Η Shriram Finance σχεδιάζει να αυξήσει τη βάση των καταθετών, να φέρει περισσότερα προϊόντα

Η Shriram Finance, που δημιουργήθηκε από την πρόσφατη συγχώνευση της Shriram Transport Finance και της Shriram City Union Finance, επιδιώκει να επεκτείνει τη βάση των καταθετών της.

Σήμερα, περίπου 6 lakh καταθέτες έχουν καταθέσει περίπου 32.000 ₹ crore στο Shriram Finance. Η μη τραπεζική εταιρεία χρηματοδότησης (NBFC) θέλει να ανεβάσει τον αριθμό τους σε 75.000 ₹ crore έως το 2030, δήλωσε ο Umesh Revankar, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας. γραμμή των επιχειρήσεων Σήμερα, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε μια εποχή που οι καταθέσεις λιανικής ήταν ακριβές, αλλά όχι τώρα. Η εταιρεία πληρώνει τους καταθέτες 8,4 τοις εκατό και τους ηλικιωμένους 0,5 τοις εκατό περισσότερο. Το 65 τοις εκατό των καταθετών είναι ηλικιωμένοι πολίτες.

Ο Revankar, ο οποίος έχει συγκεντρώσει χρήματα για δανεισμό, είπε ότι η Shriram Finance βρίσκεται σε συζητήσεις με την ADB και την AIIB για δάνεια ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και το δάνειο από την ADB “θα μπορούσε να είναι ένα δάνειο με ρουμπίνια”. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία έλαβε δάνειο σε ξένο νόμισμα 224 εκατομμυρίων δολαρίων διάρκειας 3,5 ετών από κοινοπραξία τραπεζών υπό την ηγεσία της HSBC.

Η επίδραση της σύνθεσης

Η Shriram Transport Finance ήταν μια NBFC που παρείχε δάνεια για την αγορά επαγγελματικών οχημάτων, κυρίως μεταχειρισμένων φορτηγών. Η εταιρεία είχε δημιουργήσει μια θέση στην επικερδή αλλά φαινομενικά επικίνδυνη επιχείρηση δανεισμού για μεταχειρισμένα φορτηγά ακόμη και μετά από 8 χρόνια – ένα τμήμα που οι περισσότεροι άλλοι δανειστές απέφευγαν. Στον γαλάζιο ωκεανό, ο Sriram έγινε επιτυχημένος στον τομέα των μεταφορών.

Η Shriram City Union Finance ειδικεύεται στη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων και χρυσού και προσωπικών δανείων.

Η συγχωνευμένη οντότητα, Shriram Finance, έχει χαρτοφυλάκιο χρέους 171.000 ₹, το οποίο η Revankar αναμένει να αυξηθεί με CAGR 15%. Τα επαγγελματικά οχήματα αποτελούν το 60 τοις εκατό του βιβλίου, τα επιβατικά αυτοκίνητα το 17 τοις εκατό, οι ΜΜΕ το 12 τοις εκατό, τα δίκυκλα και τα τρίκυκλα το 6 τοις εκατό και τα δάνεια χρυσού το 3 τοις εκατό. Ο Revankar είπε ότι το προφίλ θα παραμείνει σε γενικές γραμμές το ίδιο, εκτός από το ότι η νέα εταιρεία θα λάβει προϊόντα δανείων από ΜΜΕ και χρυσό στην εγχώρια αγορά. Σήμερα, οι περισσότεροι δανειολήπτες είναι από το νότο.

Επιπλέον, η Shriram Finance θα εισαγάγει την έκπτωση στεγαστικών δανείων και λογαριασμών, αξιοποιώντας την πελατειακή βάση του πρώην Shriram City Union Finance. Ωστόσο, τα στεγαστικά δάνεια δεν θα είναι απαραίτητα προσωπικά, αλλά επιχειρηματικά, είπε ο Revankar.

Σήμερα, η Shriram Finance έχει 3.633 υποκαταστήματα και γραφεία και 52.382 υπαλλήλους. Έχει καθαρό περιθώριο επιτοκίου 8,7 τοις εκατό, απόδοση περιουσιακών στοιχείων 2,7 τοις εκατό, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει μεικτές NPA 6,7 τοις εκατό.

Το όνομα της εταιρείας χαρτοφυλακίου Shriram Finance — Shriram Financial Ventures (Chennai) Pvt Ltd, (η οποία κατέχει το 25 τοις εκατό της Shriram Finance) — θα αλλάξει σε Shriram Capital Pvt Ltd. Ο όμιλος Sanlam της Νότιας Αφρικής έχει 36 τοις εκατό. συμμετοχή στην εκμετάλλευση· το υπόλοιπο ανήκει σε καταπίστευμα ιδιοκτησίας. Ο όμιλος Piramal κατέχει το 8,2% της Shriram Finance.

Η Shriram Finance έκλεισε στις 1.332 ₹ στο NSE σήμερα.

Ακόμα στο δρόμο για RT

Ο Revankar είπε ότι η Shriram Finance θα συνεχίσει να λειτουργεί “με τον τρόπο της RT”, αναφερόμενος στον R Thyagarajan, ο οποίος ίδρυσε και ηγήθηκε του ομίλου για τρεις δεκαετίες. Στη δεκαετία του 1970, ο Thyagarajan, ως υπάλληλος της New India Assurance, παρατήρησε ότι οι οδηγοί και οι καθαριστές υπαλλήλων της εταιρείας φορτηγών ήθελαν να αγοράσουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και να προσφέρουν οι ίδιοι υπηρεσίες μεταφοράς, αλλά κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να τους δανείσει χρήματα για να αγοράσουν μεταχειρισμένα φορτηγά. Ο Thyagarajan ξεκίνησε τη Sriram Transport Finance για να τους εξυπηρετήσει.

Σήμερα, ο Thyagarajan έχει εγκαταλείψει εντελώς τον όμιλο Sriram, παραδίδοντας τα ηνία στους εργάτες, αλλά η επίδρασή του στην ομάδα είναι αναπόφευκτη.

Ο Revankar είπε ότι ο Thyagarajan πιστεύει στις προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες, όχι στις συναλλαγές και επιμένει στην οικονομία στις συναλλαγές. Αυτές οι αξίες θα συνεχίσουν να καθοδηγούν τη Shriram Finance, είπε.

«Είναι στοχαστής. Ως άνθρωπος των αριθμών (ο Thyagarajan είναι στατιστικολόγος), μπορεί να απεικονίσει μελλοντικά σενάρια», είπε ο Revankar, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να πηγαίνει στο RT για στρατηγικές συμβουλές.

Leave a Comment