να ταρακουνήσουν τον ετοιμοθάνατο τομέα των τηλεπικοινωνιών του Καναδά, ενώ αγνοούσαν τον τεράστιο αντίκτυπο των περιορισμών στις ξένες επενδύσεις. Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε κάτι νέο και να φέρουμε παγκόσμιο ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες μας, ώστε οι Καναδοί να μπορούν επιτέλους να δουν την πολυπόθητη άνεση στους λογαριασμούς τηλεφώνου τους.

Εθνική Ταχυδρομική

Ο Aaron Woodrick είναι διευθυντής του προγράμματος εσωτερικής πολιτικής στο Macdonald-Laurier Institute.

Leave a Comment