Η Vanguard αποχωρεί από τη συμμαχία για το κλίμα, κατακρημνίζοντας το καθαρό μηδενικό έργο

Η Vanguard αποσύρεται από μια μεγάλη οικονομική συμμαχία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ εντείνουν τις επιθέσεις τους σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λένε ότι είναι εχθρικά προς τα ορυκτά καύσιμα.

Με 7,1 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση στις 31 Οκτωβρίου και περισσότερους από 30 εκατομμύρια πελάτες, η Vanguard είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκόσμιος διαχειριστής χρημάτων πίσω από τη BlackRock. Ο όμιλος δήλωσε την Τετάρτη ότι αποσύρθηκε από την πρωτοβουλία Net Zero Asset Managers, τα μέλη της οποίας έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Η Vanguard, η οποία διαχειρίζεται παθητικά κεφάλαια που παρακολουθούν κυρίως δείκτες της αγοράς, είπε ότι η πλήρης δέσμευση της συμμαχίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είχε ως αποτέλεσμα «σύγχυση στο μυαλό των μεμονωμένων εταιρειών επενδύσεων».

«Αποφασίσαμε να φύγουμε από το NZAM για να παρέχουμε τη σαφήνεια που θέλουν οι επενδυτές μας σχετικά με τον ρόλο των κεφαλαίων δεικτών και τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τους σημαντικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα, και να καταστήσουμε σαφές ότι η Vanguard μιλά ανεξάρτητα. είναι σημαντικό για τους επενδυτές μας», ανέφερε η εταιρεία με έδρα την Πενσυλβάνια σε δήλωση.

Η NZAM ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και έχει 291 μέλη που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία 66 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Νοέμβριο. Πέρυσι, το NZAM εντάχθηκε στη Glasgow Finance Alliance for Net Zero (Gfanz), τον οργανισμό χρηματοδότησης ομπρέλα για το κλίμα, αφού ξεκίνησε πέρυσι υπό τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney. Η Vanguard θα βγει και από τις δύο ομάδες.

Σε ανακοίνωσή της, η NZAM είπε ότι λυπάται για την απόφαση της Vanguard.

«Δυστυχώς, η πολιτική πίεση επηρεάζει αυτή τη σημαντική οικονομική επιταγή και τείνει να εμποδίζει τις εταιρείες να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους κινδύνους», δήλωσε η Kirsten Snow Spalding της Ceres, ένας συνασπισμός επενδυτικών και περιβαλλοντικών ομάδων και ιδρυτικός εταίρος της NZAM.

Οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ανήκουν στην NZAM, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock, State Street, JPMorgan Asset Management και Legal & General. Οι αξιοσημείωτες στάσεις περιλαμβάνουν τη Fidelity Investments και την Pimco, που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Η Vanguard είπε ότι η κίνηση ήταν στα σκαριά εδώ και αρκετούς μήνες. Προϊόντα που χρησιμοποιούν περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβέρνησης επενδυτικούς παράγοντες και θα συνεχίσουν να προσφέρουν καθαρά μηδενικά προϊόντα σε επενδυτές που τα θέλουν. Η Vanguard θα εξακολουθεί να ρωτά τους επενδυτές πώς σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν τους κλιματικούς κινδύνους.

Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα Ρεπουμπλικανών γενικών εισαγγελέων ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας να μην ανανεώσει την εξουσιοδότηση της Vanguard να αγοράσει μετοχές σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας των ΗΠΑ. Απέδειξαν ότι η συμμετοχή στο NZAM προσπάθησε να επηρεάσει την εταιρική πολιτική αντί να είναι παθητικοί επενδυτές.

Η κίνηση είναι μέρος μιας μεγαλύτερης ρεπουμπλικανικής επίθεσης στις επενδύσεις ESG. Ορισμένες Ρεπουμπλικανικές πολιτείες έχουν αποσύρει λογαριασμούς διαχείρισης χρημάτων και άλλων επενδυτικών λογαριασμών από την BlackRock, η οποία έχει μιλήσει για την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η κλιματική αλλαγή κατά τις επενδύσεις υπό τον κυβερνήτη Larry Fink. Ο ελεγκτής του Τέξας, Γκλεν Χέγκαρ, είπε ότι η συμμετοχή στο NZAM ήταν ένας από τους παράγοντες που χρησιμοποίησε για να συντάξει έναν κατάλογο οργανώσεων που κατηγόρησε ότι «μποϊκοτάρουν» τα ορυκτά καύσιμα.

Οι Ρεπουμπλικανοί γενικοί εισαγγελείς ζήτησαν επίσης από τις Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley και Wells Fargo να παραδώσουν πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή τους στον τραπεζικό κλάδο του Gfanz.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες κατηγόρησαν την Vanguard για υποκρισία μετά την ανακοίνωση.

«Η εμπροσθοφυλακή δεν ήταν ποτέ σοβαρή για τη μείωση του κλιματικού κινδύνου», δήλωσε η Jessye Waxman, η αξιωματούχος της εκστρατείας χρηματοδότησης του Sierra Club χωρίς απολιθώματα. «Η συμμετοχή στο NZAM ήταν απλώς μια άσκηση στο greenwashing» για τον Vanguard.

Τουλάχιστον δύο συνταξιοδοτικά ταμεία, το Cbus Super και το Bundespensionskasse, αποχώρησαν από τη μονάδα κατοχής περιουσιακών στοιχείων της Gfanz, ενώ ο επενδυτικός σύμβουλος Meketa αποχώρησε από άλλη μονάδα. Αρκετές τράπεζες της Wall Street, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase, Morgan Stanley και Bank of America, απείλησαν να αποχωρήσουν από την τράπεζα το καλοκαίρι, ανησυχώντας ότι θα μπορούσαν να μηνυθούν για τις ολοένα και πιο αυστηρές δεσμεύσεις τους για απαλλαγή από τον άνθρακα.

Ο Gfanz απάντησε αποδυναμώνοντας τη συμμόρφωση με τους στόχους του ΟΗΕ για το κλίμα που καλούν τα μέλη να μειώσουν περίπου στο μισό τις υπεύθυνες εκπομπές έως το 2030.

Κλιματική Πρωτεύουσα

Εκεί όπου η κλιματική αλλαγή συναντά τις επιχειρήσεις, τις αγορές και την πολιτική. Εξερευνήστε την κάλυψη των FT εδώ.

Ενδιαφέρεστε για τις δεσμεύσεις της FT για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα; Μάθετε περισσότερα για τους στόχους μας που βασίζονται στην επιστήμη εδώ

Leave a Comment