Η Deloitte διορίζει τον πρώην CFO της Pfizer ως CFO-in-residence

Η Deloitte προσεγγίζει τους CFO διορίζοντας τον Frank D’Amelio, πρώην εκτελεστικό αντιπρόεδρο και CFO του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer, ως CFO στην έδρα της.

Γίνεται ανεξάρτητος ανώτερος σύμβουλος στην Deloitte’s Πρόγραμμα CFOόπου θα παρέχει στρατηγική καθοδήγηση στους πελάτες της χρηματοοικονομικής υπηρεσίας, στα ανώτερα στελέχη και στις ομάδες της εταιρείας σχετικά με τον εξελισσόμενο ρόλο του CFO.

Ο D’Amelio φέρνει μια πλούσια εμπειρία στην εταιρεία. Ήταν επικεφαλής του χρηματοοικονομικού τομέα της Pfizer από το 2007 έως το 2022 και ήταν επίσης υπεύθυνος για ορισμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της επιχειρηματικής ανάπτυξης και της τεχνολογίας πληροφοριών, των εξαγορών και των ακινήτων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ηγήθηκε της εξαγοράς και της ενσωμάτωσης των Wyeth Pharmaceuticals, King Pharmaceuticals, Hospira, Anacor Pharmaceuticals and Medivation, καθώς και του spin-off της επιχείρησης ζωικής υγείας Zoetis της Pfizer, της πώλησης της επιχείρησης διατροφής στη Nestlé και την επιχείρηση Capsugel της. . στην KKR, τη συγχώνευση της επιχείρησης Upjohn της Pfizer με τη Mylan για τη δημιουργία της Viatris και τη συγχώνευση των επιχειρήσεων καταναλωτικής υγειονομικής περίθαλψης της Pfizer και της GSK σε μια κοινή επιχείρηση. Συνολικά, επέβλεψε σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε δραστηριότητες επιχειρηματικής ανάπτυξης στην Pfizer. Κατά τη διάρκεια της 15ετούς θητείας του ως EVP και CFO, η χρηματιστηριακή αξία της Pfizer αυξήθηκε κατά σχεδόν 165 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια με την Deloitte σε διάφορα έργα στην Pfizer και έχει ήδη ξεκινήσει τη νέα του θέση. «Είμαι ανεξάρτητος σύμβουλος και θα συνεργαστώ με πελάτες», είπε. «Θα συνεργαστώ με την ανώτερη διοίκηση της Deloitte και μερικές από τις ομάδες της Deloitte», είπε. «Θα με εμπλέξουν σε πολλές δραστηριότητες όπως το Next Generation CFO Academy, το CFO Transition Lab, το CFO Vision Conference, το CFO Forum και ως μέρος του CFO 4Sight».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης CFO 4Sight της περασμένης εβδομάδας, αυτός και ο Steve Galucci, εθνικός διαχειριστής εταίρος του Προγράμματος Οικονομικών Διευθυντών των ΗΠΑ στην Deloitte LLP, πραγματοποίησαν μια μισή ώρα συνεδρία ερωτήσεων και απαντήσεων για να συζητήσουν τι συμβαίνει στην οικονομία και τι πρέπει να σκέφτονται και να κάνουν οι CFO. το 2023. .

«Δεδομένης της εκτεταμένης εμπειρίας του ως CFO, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας να οδηγήσει την Pfizer στην παγκόσμια πανδημία COVID-19, ο Frank D’Amelio φέρνει πλήθος γνώσεων και διορατικότητας, καθώς και το σύνολο δεξιοτήτων που απαιτούνται για να συμβουλεύει τους CFO στα πιο δύσκολα εμπόδια. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε επίσημα τον Frank στην ομάδα του Προγράμματος Οικονομικών Διευθυντών ως Οικονομικού Διευθυντή στην κατοικία μας», δήλωσε ο Γκαλούτσι σε δήλωση την περασμένη εβδομάδα.

Θα συμβουλεύει τους συναδέλφους του CFO για τους διάφορους κινδύνους που αντιμετωπίζουν φέτος. «Για μένα, το 2023 είναι μια εποχή αυξημένης αβεβαιότητας», είπε.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν οι CFO, λέει, είναι αν επίκειται ύφεση ή εάν οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε κρίση. Εάν ναι, θα πρόκειται για «ήπια προσγείωση» ή «σκληρή προσγείωση» και τι θα κάνει η Federal Reserve για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων; Καθώς η κινεζική οικονομία ανοίγει ξανά, ποια θα είναι η επίδραση στον πληθωρισμό;

Έχει μερικές συμβουλές για τους CFO. “Πάντα λέω ότι ο λειτουργικός λόγος ισούται με τον οικονομικό αντίκτυπο”, είπε ο D’Amelio. «Εκτελείτε τέλεια και τα οικονομικά σας αποτελέσματα θα φροντίσουν μόνα τους».

Προτιμά να σκέφτεται τη διαχείριση μετρητών σε αντίθεση με τη διαχείριση κόστους. «Όταν μιλάτε για διαχείριση μετρητών, θα εργάζεστε για το P&L, την κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων και τον ισολογισμό», είπε ο D’Amelio. “Προσπαθείτε να τα βελτιώσετε όλα αυτά. Θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα και να ελευθερώσετε κεφάλαια από τον ισολογισμό, να το κάνετε — ίσως με εξαγορές και εξαγορές, εξαγορές ή μερίσματα — αλλά θέλετε πραγματικά να είστε πολύ επικεντρωμένοι στη διαχείριση μετρητών.”

Η κατανομή κεφαλαίων και η επιχειρηματική στρατηγική είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας. «Έχω συμμετάσχει σε πολλές στρατηγικές όλα αυτά τα χρόνια και δεν έχω δει ποτέ τρόπο να πάω απευθείας από το σημείο Α στο σημείο Β, που είναι μια ευθεία γραμμή», είπε ο D’Amelio. “Υπάρχει πάντα μια ολόκληρη δέσμη ζιγκ και ζακ. Αυτό που πραγματικά σας οδηγεί από το σημείο Α στο σημείο Β είναι τελικά η εκτέλεση. Θέλετε να εργαστείτε στη στρατηγική, αλλά η εκτέλεση βοηθά στην εκτέλεση της στρατηγικής.”

Με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στη λογιστική και σε άλλους τομείς, η σημασία της διαχείρισης ταλέντων έχει αυξηθεί. «Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι κάνετε ό,τι πρέπει να κάνετε για να προσελκύσετε και να διατηρήσετε τα ταλέντα, ειδικά στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε», είπε ο D’Amelio. Πιστεύει ότι σε αυτήν την εποχή της αυξημένης βεβαιότητας, η λειτουργία της εταιρικής χρηματοδότησης πρέπει να είναι μπροστά και στο επίκεντρο.

Μια άλλη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα προέρχεται από την πανδημία COVID-19, την οποία η Pfizer διαδραματίζει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση με τα εμβόλιά της. «Με την πανδημία, νομίζω ότι είμαστε σε καλύτερη θέση σήμερα από ό,τι ήμασταν τον Μάρτιο του 2020», είπε ο D’Amelio. “Τα τελευταία χρόνια στην Pfizer, ήμουν CFO καθώς και υπεύθυνος για την αλυσίδα εφοδιασμού, επομένως η παραγωγή και η διανομή του εμβολίου για τον COVID-19 ήταν μεταξύ των άμεσων αρμοδιοτήτων μου. Ήταν μια απίστευτα απαιτητική και προκλητική περίοδος. Ήταν συναρπαστική γιατί από την άποψή μου, εμείς ως εταιρεία ήμασταν σε μια αποστολή να σώσουμε τον κόσμο και με πολλούς τρόπους βοηθήσαμε πραγματικά να σωθεί ο κόσμος».

Αν και η Κίνα έχει δει αύξηση των κρουσμάτων COVID από τότε που άνοιξε ξανά την οικονομία της, πιστεύει ότι μεγάλο μέρος του κόσμου είναι σε καλύτερη κατάσταση χάρη στον αντίκτυπο των εμβολίων.

«Αυτός ο ιός δεν πρόκειται να φύγει, αλλά θα ήθελα να πιστεύω ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει κάνει πολύ καλή δουλειά για να τον εξουδετερώσει σε πολύ σημαντικό βαθμό», είπε ο D’Amelio. “Δεν το βλέπω τόσο μεγάλο κίνδυνο όσο ήταν τον Μάρτιο του 2020, αν και πρέπει ακόμα να είμαστε προσεκτικοί και επιμελείς, να εμβολιαστούν και να ενισχυθούν. Η Κίνα εξακολουθεί να είναι αβέβαιη. Προφανώς, δυσκολεύονται πολύ τώρα. Με τον COVID , αλλά φαίνεται να ανοίγουν την οικονομία και αυτό είναι καλό για το παγκόσμιο εμπόριο και τις πολυεθνικές των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Θα πρέπει να δούμε πώς θα γίνει αυτό. Αυτό θα μπορούσε να ασκήσει κάποια πίεση στους ρυθμούς πληθωρισμού, αλλά καθαρό , με την Κίνα να ανοίγει, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι είναι καλό».

Η πανδημία αύξησε κατά κάποιο τρόπο τις ευθύνες του CFO. «Προφανώς, είχαν μεγαλύτερη ζήτηση από τους εσωτερικούς πελάτες τους, από την εκτελεστική ηγετική ομάδα της εταιρείας, χρειάζονταν πραγματικά περισσότερα δεδομένα και αναλύσεις», είπε ο D’Amelio.

Καθώς ο ρόλος του CFO έχει επεκταθεί πέρα ​​από τη χρηματοδότηση, ο φόρτος εργασίας έχει αυξηθεί, αν και ο D’Amelio το οραματίζεται ως τραμπάλα, που εξισορροπείται από όλες τις εργασίες του CFO για τον περιορισμό του κινδύνου, αφενός, και τις ευκαιρίες από την άλλη. «Όταν περνάτε τέτοιες στιγμές, θέλετε να εστιάσετε στον μετριασμό των κινδύνων», είπε, «αλλά θέλετε επίσης να εστιάσετε σε ευκαιρίες σε δύσκολες στιγμές που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε».

Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους είναι η κλιματική αλλαγή και ορισμένοι λογιστές εργάζονται σε μια έκθεση βιωσιμότητας καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αξιολογεί τις χιλιάδες απαντήσεις που έλαβε πέρυσι σε έναν προτεινόμενο κανόνα για τις γνωστοποιήσεις για το κλίμα. Οι εταιρείες αναφέρουν επίσης περισσότερα για άλλες περιβαλλοντικές, κοινωνικές προσπάθειες και προσπάθειες διακυβέρνησης, καθώς οι επενδυτές δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις πρωτοβουλίες ESG, για τις οποίες ορισμένοι λογιστές παρέχουν επίσης υπηρεσίες διασφάλισης.

«Είναι σαφές ότι το ESG γίνεται όλο και πιο σημαντικό κάθε μέρα και η διαφορετικότητα, η ισότητα και η ένταξη αποτελούν μέρος του ρόλου», είπε ο D’Amelio. «Η ΔΕΗ είναι ένα κρίσιμο συστατικό της διαχείρισης ταλέντων».

Οι νέοι Οικονομικοί Διευθυντές συνήθως προέρχονται από το τμήμα λογιστηρίου και οικονομικών και συχνά προάγονται από τη θέση του επικεφαλής λογιστή. “Εάν είστε νέος στο ρόλο, σκάψτε, μάθετε τη δουλειά, μάθετε την ομάδα σας και τους οδηγούς αξίας της εταιρείας”, συμβούλεψε ο D’Amelio. “Όταν όλα λέγονται και γίνονται, ο ρόλος του CFO είναι να δημιουργεί αξία για τους μετόχους και τους άλλους ψηφοφόρους. Το πιο σημαντικό πράγμα όταν μπαίνεις σε αυτόν τον ρόλο είναι να χτίζεις σχέσεις. Εργάζεσαι με την ηγετική ομάδα εκτελεστικών στελεχών και την ομάδα άμεσης αναφοράς, και τα δύο από τα οποία είναι καινούργια τώρα. Θέλετε πραγματικά να μάθετε τους οδηγούς αξίας της εταιρείας, να συνεργαστείτε με ανθρώπους που οδηγούν την αξία και στη συνέχεια να κάνετε ό,τι μπορείτε για να τους βοηθήσετε να πετύχουν.”

Leave a Comment