Η Federal Reserve ξεφουσκώνει τις οικονομικές φούσκες χωρίς να καταρρεύσει

(Bloomberg) — Η Federal Reserve δεν είχε μεγάλη επιτυχία στην καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού μέχρι στιγμής, αλλά η εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ξεφούσκωμα των φυσαλίδων ενεργητικού που φουσκώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα περισσότερα διαβασμένα από το Bloomberg

  • Η αγορά κρυπτονομισμάτων, κάποτε αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα

  • Οι μετοχές τεχνολογίας, που ευνοούνται από τους επενδυτές, έχουν χάσει πάνω από 50%

  • Οι θερμές τιμές των κατοικιών μειώνονται για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια

Το πιο σημαντικό -και παραδόξως- όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς βελτίωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Είναι καταπληκτικό», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Τζέρεμι Στάιν, ο οποίος επικεντρώθηκε σε ζητήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ως διοικητής της Fed από το 2012 έως το 2014. «Αν είχατε πει σε κάποιον από εμάς πριν από ένα χρόνο, «θα έχουμε 75 μονάδες βάσης ανάπτυξης», θα λέγατε, «είσαι τρελός;». Θα τινάξετε στον αέρα το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed απέφευγαν εδώ και καιρό να χρησιμοποιήσουν τη νομισματική πολιτική για να λύσουν φούσκες περιουσιακών στοιχείων, λέγοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι πολύ προφανές εργαλείο για μια τέτοια αποστολή. Ωστόσο, ο τρέχων αποπληθωρισμός στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να βοηθήσει στην ήπια προσγείωση στην οικονομία που αναζητούν ο πρόεδρος Jerome Powell και οι συνάδελφοί του.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ευρύτερη οικονομική έκρηξη. Αλλά το τρέχον επεισόδιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων στις ΗΠΑ, που οδήγησε σε βαθιά ύφεση από το 2007 έως το 2009, και την κατάρρευση των μετοχών τεχνολογίας το 2001, που βοήθησε να ωθήσει την οικονομία σε μια ήπια ύφεση.

Εν μέρει σε αναγνώριση των κινδύνων — και του γεγονότος ότι έχουν ήδη αυξήσει πάρα πολύ τα επιτόκια — η Powell & Co. Μετά από τέσσερις συνεχόμενες κινήσεις 75 μονάδων βάσης, είναι έτοιμη να μειώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα.

Δείτε πώς η καμπάνια τους έχει επηρεάσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μέχρι στιγμής:

Η περίοδος ψύξης του διαμερίσματος, όχι η απόψυξη

Το πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση για ακίνητα εκτός των κέντρων των πόλεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν αυξήσει τις τιμές των κατοικιών. Αυτά τώρα μειώνονται υπό το βάρος ενός υπερδιπλασιασμού των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων φέτος.

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση βοήθησαν να διασφαλιστεί ότι ο πιο πρόσφατος κύκλος στέγασης δεν είχε τα είδη χαλάρωσης των πιστωτικών προτύπων που παρατηρήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τα λεγόμενα μέτρα Dodd-Frank έκαναν τις τράπεζες καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και λιγότερη μόχλευση από ό,τι σε προηγούμενες εποχές.

Ο Λου Κράνταλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Wrightson ICAP LLC, είπε ότι οι τράπεζες είναι επίσης γεμάτες καταθέσεις λόγω των υπερβολικών αποταμιεύσεων που συσσώρευσαν οι Αμερικανοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Αυτή η ύφεση των ακινήτων είναι διαφορετική από το κραχ του 2008», ανέφεραν σε σημείωμα η επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg, Άννα Γουόνγκ και η συνάδελφος Ελίζα Γουίνγκερ. Η ποιότητα των στεγαστικών δανείων είναι υψηλότερη από ποτέ, γράφουν.

Αν και οι μη τραπεζικοί δανειστές – οι λεγόμενες σκιώδεις τράπεζες – έχουν γίνει μια νέα πηγή μαζικής πίστωσης στις κατοικίες των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, η αγορά των στεγαστικών δανείων εξακολουθεί να έχει ισχυρούς στηρίγματα με τη μορφή των εθνικοποιημένων χρηματοδότων Fannie Mae και Freddie Mac.

«Ίσως δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η στέγαση δεν προκαλεί μεγαλύτερη αναστάτωση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα — επειδή το ομοσπονδιοποιήσαμε», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος της Fed Βίνσεντ Ράινχαρτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Dreyfus & Mellon.

Crypto Collapse, Περιέχει

Μεγάλο μέρος της κερδοσκοπικής υπέρβασης που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει επικεντρωθεί στα κρυπτονομίσματα. Ευτυχώς για τη Fed και άλλες ρυθμιστικές αρχές, έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αυτοκλειστό οικοσύστημα και οι εταιρείες σε αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό υπόχρεοι μεταξύ τους. Η μεγαλύτερη ενοποίηση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ύφεση.

«Δεν εξυπηρετούσε το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα ή την πραγματική οικονομία», δήλωσε ο Stephen Cecchetti, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brandeis, παρομοιάζοντας την αγορά κρυπτογράφησης με ένα διαδικτυακό βιντεοπαιχνίδι για πολλούς παίκτες.

Οπότε, ναι, πολλοί παίκτες στην αγορά έχουν υποφέρει από κρυπτονομίσματα, αλλά αλλού η ζημιά ήταν ελάχιστη.

Tech Tumble, αλλά χωρίς Dot-Com Bust

Οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου της τεχνολογίας που άκμασαν κατά τη διάρκεια του lockdown της πανδημίας υποχώρησαν επίσης, εξαλείφοντας τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς. Ωστόσο, η πτώση ήταν σταδιακή και εξαπλώθηκε τον περασμένο χρόνο καθώς τα επιτόκια της Fed κινήθηκαν υψηλότερα.

Και οι απώλειες, αν και τεράστιες, είναι ένα κλάσμα της κλίμακας που παρατηρήθηκε όταν έσκασε η φούσκα της τεχνολογίας στις αρχές του αιώνα. Ο Nasdaq Composite Index υποχωρεί λίγο περισσότερο από 30% από τα υψηλά του πέρυσι, αλλά αυτό συγκρίνεται με μια βουτιά σχεδόν 80% πριν από δύο δεκαετίες.

Η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά πήγε καλύτερα, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί σχεδόν 18% από το υψηλό ρεκόρ του τον Ιανουάριο.

«Δεν χρησιμοποιούνται μεγάλες μετοχές», είπε ο Cecchetti. «Και οι άνθρωποι που τα έχουν τα πάνε πολύ καλά».

Όλα δεν είναι ξεκάθαρα

Οι πλήρεις δημοσιονομικές επιπτώσεις της σταυροφορίας της Fed κατά του πληθωρισμού μπορεί να μην είναι ακόμη πλήρως σαφείς. Όχι μόνο υπάρχουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στα σκαριά, αλλά η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της μέσω της λεγόμενης ποσοτικής σύσφιξης. Ενώ η Fed εφάρμοσε μόνο το QT, έπρεπε να τερματίσει τη διαδικασία νωρίτερα από το αναμενόμενο μετά την αστάθεια της αγοράς.

Όπως έδειξε η πρόσφατη έκρηξη στην αγορά ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, τα σοκ μπορεί να έρθουν ξαφνικά. Και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν τόσες πληροφορίες όσες θα ήθελαν για το τι συμβαίνει στη λιγότερο ρυθμιζόμενη σκιώδη τραπεζική αρένα.

Μια συνεχής πηγή ανησυχίας είναι η αγορά των 23,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τα αμερικανικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνταν από καιρό ως η πιο ρευστή και σταθερή στον κόσμο. Παραδόξως, οι κανονισμοί εμπνευσμένοι από τον Dodd-Frank έχουν κάνει την αγορά πιο εύθραυστη αποθαρρύνοντας τις μεγάλες τράπεζες από το να παρεμβαίνουν στην αγορά και πώληση τίτλων του Υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε περισσότερα: Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά διαθεσίμων παραμένει μια ανησυχία, λέει η Fed Blog

Δεδομένης της πιθανότητας για μεγαλύτερες οικονομικές παγίδες, ο Στάιν του Χάρβαρντ προειδοποίησε να μην πάρει υπερβολική άνεση από τη σχετική ηρεμία που παρατηρήθηκε μέχρι τώρα.

Υπάρχει επίσης ανησυχία για τον περιορισμό της οικονομικής ζημίας από την εκστρατεία σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας, καθώς οι επενδυτές σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα πιστεύουν ότι η Fed θα διασώσει γρήγορα εάν οι αγορές βιώσουν βαθιά διολίσθηση.

Η Lindsey Piegza, επικεφαλής οικονομολόγος της Stifel Financial Corp., δήλωσε ότι η Fed θα μπορούσε να «χαλαρώνει» τις προσπάθειές της για σύσφιξη των πιστώσεων εάν αντιμετωπίσει μια μεγάλη οικονομική κρίση.

«Η Fed είναι πολύ επικεντρωμένη στην καταπολέμηση του πληθωρισμού», είπε.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Fed, Άλαν Μπλίντερ, είναι μεταξύ εκείνων που αισιοδοξούν ότι οι ΗΠΑ θα περάσουν τον τρέχοντα κύκλο χωρίς αδικαιολόγητη οικονομική σφαγή.

Ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον είπε ότι ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει πάντα να ανησυχούν για το άγνωστο, ειδικά για το άγνωστο, «είμαι αρκετά αισιόδοξος» ότι μπορεί να αποφευχθεί μια διαίρεση.

Τα περισσότερα διαβασμένα από το Bloomberg Businessweek

©2022 Bloomberg LP

Leave a Comment