Η Goldman Sachs θα μειώσει τις επενδύσεις στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων που επηρεάζουν τα κέρδη

Όμιλος Goldman Sachs Ο βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα μειώσει σημαντικά τα 59 δισεκατομμύρια δολάρια σε εναλλακτικές επενδύσεις που έχουν επιβαρύνει τα κέρδη της τράπεζας, δήλωσε στέλεχος στο Reuters.

Ο Τζούλιαν Σάλσμπερι, επικεφαλής επενδύσεων της Goldman Sachs για διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας, είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι ο κολοσσός της Wall Street σχεδιάζει να εκχωρήσει τις θέσεις του και να αντικαταστήσει ορισμένα από αυτά τα κεφάλαια στον ισολογισμό του με εξωτερικό κεφάλαιο τα επόμενα χρόνια.

«Θα περίμενα να δω μια σημαντική πτώση από τα τρέχοντα επίπεδα», είπε ο Σάλσμπερι. «Δεν θα πάει στο μηδέν γιατί θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε κεφάλαια και παράλληλα, σε αντίθεση με μεμονωμένες συμφωνίες στον ισολογισμό».

Η Goldman είχε ένα θλιβερό τέταρτο τρίμηνο, χάνοντας τους στόχους κερδών της Wall Street με μεγάλο περιθώριο. Όπως και άλλες τράπεζες που παλεύουν με εταιρικές συμφωνίες, η Goldman απολύει περισσότερους από 3.000 εργαζομένους στις μεγαλύτερες περικοπές θέσεων εργασίας της από την οικονομική κρίση του 2008.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τράπεζα θα παράσχει πρόσθετες πληροφορίες για το σχέδιο περιουσιακών στοιχείων στις 28 Φεβρουαρίου στην ημέρα επενδυτών της Goldman Sachs. Τα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να περιλαμβάνουν ιδιωτικά κεφάλαια ή ακίνητα, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές επενδύσεις όπως μετοχές και ομόλογα.

Αστάθεια κερδών

Ο Mark Narron, Διευθύνων Σύμβουλος των τραπεζών της Βόρειας Αμερικής στον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings, δήλωσε ότι η μείωση των επενδύσεων στον ισολογισμό μιας τράπεζας θα μπορούσε να μειώσει τη μεταβλητότητα στα κέρδη της. Οι περικοπές επενδύσεων μειώνουν επίσης το ποσό των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούνται από τις ρυθμιστικές αρχές για να καθορίσουν το ύψος του κεφαλαίου που πρέπει να κατέχει μια τράπεζα, είπε.

Η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας της Goldman Sachs σημείωσε πτώση 39% στα καθαρά έσοδα στα 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, καθώς τα έσοδά της από επενδύσεις μετοχών και χρέους μειώθηκαν κατά 93% και 63%, αντίστοιχα, από τα κέρδη που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα 59 δισεκατομμύρια δολάρια σε εναλλακτικές επενδύσεις που διατηρούνται στον ισολογισμό είναι μειωμένα από 68 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο. Οι θέσεις περιλαμβάνουν 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις σε μετοχές, 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια και 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρεόγραφα, μεταξύ άλλων επενδύσεων.

«Προφανώς, το περιβάλλον για εξόδους περιουσιακών στοιχείων ήταν πιο αργό το δεύτερο εξάμηνο του έτους, πράγμα που σημαίνει ότι καταφέραμε να έχουμε λιγότερα κέρδη στο χαρτοφυλάκιο από ό,τι το 2021», δήλωσε ο Salisbury.

Εάν βελτιωθεί το περιβάλλον για τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, η Salisbury είπε ότι αναμένει να δει “πιο ταχεία μείωση των επενδύσεων του κληρονομούμενου ισολογισμού”.

«Αν είχαμε δύο κανονικοποιημένα χρόνια, θα βλέπατε την πτώση να συμβαίνει», είπε.

Προσωπικό δάνειο

Δεδομένων των υποτονικών κεφαλαιαγορών, οι πελάτες δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για ιδιωτικά δάνεια, δήλωσε ο Salisbury.

«Τα προσωπικά δάνεια είναι ενδιαφέροντα για τους ανθρώπους γιατί το διαθέσιμο εισόδημα είναι ελκυστικό», είπε. «Στους επενδυτές αρέσει η ιδέα να έχουν κάτι λίγο πιο αμυντικό στο τρέχον οικονομικό κλίμα, αλλά με υψηλή απόδοση».

Ο βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Goldman Sachs έκλεισε ένα ταμείο ύψους 15,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα αυτό το μήνα για να πραγματοποιήσει επενδύσεις μικρών δανείων σε επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από ιδιωτικά κεφάλαια.

Τα περιουσιακά στοιχεία ιδιωτικών δανείων σε ολόκληρο τον κλάδο έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2015 σε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Preq.

Οι επενδυτές ενδιαφέρονται επίσης για ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και επιδιώκουν να αγοράσουν θέσεις στη δευτερογενή αγορά όταν οι υπάρχοντες επενδυτές πωλούν τα μερίδιά τους, δήλωσε ο Salisbury.

Η πρωτογενής αγορά ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης των ΗΠΑ ξεκίνησε το 2023 με νέες συμφωνίες.

Το ράλι της αγοράς έχει «περισσότερα πόδια» καθώς οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αγοράσουν ομόλογα μεγαλύτερης ημερομηνίας καθώς αναζητούν υψηλότερη πιστωτική ποιότητα λόγω ενός αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναμένουν ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης το καθένα τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Μάιο και στη συνέχεια θα τα διατηρήσει σταθερά για το υπόλοιπο του έτους, δήλωσε ο Salisbury.

Γενικότερα, το «ψυχρό αποτέλεσμα» της περυσινής αύξησης των επιτοκίων αρχίζει να μειώνει την οικονομική δραστηριότητα, είπε ο Salisbury, επικαλούμενος την πιο ήπια δραστηριότητα προσλήψεων και την επιβράδυνση της αύξησης των ενοικίων.

Leave a Comment