Η Diageo δεσμεύεται για «στιβαρή» επένδυση μάρκετινγκ καθώς αυξάνεται η αποτελεσματικότητα

Η Diageo σχεδιάζει να επενδύσει «ισχυρά» στο μάρκετινγκ το 2023, ενώ παράλληλα επιδιώκει να ενισχύσει την αποδοτικότητά της ως προς το κόστος.

Η επιχείρηση, η οποία κατέχει εμπορικά σήματα όπως οι Guinness, Baileys και Johnnie Walker, αύξησε τις επενδύσεις βιολογικού μάρκετινγκ κατά 6,8% σε 1,58 δισ. £ το εξάμηνο έως τις 31 Δεκεμβρίου, αντανακλώντας αυτό που η Diageo περιέγραψε ως «ισχυρή, σταθερή επένδυση» στις επωνυμίες της. . Ταυτόχρονα, ο κολοσσός των ποτών συνέχισε να εστιάζει στην αποτελεσματικότητα και σημείωσε πρόοδο για την περαιτέρω ενίσχυση των δαπανών του.

“Έχουμε αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις μας στη διαφήμιση και την προώθηση και συνεχίζουμε να μεταμορφώνουμε την αποτελεσματικότητά τους”, δήλωσε στους επενδυτές ο διευθύνων σύμβουλος Ιβάν Μενέζες σήμερα (26 Ιανουαρίου).

Θεώρησε το Catalyst and Sensor ένα αναλυτικό εργαλείο σχεδιασμένο για τη βελτιστοποίηση των δαπανών μάρκετινγκ στο χαρτοφυλάκιο και τα κανάλια μιας επιχείρησης.

Η επιχείρηση συνεργάζεται τώρα με την CreativeX για να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα της διαφήμισης της Diageo πριν κυκλοφορήσει, λαμβάνοντας υπόψη τους αλγόριθμους διαφορετικών πλατφορμών. Το εργαλείο κυκλοφόρησε πρόσφατα στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και πιστώνεται ότι διασφάλισε ότι το περιεχόμενο είναι “τέλεια βελτιστοποιημένο για να προσφέρει αφοσίωση”.

Η Diageo πιστώνει το εργαλείο ανάλυσης μάρκετινγκ μετά από απροσδόκητη αύξηση των πωλήσεων

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό το εργαλείο βοήθησε στη μείωση του κόστους των 1.000 προβολών ψηφιακών διαφημίσεων το πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ωστόσο, ενώ η Diageo έχει δει βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα των δαπανών μάρκετινγκ, η επιχείρηση δεν ανακτά τα χρήματα που έχει επανεπενδύσει. Η Diageo επανεπένδυσε το 16,7% της καθαρής αξίας πωλήσεων σε διαφημίσεις και προωθητικές ενέργειες κατά τη διάρκεια των έξι μηνών. Συγκριτικά, επανεπένδυσε το 15,3% των καθαρών πωλήσεων την ίδια περίοδο του 2019, πριν από την πανδημία Covid-19.

Η εταιρεία αναμένει τώρα ότι οι επενδύσεις μάρκετινγκ θα αυξηθούν εν όψει της αύξησης των πωλήσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του οικονομικού έτους.

Μια διαρκής δέσμευση για επιβράβευση

Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του να επενδύσει σε premiumization, “στρατηγική τιμολόγηση”, μάρκετινγκ και καινοτομία, ο γίγαντας των ποτών είπε ότι θα χρησιμοποιήσει “βαθιά γνώση των καταναλωτών” για να προσαρμοστεί γρήγορα στις μεταβαλλόμενες τάσεις και συμπεριφορές.

Η Diageo σημείωσε άνοδο 18,4% στις καθαρές πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου στα 9,4 δισ. £, κάτι που απέδωσε στο διαφοροποιημένο αποτύπωμά της, το “premium χαρτοφυλάκιο”, τις ισχυρές μάρκες και την ώθηση για ανταμοιβή. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν 15,2% στα 3,2 δισεκατομμύρια £, με τις αυξήσεις των τιμών και την εξοικονόμηση παραγωγικότητας της προσφοράς να αντισταθμίζουν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού κόστους.

Οι δαπάνες μάρκετινγκ στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 3% με έμφαση στις βασικές μάρκες αλκοολούχων ποτών, ενώ οι επενδύσεις στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 2% για να υποστηρίξουν την αύξηση των πωλήσεων σε τεκίλα και καναδικό ουίσκι. Οι επενδύσεις μάρκετινγκ στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αυξήθηκαν κατά 9% τους έξι μήνες, εστιάζοντας στις πωλήσεις της Σκωτίας στη Νοτιοανατολική Ασία, την Ευρύτερη Κίνα και την Ινδία.

Για τη στήριξη του premium, οι δαπάνες μάρκετινγκ αυξήθηκαν κατά 8% στην Αφρική και 29% στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ξεπερνώντας την αύξηση των καθαρών πωλήσεων βιολογικών προϊόντων.

Η συνολική ανάπτυξη προήλθε από τις περισσότερες κατηγορίες, κυρίως σκωτσέζικη, τεκίλα και μπύρα, με τα premium-plus brands να αντιπροσωπεύουν το 57% των αναφερόμενων καθαρών πωλήσεων και το 65% της βιολογικής καθαρής αύξησης των πωλήσεων.

Η Diageo αποδίδει τα αυξημένα κέρδη σε αυξημένες δαπάνες μάρκετινγκ και σε μια στρατηγική ανταμοιβής

Σύμφωνα με τον Μενέζες, η Diageo είναι 36% μεγαλύτερη από ό,τι πριν από τον Covid. Εξηγεί ότι η αύξηση των πωλήσεων υποστηρίχθηκε από τη συνεχιζόμενη εστίαση της εταιρείας στην «επιβράβευση» του χαρτοφυλακίου της, ενισχυμένη από τις παγκόσμιες τάσεις premium και τη ζήτηση για τα σήματα «super premium-plus».

Δηλώνοντας ότι η απόκτηση «μεριδίου αγοράς ποιότητας» αποτελεί βασικό σημείο εστίασης, ο Μενέζες επαίνεσε το γεγονός ότι η Diageo κέρδισε ή είχε μερίδιο 75% της συνολικής καθαρής αξίας πωλήσεων σε μετρούμενες αγορές. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Diageo είπε ότι είναι σίγουρος για την ανθεκτικότητα της επιχείρησης να διαχειριστεί την τρέχουσα μακροοικονομική αστάθεια.

«Προσφέραμε στοχευμένες αυξήσεις τιμών σε όλες τις περιοχές, υποστηριζόμενες από την τεχνογνωσία μας στη διαχείριση της αύξησης των εσόδων και την ισχυρή ζήτηση των καταναλωτών για τις μάρκες μας», προσθέτει.

«Αυτό, σε συνδυασμό με την κουλτούρα μας για την καθημερινή αποτελεσματικότητα, μας επέτρεψε να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας. Επενδύουμε στη δημιουργία επωνυμίας παγκόσμιας κλάσης, σε ψηφιακές δυνατότητες και δυνατότητες δεδομένων και στο φιλόδοξο σχέδιο βιωσιμότητας για το 2030 για να δημιουργήσουμε μια ισχυρότερη και πιο βιώσιμη επιχείρηση μακροπρόθεσμα».

Leave a Comment