Η πιο πρόσφατη έκθεση του συμβουλίου της CFP για το Crypto θέτει υψηλά πρότυπα για τους συμβούλους

Το Συμβούλιο Πιστοποιημένου Χρηματοοικονομικού Σχεδιασμού (CFP) στις 5 Δεκεμβρίου ακύρωσε την «Ειδοποίηση προς τους επαγγελματίες της CFP σχετικά με τις οικονομικές συμβουλές για περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα».

Η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου είναι μια έκθεση δεκατεσσάρων σελίδων που περιγράφει έναν αριθμό κινδύνων που σχετίζονται με επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και ορισμένα πρότυπα που μπορούν να ακολουθήσουν οι οικονομικοί σύμβουλοι για να αποφασίσουν εάν θα συμβουλεύσουν ή όχι για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με τον ορισμό του συμβουλίου της CFP, αυτή η σύσταση περιλαμβάνει “ανακοινώσεις που, βάσει του περιεχομένου, του πλαισίου και της παρουσίασής τους, θα μπορούσαν εύλογα να ερμηνευθούν ως σύσταση για λήψη ή αποχή από μια συγκεκριμένη πορεία δράσης”.

διαβάζεις Crypto για συμβούλουςμια εβδομαδιαία ματιά στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και το μέλλον της χρηματοδότησης για χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Εγγραφείτε εδώ λαμβάνετε το ταχυδρομείο κάθε Πέμπτη.

Εν ολίγοις, η έκθεση καθορίζει τον «Κώδικα και τα πρότυπα» του συμβουλίου της CFP, ο οποίος ούτε απαγορεύει στους συμβούλους να δίνουν συμβουλές για κρυπτονομίσματα ούτε τους εμποδίζει να δίνουν συμβουλές σχετικά με αυτό. Τονίζει ότι οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι πρέπει να τηρούν το Καταπιστευτικό τους καθήκον όταν παρέχουν συμβουλές κρυπτογράφησης, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τους στόχους του πελάτη, την ανοχή κινδύνου και τις προσωπικές/οικονομικές συνθήκες. Και υπογραμμίζει τα πρότυπα ικανότητας που είναι απαραίτητα για την παροχή συμβουλών για κρυπτονομίσματα.

Στο να δίνεις συμβουλές και να μην δίνεις συμβουλές

Η έκθεση αναφέρει: «Ο Κώδικας και τα Πρότυπα του Συμβουλίου CFP δεν απαιτούν από έναν επαγγελματία CFP® να προσφέρει οικονομικές συμβουλές σε έναν Πελάτη για κάθε χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο που είναι διαθέσιμο στην αγορά. Ένας επαγγελματίας του CFP® δεν παραβιάζει τον Κώδικα και τα Πρότυπα όταν ένας επαγγελματίας του CFP® δεν παρέχει οικονομικές συμβουλές για περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα».

Ωστόσο, η ενέργεια του συμβουλίου της CFP σχετικά με την παροχή συμβουλών θα πρέπει να ερμηνευθεί ότι σημαίνει ότι οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι χωρίς εκπαίδευση σε κρυπτονομίσματα θα πρέπει να απέχουν όχι μόνο από την παροχή συμβουλών για την υποστήριξη των κρυπτονομισμάτων, αλλά και να παρέχουν συμβουλές εναντίον τους.

Οι οικονομικοί σύμβουλοι χωρίς εκπαίδευση στα κρυπτονομίσματα δεν μπορούν πλέον να υποστηρίξουν νομίμως ότι τα κρυπτονομίσματα είναι «Ponzis», «beanie babies» ή «tulips», επειδή όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν βασίζονται σε γεγονότα ή έρευνες. Οι δηλώσεις μπορεί να λειτουργούν πάνω σε μια μπύρα με φίλους, αλλά όχι στον οικονομικό σχεδιασμό με τους πελάτες. Σε τέτοιες ρυθμίσεις, η χειραγώγηση του bitcoin είναι ένα είδος συμβουλής και υπάρχουν πάρα πολλοί σύμβουλοι σε αυτό το στρατόπεδο αυτή τη στιγμή.

Διαβάστε περισσότερα: Χειρότερο από το Tulip Mania; Συνήθεις λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τα κρυπτογραφικά στοιχεία

Σχετικά με τις υποχρεώσεις προς τους πελάτες

Η Ειδοποίηση αναφέρει ότι “Όταν ένας επαγγελματίας της CFP® παρέχει οικονομικές συμβουλές σε έναν Πελάτη, ο επαγγελματίας της CFP® πρέπει να εκπληρώσει ένα Υποχρεωτικό καθήκον, το οποίο απαιτεί από τον επαγγελματία της CFP® να ενεργεί ως καταπιστευματοδόχος και επομένως να ενεργεί προς το συμφέρον του πελάτη.”

Αυτό σημαίνει ότι εάν εσείς, ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, πιστεύετε ότι η επένδυση του πελάτη σας σε κρυπτονομίσματα είναι ανεύθυνη και παράλογη, θα πρέπει να συμβουλεύσετε εναντίον της.

Ωστόσο, δεν έχω δει κανέναν σύμβουλο να υποστηρίζει μια συγκεκριμένη και πειστική υπόθεση κατά των κατανομών bitcoin. Ενώ τα μαθηματικά ευνοούν την προσθήκη bitcoin, το FUD (φόβος, αβεβαιότητα και αμφιβολία) είναι ο πιο πιθανός αποτρεπτικός παράγοντας.

Το Bitcoin δεν θα εξαφανιστεί επειδή η FTX ήταν μια εγκληματική επιχείρηση. Το Bitcoin θα παραμείνει για τις επόμενες γενιές επειδή το bitcoin είναι χρήμα, βοηθά τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και βοηθά στην επίλυση προβλημάτων ESG.

Όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχουν ήδη πληροφορίες για το πώς να αποκτήσετε πιο έξυπνη έκθεση σε διαφορετικά κρυπτονομίσματα. Το Digital Asset Classification Standard (DACS), που δημιουργήθηκε από την CoinDesk Indices, παρέχει αξιόπιστους, ολοκληρωμένους και τυποποιημένους ορισμούς και ταξινομήσεις του κλάδου για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Διαβάστε περισσότερα: Παρουσιάζοντας το πρότυπο ταξινόμησης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων CoinDesk Indices

Περί δεξιοτήτων

Εναπόκειται εξ ολοκλήρου και πλήρως σε κάθε σύμβουλο να απέχει από την παροχή συμβουλών.

Ωστόσο, η έκθεση εξηγεί ότι «ένας Επαγγελματίας CFP® πρέπει να ασκεί τη δέουσα επιμέλεια κατά την παροχή οικονομικών συμβουλών για περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα».

Δεν έχω άποψη για κάθε εσωτερική επενδυτική στρατηγική, ούτε χρειάζεται να το κάνετε. Αλλά ως σύμβουλοι, είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τους πελάτες όταν υπάρχει ένας τομέας επένδυσης στον οποίο δεν έχουμε πλήρως εκπαιδευτεί.

Τα σχόλια των περισσότερων συμβούλων σχετικά με τα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να είναι: “Δεν έχω εργαστεί για να παρέχω καμία ανάλυση σχετικά με αυτό.” Νομίζω ότι αυτό ισχύει για το 90% όλων των συμβούλων.

Τούτου λεχθέντος, τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει mainstream, επομένως υπάρχει όλο και λιγότερο περιθώριο για δικαιολογίες για το γιατί δεν ξοδεύετε χρόνο εξερευνώντας αυτήν την αυξανόμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Το CNBC παρουσίασε ακόμη και το bitcoin στη ροή του – έτσι οι πελάτες όλων των ηλικιών το βλέπουν και το ακούν και θα σας κάνουν ερωτήσεις σχετικά με αυτό.

Σας συνιστώ να αποφασίσετε να μάθετε περισσότερα για τα κρυπτονομίσματα ως οικονομικός σύμβουλος το 2023. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί σπουδαίοι πόροι για να γίνει αυτό ακριβώς.

Για βιβλία, προτείνω να διαβάσετε το The Bitcoin Standard, The Price of Tomorrow: Why Deflation Is the Key to a Abundant Future, The Bullish Case for Bitcoin και Inventing Bitcoin: The Technology Behind the First Truly Scarce and Decentralized Money.

Ρίξτε μια ματιά στο Bitcoin Fundamentals και το Bitcoin Audible για podcast.

Και τέλος, αυτή η ανάρτηση ιστολογίου είναι υπέροχη: Σταδιακά, Μετά Ξαφνικά.

Επεκτείνετε το δίκτυό σας

Ως σύμβουλος, να ξέρετε ότι έχετε συνομηλίκους που μπορούν και θα σας βοηθήσουν να μάθετε. Θα υπάρχουν και θα υπάρχουν σύμβουλοι που συγκεντρώνουν γνώσεις και βοηθούν τους πελάτες να πλοηγηθούν στο bitcoin.

Είχα την τύχη να δικτυωθώ με άλλους συμβούλους και πρόσφατα βοήθησα στην έναρξη του Δικτύου Οικονομικών Συμβούλων Bitcoin. Αλλά να είστε προετοιμασμένοι. Οι άνθρωποι σε αυτές τις εκδηλώσεις μπορούν να κάνουν δύσκολες ερωτήσεις και να σας ενθαρρύνουν να εξετάσετε βαθύτερα τις προκαταλήψεις.

Είναι καιρός ως χρηματοοικονομικός κλάδος να κρατήσουμε τους εαυτούς μας σε υψηλότερα πρότυπα όταν μιλάμε με πελάτες για το bitcoin, επειδή ως CFP μας επιτρέπεται να το συζητάμε και να το προτείνουμε.

Το κλειδί είναι να μορφωθείτε γιατί δεν προστατεύετε τους πελάτες από το να μάθουν για το bitcoin. Η ανάληψη προσωπικής ευθύνης για την εκπαίδευση του εαυτού σας δεν μπορεί να υποτιμηθεί στα κρυπτονομίσματα. Όπως λένε, «Μην εμπιστεύεσαι το τεστ».

Leave a Comment