Η Κίνα υπολογίζει ότι 250 εκατομμύρια άνθρωποι κολλούν Covid σε 20 ημέρες

Κινέζοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι σχεδόν 250 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 18 τοις εκατό του πληθυσμού, προσβλήθηκαν από τον Covid-19 τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου, καθώς το Πεκίνο ξαφνικά ήρε τους περιορισμούς που περιείχαν τη νόσο για σχεδόν τρία χρόνια.

Η εκτίμηση, συμπεριλαμβανομένων 37 εκατομμυρίων ανθρώπων που μολύνθηκαν μόνο την Τρίτη, ή το 2,6 τοις εκατό του πληθυσμού, ανακοινώθηκε από τον Sun Yang, αναπληρωτή διευθυντή των Κινέζων Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σε ενημέρωση για την υγεία την Τετάρτη. με το θέμα.

Η Sun είπε ότι ο ρυθμός εξάπλωσης του Covid στη χώρα εξακολουθεί να αυξάνεται και εκτίμησε ότι περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού στο Πεκίνο και το Σετσουάν ήταν ήδη μολυσμένο, σύμφωνα με τη συνάντηση.

Η έκρηξη σε κρούσματα ακολουθεί την απόφαση του Πεκίνου αυτόν τον μήνα να εγκαταλείψει την πολιτική μηδενικού Covid, η οποία περιείχε τον ιό μέσω μαζικών δοκιμών, υποχρεωτικής καραντίνας και δρακόντειας καραντίνας.

Τα στοιχεία της Sun, που παρουσιάστηκαν σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, έρχονται σε αντίθεση με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, η οποία ανέφερε 62.592 συμπτωματικά κρούσματα Covid την ίδια περίοδο. Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα σταμάτησε να προσπαθεί να μετρήσει δημόσια τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων αφού οι αρχές περιόρισαν τις δοκιμές Covid.

Η έλλειψη επίσημων δημοσιευμένων στοιχείων ανάγκασε την Ουάσιγκτον και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να πιέσουν το Πεκίνο να είναι πιο διαφανές σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, τη σοβαρότητα της νόσου, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και άλλα στατιστικά στοιχεία υγείας που κοινοποιούνται ευρέως από άλλες χώρες.

Ένα κύμα λοιμώξεων από τον Covid στην πρωτεύουσα της Κίνας και σε άλλες πόλεις έχει κατακλύσει τα νοσοκομεία με εισροή ηλικιωμένων, κλινών ασθενών, αφήνοντας τα επείγοντα και τις μονάδες εντατικής θεραπείας με λίγα κρεβάτια.

Ωστόσο, η χώρα συνέχισε να καταργεί την πολιτική της για μηδενικό Covid καθώς αυξήθηκαν οι ιατρικοί λογαριασμοί. Ο διευθύνων σύμβουλος του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τα πολυαναμενόμενα ταξίδια χωρίς καραντίνα μεταξύ της πόλης και της ηπειρωτικής Κίνας θα επαναληφθούν στα μέσα Ιανουαρίου.

«Η κεντρική κυβέρνηση συμφώνησε να ανοίξει πλήρως τα σύνορα με σταδιακό και τακτικό τρόπο», είπε ο Λι στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του από ένα τετραήμερο ταξίδι στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. «Οι οικογένειες που έχουν χωρίσει για σχεδόν τρία χρόνια λόγω της πανδημίας μπορούν να επανενωθούν. . .[and]Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ μπορεί να ενισχυθεί».

Τα εμπορικά επιμελητήρια και οι ηγέτες της βιομηχανίας στο χρηματοπιστωτικό κέντρο έχουν ζητήσει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων εδώ και μήνες, καθώς οι περιορισμοί μετακίνησης εμποδίζουν την οικονομία της περιοχής, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί 3,2% ετησίως φέτος.

Ο επίσημος λογαριασμός του NHC για το περιστατικό της Τετάρτης έδωσε ελάχιστες πληροφορίες για το τι συζήτησαν οι κορυφαίοι αξιωματούχοι υγείας της χώρας.

Αλλά στη συνάντηση, ο Ma Xiaowei, διευθυντής του NHC, απαίτησε από τα νοσοκομεία να διευθετήσουν τα υπερχειλισμένα δωμάτια επειγόντων περιστατικών και να μεταφέρουν τους ασθενείς σε θαλάμους νοσηλείας, είπε ένας από τους παρευρισκόμενους. Κάλεσε επίσης τα μεσαία και μεγάλα νοσοκομεία να δεχτούν περισσότερους ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα και υποσχέθηκε ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα τους θεωρήσουν υπεύθυνους για την αύξηση των θανάτων.

Εν τω μεταξύ, η εκτίμηση των 250 εκατομμυρίων κρουσμάτων έχει εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ακρίβεια των επίσημων στατιστικών για τον Covid και τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές υπολογίζουν τους θανάτους από τη νόσο.

Το NHC ανέφερε το Σάββατο ότι υπήρχαν μόνο 4.103 νέα τοπικά κρούσματα μια ημέρα νωρίτερα, χωρίς κανένα θάνατο που σχετίζεται με τον Covid για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Το Χονγκ Κονγκ, αντίθετα, ανέφερε 20.460 νέα τοπικά κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες το Σάββατο.

Η Κίνα έχει επισήμως αναφέρει μόνο οκτώ θανάτους από την 1η Δεκεμβρίου. Ανώτατοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι περιορίζουν τον ορισμό του τι συνιστά θάνατο από Covid, σε μια κίνηση που μείωσε τον δημόσιο αριθμό θανάτων.

Ωστόσο, τα κρεματόρια στην κινεζική πρωτεύουσα αγωνίζονται να διαχειριστούν την αύξηση των σορών και τα νοσοκομεία που επισκέφθηκαν οι Financial Times συσσωρεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Αρκετά μοντέλα, που χρηματοδοτούνται εν μέρει από το κινεζικό CDC, έχουν προβλέψει ότι η χώρα θα μπορούσε να βιώσει έως και 1 εκατομμύριο θανάτους από Covid όταν ανοίξει ξανά.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Πρόσθετη αναφορά από τον Chan Ho-him στο Χονγκ Κονγκ

Leave a Comment