Η Samsung θα συνεχίσει τις επενδύσεις σε chip χωρίς εμπόδια από 8 χρόνια χαμηλών κερδών

Από τους Joyce Lee και Heekyong Yang

ΣΕΟΥΛ (Reuters) – Η Samsung Electronics Co Ltd της Νότιας Κορέας δήλωσε την Τρίτη ότι δεν σχεδιάζει να μειώσει τις επενδύσεις σε τσιπ φέτος, παρά την αδύναμη παγκόσμια οικονομία που καταδικάζει τη βιομηχανία στη χειρότερη ύφεση της τελευταίας δεκαετίας.

Η διοίκηση υποστηρίζει μια ευρύτερη τάση του κλάδου για μείωση του κόστους και της παραγωγής, εγείροντας ανησυχίες ότι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μνήμης στον κόσμο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις βαθιές τσέπες και τα ανώτερα περιθώρια κέρδους του για να κερδίσει μερίδιο αγοράς από μικρότερους ομοτίμους.

«Η Samsung μπορεί να δει αυτή τη φορά ως μια καλή ευκαιρία να αυξήσει το μερίδιο αγοράς, κάτι που θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα σε βάρος της SK Hynix και της Micron», δήλωσε ο Choi Yoo-Jun, αναλυτής της Shinhan Securities.

Ο Greg Roh, επικεφαλής έρευνας της Hyundai Motor Securities, εκτιμά ότι το μερίδιο αγοράς της Samsung Electronics θα μπορούσε να εκτιναχθεί από περίπου 43% στο ανώτερο 40% για τα τσιπ DRAM και 30% για τα τσιπ μνήμης flash NAND το δεύτερο εξάμηνο του έτους. και 32%.

Αντί να μειώσει τις επενδύσεις ως απάντηση στην επιβράδυνση της ζήτησης και την πτώση των τιμών, η Samsung είπε ότι θα περιορίσει οργανικά την παραγωγή στο εγγύς μέλλον μέσω συντήρησης γραμμής, προσαρμογών εξοπλισμού και στροφής σε προηγμένες διαδικασίες κατασκευής chip. Είπε επίσης ότι θα αυξήσει το ποσοστό των επενδύσεων κεφαλαίου που προορίζονται για έρευνα και ανάπτυξη.

«Η Samsung λέει ότι η παραγωγή θα μειωθεί ελαφρώς στο γύρο», δήλωσε ο Kim Yang-jae, αναλυτής της Daol Investment and Securities. «Ωστόσο, οι επενδυτές ήλπιζαν σε μια ισχυρότερη μείωση της παραγωγής ή ένα σχόλιο ότι η αγορά θα ανέβαινε γρηγορότερα – έτσι οι μετοχές της υποχώρησαν».

Οι μετοχές της Samsung και της συμπατριώτισσας SK Hynix Inc υποχώρησαν 3% και 2,2%, αντίστοιχα, την Τρίτη.

Η Samsung είπε ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες το 2023 θα είναι παρόμοιες με το 2022, σε αντίθεση με την SK Hynix και τη Micron Technology Inc. Η συμφωνία ανακοίνωσε επίσης μέτρα μείωσης του κόστους από την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd, έναν μεγαλύτερο ανταγωνιστή στην κατασκευή τσιπ.

Η παγκόσμια βιομηχανία τεχνολογίας αντιμετωπίζει μια απότομη και ξαφνική πτώση της ζήτησης από τα τέλη του περασμένου έτους, καθώς οι εταιρείες μείωσαν τις δαπάνες για προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας και οι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα σε προϊόντα διακριτικής ευχέρειας εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού.

CHIP PROFIT TUMBLES

Την Τρίτη, η Samsung ανακοίνωσε τα χαμηλότερα τριμηνιαία κέρδη της από το 2014 και είπε ότι η συνεχιζόμενη μακροοικονομική αβεβαιότητα θα δημιουργούσε ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αν και αναμένει ότι η ζήτηση θα αρχίσει να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο.

Η αργή ζήτηση και οι προσαρμογές αποθεμάτων θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον κλάδο των τσιπ το πρώτο τρίμηνο, ενώ η ζήτηση για smartphone θα μειώνεται από έτος σε έτος λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης σε βασικές περιοχές, δήλωσε η Samsung.

Τα λειτουργικά κέρδη Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου της Samsung ήταν 4,3 τρισεκατομμύρια γουόν (3,49 δισεκατομμύρια δολάρια), τα χαμηλότερα τριμηνιαία κέρδη της εδώ και οκτώ χρόνια. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 8% στα 70,5 τρισεκατομμύρια γουόν.

Με τις τιμές των τσιπ μνήμης να μειώνονται κατά διψήφιο ποσοστό το 2022, το κέρδος των chip της Samsung μειώθηκε – από 8,83 τρισεκατομμύρια γουόν το τέταρτο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο, το χαμηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η επιχείρηση τσιπ θα σημειώσει ζημιά το πρώτο τρίμηνο, μειώνοντας τα μικτά κέρδη κάτω από αυτά του τέταρτου τριμήνου.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία κατασκευής τσιπ Intel Corp δήλωσε ότι αναμένει ότι ο κλάδος των υπολογιστών θα χάσει χρήματα το τρέχον τρίμηνο λόγω της πληθώρας τσιπ.

Στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, η Samsung είπε ότι τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου μειώθηκαν στα 1,7 τρισεκατομμύρια γουόν από 2,66 τρισεκατομμύρια γουόν ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι πωλήσεις smartphone χαμηλής και μεσαίας κατηγορίας μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η Samsung σχεδιάζει να παρουσιάσει τα τελευταία της ναυαρχίδα smartphone Galaxy S αργότερα αυτή την εβδομάδα.

($1 = 1.232.6000 γουόν)

(Αναφορά από τους Joyce Lee και Heekyong Yang· Πρόσθετη αναφορά από τον Jihoon Lee· Επιμέλεια από τον Christopher Cushing)

Leave a Comment