Η Green Energy Investments σημείωσε ρεκόρ 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022

μεγάλοΤο περασμένο έτος σηματοδότησε ένα διπλό ορόσημο για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού συστήματος του κόσμου. Αυτή ήταν η πρώτη χρονιά που οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση ισοδυναμούσαν με παγκόσμιες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ερευνητικής ομάδας καθαρής ενέργειας BloombergNEF.

Τα χρήματα που ρέουν στα ανάντη, στα μεσαία και στα κατάντη τμήματα παραγωγής ενέργειας πετρελαίου και φυσικού αερίου και ορυκτών καυσίμων χωρίς τεχνολογία μείωσης των εκπομπών ανήλθαν συνολικά σε 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Ομοίως, οι ετήσιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρικές μεταφορές και θέρμανση, αποθήκευση ενέργειας και άλλες τεχνολογίες έχουν φθάσει τα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά το 2022 ήταν επίσης ένα ορόσημο από άλλη άποψη – καθώς η πρώτη χρονιά που οι επενδύσεις στην ενεργειακή απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές ξεπέρασαν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Η αύξηση άνω των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2021 είναι το μεγαλύτερο άλμα μέχρι τώρα.


Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ηλεκτρικές μεταφορές έχουν συγκεντρώσει τα περισσότερα από αυτά τα δολάρια. Αυτοί οι τομείς έχουν ενισχυθεί από τις αυξανόμενες εγκαταστάσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας – που κατασκευάστηκαν περισσότερα από 350 gigawatt – και περισσότερα από 10 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα που πωλήθηκαν παγκοσμίως.


Παρά τις επενδύσεις ρεκόρ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2022, οι ηλεκτροκίνητες μεταφορές αναπτύσσονται ταχύτερα. Τα επιβατικά ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των δολαρίων μεταφοράς που επενδύθηκαν (380 δισεκατομμύρια δολάρια), αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσώπευαν όλες τις ροές κεφαλαίων του κλάδου πέρυσι. Η δημόσια υποδομή φόρτισης σημείωσε εισροή 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με σχεδόν 23 δισεκατομμύρια δολάρια να δαπανώνται για ηλεκτρικά δίτροχα και τρίτροχα. Τα ηλεκτρικά λεωφορεία κέρδισαν 15 δισεκατομμύρια δολάρια και τα εμπορικά ηλεκτρικά οχήματα όπως τα φορτηγά κέρδισαν 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η BNEF παρακολουθεί έξι άλλους τομείς στην ενεργειακή μετάβαση, και όλοι εκτός από έναν από αυτούς (πυρηνική) σημείωσαν ετήσια ρεκόρ επενδύσεων πέρυσι.


Οι δύο μικρότεροι τομείς για επενδύσεις παρακάτω είναι επίσης άξιοι προσοχής. Η δέσμευση άνθρακα κέρδισε 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και το υδρογόνο λίγο περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ωστόσο, και οι δύο αυξήθηκαν σημαντικά σε σχετικούς όρους: οι επενδύσεις δέσμευσης άνθρακα σχεδόν τριπλασιάστηκαν και οι επενδύσεις υδρογόνου υπερτριπλασιάστηκαν. Και οι δύο τεχνολογίες έχουν υποσχεθεί πολλά την τελευταία μισή δεκαετία και τώρα γίνονται επενδύσεις σε αυτές. Αλλά για να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο κλίμα, πρέπει να υπάρξουν εντολές για περισσότερη χρήση τους.


Ο πληθωρισμός έπαιξε ρόλο στην αύξηση των επενδυμένων δολαρίων πέρυσι, αλλά όχι ότι Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στο 8% είναι λιγότερο από το ένα τρίτο της ετήσιας συνολικής αύξησης του δολαρίου, παίζει μεγάλο ρόλο. Ο πληθωρισμός έχει αυξήσει το κόστος εξαρτημάτων, κατασκευής και χρηματοδότησης για την ενέργεια στο σύνολό της. Ωστόσο, η επέκταση σχεδόν σε κάθε τομέα αύξησε σημαντικά τις συνολικές επενδύσεις σε δολάρια.

Ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο είναι κάτι που επενδύεται. Και λιγότερο από όσο χρειάζεται. Για να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, ο κόσμος πρέπει αμέσως να τριπλασιάσει αυτό το κόστος των 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και να προσθέσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές είναι ένα παιχνίδι δεκαετιών και ένα παιχνίδι δολαρίων. Από το 2004, ο κόσμος έχει επενδύσει 6,7 τρισεκατομμύρια δολάρια στην ενεργειακή μετάβαση. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια από το 2004 έως το 2011 για να φτάσει το πρώτο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να φτάσει το επόμενο τρισεκατομμύριο και λίγο λιγότερο από ένα χρόνο για να φτάσει το πιο πρόσφατο τρισεκατομμύριο. Ένα στα έξι δολάρια που επενδύθηκαν τα τελευταία 18 χρόνια έχει ξεχυθεί το 2022.

Σύμφωνα με τα λόγια του αείμνηστου επενδυτή ενέργειας T. Boone Pickens, το πρώτο τρισεκατομμύριο ήταν το πιο δύσκολο. Το πιο πρόσφατο τρισεκατομμύριο ήταν το ταχύτερο – αλλά κάθε τρισεκατομμύριο που ακολουθεί θα είναι πιο αργό αν θέλουμε να επιτύχουμε τη βαθύτερη δυνατή απαλλαγή από τον άνθρακα.

Ο Nat Bullard είναι κύριος συνεργάτης του BloombergNEF και του Bloomberg Green. Είναι συνεργάτης επιχειρηματικών συμμετοχών στη Voyager, έναν επενδυτή σε αρχικό στάδιο της κλιματικής τεχνολογίας.

Περισσότερα πρέπει να διαβάσετε TIME


Επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

Leave a Comment