Η καινοτομία και η δημιουργία αξίας είναι το κλειδί

Το ινδικό οικοσύστημα startup είναι ένα από τα πιο ζωντανά στον κόσμο. Σύμφωνα με την Οικονομική Έρευνα του 2022, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) προβλέπεται να αυξηθεί κατά 8-8,5% το 23ο έτος. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η Ινδία ξεπέρασε το Ηνωμένο Βασίλειο ως η τρίτη υψηλότερη χώρα σε αριθμό μονόκερων το 2021, πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, που πρόσθεσαν 487 και 301 μονόκερους αντίστοιχα. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ινδία έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία έξι χρόνια. Ο αριθμός των νεοαναγνωρισμένων νεοφυών επιχειρήσεων αυξήθηκε από μόλις 733 το 2016-17 σε πάνω από 70.000 το 2021-2022. Ως αποτέλεσμα, η Ινδία έχει γίνει πλέον το τρίτο μεγαλύτερο οικοσύστημα startup στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η χώρα μας φιλοξενεί μερικές από τις πιο καινοτόμες και επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις που οδηγούν στη δημιουργία αξίας και την οικονομική ανάπτυξη.

Το κλειδί για την επιτυχία του ινδικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος είναι η προθυμία των επιχειρηματιών να αναλάβουν κινδύνους και να καινοτομήσουν. Ινδοί επιχειρηματίες έχουν δημιουργήσει επιχειρήσεις παγκόσμιας κλάσης σε τομείς που κυμαίνονται από την τεχνολογία μέχρι την υγειονομική περίθαλψη.

Αυτό που ξεχωρίζει το ινδικό επιχειρηματικό οικοσύστημα από άλλα οικοσυστήματα είναι το ισχυρό σύστημα υποστήριξης που διατίθεται σε επιχειρηματίες και νεοφυείς επιχειρήσεις. Υπάρχει επίσης μια σειρά από θερμοκοιτίδες και επιταχυντές που παρέχουν καθοδήγηση και πόρους για να βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Με τις ινδικές νεοφυείς επιχειρήσεις να αυξάνονται από 733 το 2016 σε 72.300 το 2022, το ινδικό επιχειρηματικό οικοσύστημα είναι έτοιμο για συνεχή επιτυχία τα επόμενα χρόνια. Με το σωστό συνδυασμό ανάληψης κινδύνου, καινοτομίας και υποστήριξης, δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούν να επιτύχουν οι ινδικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι καινοτόμες λύσεις, ειδικά οι λύσεις που μειώνουν τη φτώχεια και βοηθούν πολλούς ανθρώπους, είναι η ανάγκη της ώρας. Το μέγεθος και οι περιορισμοί πόρων της Ινδίας απαιτούν λύσεις χαμηλού κόστους και υψηλού αντίκτυπου. Λόγω της δυνατότητας κλιμάκωσης και εκθετικής επέκτασης, οι εταιρείες τεχνολογίας είναι κρίσιμες για να το επιτύχουν αυτό. Ο κλάδος των startups της Ινδίας βρίσκεται σε άνοδο, με όλο και περισσότερα νέα και δυναμικά μυαλά να θέλουν να ξεκινήσουν τις δικές τους ανατρεπτικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρηματίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής νέων συστημάτων και τεχνολογιών για την επέκταση της επιχειρηματικής τους ανάπτυξης. Σύμφωνα με την κατάταξη του Παγκόσμιου Δείκτη Καινοτομίας του 2021, η Ινδία κατατάσσεται στην 46η θέση. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις οδηγούν την τεχνολογία και την καινοτομία στην ινδική οικονομία. Πράγματι, η χώρα αλλάζει ραγδαία και μέρος της είναι οι επαναστατικές τεχνικές καινοτομίες και εξελίξεις.

Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει επίσης εφαρμόσει μια σειρά θεσμικών μέτρων και προγραμμάτων πολιτικής για την προώθηση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα. Επιπλέον, έχουν αναπτυχθεί διάφορες συναρπαστικές ευκαιρίες και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της δημιουργικότητας και την προώθηση της ισορροπημένης ανάπτυξης. Ο κύριος στόχος της ινδικής κυβέρνησης είναι να προωθήσει την απασχόληση και την καινοτομία στις πολυάριθμες βιομηχανίες της χώρας. Μερικές από τις βασικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια είναι:

– Κατασκευή στην Ινδία: Ένα επαναστατικό σχέδιο της κυβέρνησης της Ινδίας που ξεκίνησε από τον πρωθυπουργό Narendra Modi το 2014. Στόχος είναι να τονωθεί η προσέλκυση τόσο εγχώριων όσο και ξένων επενδύσεων στη χώρα.

-Εκκίνηση του προγράμματος Ινδίας: Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016 για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να προωθήσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις και να αναπτύξει την ινδική οικονομία.

-Σχέδιο SAMRIDH: Κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2021 για να βελτιώσει το οικοσύστημα του επιταχυντή εκκίνησης στην Ινδία. Έχει σχεδιαστεί για να παρέχει οικονομική υποστήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ τις βοηθά να συγκεντρώσουν σετ δεξιοτήτων για να τις βοηθήσει να αναπτυχθούν με επιτυχία.

Οι επιχειρηματίες είναι βασικοί παράγοντες στην ικανότητα οποιασδήποτε χώρας να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως εθνικό πλεονέκτημα. Είναι μια δυναμική διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία αξίας που ενισχύει την ευημερία εκτός από την αύξηση του πλούτου. Με την εισαγωγή βελτιωμένων αγαθών, υπηρεσιών και τεχνολογίας, οι επιχειρηματίες δημιουργούν νέες ευκαιρίες στις αγορές. Ως αποτέλεσμα, συμβάλλουν στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος και στη δημιουργία νέου πλούτου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ένωσης, Piyush Goyal, η Ινδία φιλοξενεί επί του παρόντος 75.000 νεοφυείς επιχειρήσεις και έχουν δημιουργηθεί 7,46 lakh θέσεις εργασίας στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων της Ινδίας. Ένας σημαντικός αριθμός θέσεων εισαγωγικού επιπέδου δημιουργείται από την επιχειρηματικότητα, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή των ανειδίκευτων εργαζομένων σε ειδικευμένους εργάτες. Επιπλέον, εκπαιδεύει και προμηθεύει εξειδικευμένο προσωπικό σε μεγάλες επιχειρήσεις. Η επέκταση της επιχειρηματικότητας ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την άνοδο του συνολικού επιπέδου απασχόλησης της χώρας. Έτσι, η επιχειρηματικότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νέων προοπτικών απασχόλησης και έτσι προσθέτει αξία στην κοινωνία.

Η Ινδία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως και η καινοτομία έχει πράγματι διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτής της θέσης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η καινοτομία έχει τροφοδοτήσει την ανθρώπινη πρόοδο και υπερβαίνει την απλή τεχνολογική πρόοδο. Στην πραγματικότητα, η δυναμική νοοτροπία των πολιτών είναι το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό μιας κουλτούρας που βασίζεται στην καινοτομία. Απαιτείται μια νέα προσέγγιση στην ανάπτυξη στη μετα-COVID εποχή. Για να επιτευχθεί το ίδιο, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την τεχνική ανάπτυξη.LinkedIn


Αρνηση

Οι απόψεις που εκφράζονται παραπάνω είναι αυτές του συγγραφέα.ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥLeave a Comment