Η εντυπωσιακή απόδοση μετοχών της Diversified Royalty Corp. ( TSE:DIV ) σχετίζεται με τα θεμελιώδη μεγέθη της;

Το Diversified Royalty (TSE:DIV) ήταν τεράστια επιτυχία στο χρηματιστήριο με σημαντική άνοδο 10% τους τελευταίους τρεις μήνες. Δεδομένου ότι οι τιμές των μετοχών συνήθως ευθυγραμμίζονται με τα οικονομικά μεγέθη μιας εταιρείας μακροπρόθεσμα, αποφασίσαμε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα οικονομικά της στοιχεία για να δούμε αν είχαν ρόλο στην πρόσφατη κίνηση των τιμών. Σε αυτό το άρθρο, αποφασίσαμε να εστιάσουμε στο Diversified Royal’s ROE.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων, ή ROE, είναι μια δοκιμή για το πόσο αποτελεσματικά μια εταιρεία αυξάνει την αξία της και διαχειρίζεται τα χρήματα των επενδυτών. Με άλλα λόγια, είναι ο δείκτης κερδοφορίας που μετρά το ποσοστό απόδοσης κεφαλαίου που παρέχουν οι μέτοχοι της εταιρείας.

Δείτε την πιο πρόσφατη ανάλυσή μας για Διαφοροποιημένα δικαιώματα

Πώς να υπολογίσετε την απόδοση κεφαλαίου;

Το ROE μπορεί να υπολογιστεί χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο τύπο:

Απόδοση ιδίων κεφαλαίων = Καθαρό κέρδος (από συνεχιζόμενες δραστηριότητες) ÷ Ίδια κεφάλαια μετόχων

Έτσι, με βάση τον παραπάνω τύπο, το ROE για διαφοροποιημένα δικαιώματα είναι:

14% = 28 εκατ. CA $ ÷ 199 εκατ. $ CA (με βάση τους δώδεκα μήνες που έληξαν έως τον Σεπτέμβριο του 2022).

Τα «έσοδα» αναφέρονται στα κέρδη της εταιρείας κατά το παρελθόν έτος. Έτσι, αυτό σημαίνει ότι για κάθε CA$ της επένδυσης του μετόχου της, η εταιρεία παράγει απόδοση 0,14 CAD.

Τι σχέση έχει το ROE με την αύξηση των κερδών;

Μέχρι στιγμής, μάθαμε ότι το ROE μετρά πόσο αποτελεσματικά παράγει τα κέρδη της μια εταιρεία. Τώρα πρέπει να εκτιμήσουμε πόσα κέρδη επανεπενδύει ή «διατηρεί» η εταιρεία για μελλοντική ανάπτυξη, κάτι που μας δίνει μια ιδέα για τις δυνατότητες ανάπτυξης της εταιρείας. Αν υποθέσουμε ότι όλα τα άλλα παραμένουν σταθερά, όσο υψηλότερο είναι το ROE και η διατήρηση κερδών, τόσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της εταιρείας σε σύγκριση με εταιρείες που δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Αύξηση διαφοροποιημένων κερδών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και ROE 14%.

Με την πρώτη ματιά, το Diversified Royalty φαίνεται να έχει ένα αξιοπρεπές ROE. Ωστόσο, το γεγονός ότι το ROE της εταιρείας είναι κάτω από τον μέσο όρο του κλάδου (18%) μειώνει τις προσδοκίες μας. Η Diversified Royalty έχει ακόμα αξιοπρεπή αύξηση καθαρού εισοδήματος 15% τα τελευταία πέντε χρόνια. Επομένως, η αύξηση των κερδών θα μπορούσε πιθανώς να προκλήθηκε και από άλλες μεταβλητές. Για παράδειγμα – διατήρηση υψηλών κερδών ή αποτελεσματική διαχείριση επί τόπου. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι η εταιρεία έχει ένα αξιοπρεπές ROE για αρχή, είναι ακριβώς κάτω από τον μέσο όρο του κλάδου. Έτσι, αυτό προσθέτει χρώμα στην αρκετά υψηλή αύξηση των κερδών που παρατηρεί η εταιρεία.

Στη συνέχεια, συγκρίναμε τον κλάδο της Diversified Royalty με την αύξηση του καθαρού εισοδήματος, γεγονός που αποκάλυψε ότι η ανάπτυξη της εταιρείας ήταν παρόμοια με τη μέση ανάπτυξη του κλάδου κατά την ίδια περίοδο.

αύξηση των προηγούμενων κερδών

Η αύξηση των κερδών είναι ένας μεγάλος παράγοντας στην αποτίμηση των μετοχών. Είναι σημαντικό για έναν επενδυτή να γνωρίζει εάν η αγορά τιμολογεί την αναμενόμενη αύξηση (ή μείωση) των κερδών μιας εταιρείας. Κάτι τέτοιο θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν το μέλλον της μετοχής φαίνεται πολλά υποσχόμενο ή ζοφερό. Το DIV αποτιμάται δίκαια; Αυτό το infographic για την εγγενή αξία μιας εταιρείας έχει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Χρησιμοποιεί σωστά τα κέρδη από Διαφοροποιημένα δικαιώματα;

Ένας υψηλός μέσος όρος πληρωμών τριετούς διάρκειας 101% (ή αναλογία διατήρησης -0,7%) για το Diversified Royalty υποδηλώνει ότι παρά την επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους των εσόδων της στους μετόχους, η εταιρεία δεν εμποδίζει πραγματικά την ανάπτυξή της.

Επιπλέον, η Diversified Royalty έχει καταβάλει μερίσματα για οκτώ χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία είναι πολύ σοβαρή για να μοιραστεί τα κέρδη της με τους μετόχους. Εξετάζοντας τα τρέχοντα δεδομένα συναίνεσης των αναλυτών, μπορούμε να δούμε ότι ο δείκτης προθεσμιακών πληρωμών της εταιρείας αναμένεται να αυξηθεί στο 132% τα επόμενα τρία χρόνια. Κατά συνέπεια, ένας υψηλότερος δείκτης αναμενόμενων πληρωμών εξηγεί τη μείωση του αναμενόμενου ROE της εταιρείας (σε 9,4%) την ίδια περίοδο.

Περίληψη

Συνολικά, πιστεύουμε ότι το Diversified Royalty έχει ορισμένα θετικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, το αξιοπρεπές ROE του πιθανότατα βοήθησε στην ενίσχυση των κερδών. Σημειώστε ότι η εταιρεία επενδύει πολύ λίγα από τα κέρδη της, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν αποκομίζουν απαραίτητα το πλήρες όφελος ενός αξιοπρεπούς ποσοστού απόδοσης. Μέχρι στιγμής, έχουμε συζητήσει μόνο εν συντομία την αύξηση των κερδών της εταιρείας. Οπότε ίσως αξίζει να το ελέγξετε δωρεάν αναλυτικό διάγραμμα Διαφοροποιημένα προηγούμενα κέρδη της Royalty, καθώς και έσοδα και ταμειακές ροές για μια εις βάθος ματιά στην απόδοση της εταιρείας.

Έχετε σχόλια για αυτό το άρθρο; Ανησυχείτε για το περιεχόμενο; ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ απευθείας μαζί μας. Εναλλακτικά, στείλτε email στο editorial-team(at)simplewallst.com.

Αυτό το άρθρο του Simply Wall St έχει γενικό χαρακτήρα. Παρέχουμε σχόλια μόνο με βάση ιστορικά δεδομένα και προβλέψεις αναλυτών χρησιμοποιώντας μια αμερόληπτη μεθοδολογία και τα άρθρα μας δεν προορίζονται ως οικονομικές συμβουλές. Αυτή δεν αποτελεί σύσταση για αγορά ή πώληση μετοχών και δεν λαμβάνει υπόψη τους στόχους ή την οικονομική σας κατάσταση. Στόχος μας είναι να σας παρέχουμε μακροπρόθεσμη εστιασμένη ανάλυση που βασίζεται σε θεμελιώδη δεδομένα. Λάβετε υπόψη ότι η ανάλυσή μας δεν μπορεί να επηρεάσει τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις της εταιρείας που είναι ευαίσθητες στις τιμές ή το ποιοτικό υλικό. Η Simply Wall St δεν έχει θέση στις εισηγμένες μετοχές.

Λάβετε μέρος σε μια συνεδρία μελέτης χρήστη επί πληρωμή
Θα λάβετε Δωροκάρτα Amazon $30 1 ώρα από το χρόνο σας, βοηθώντας παράλληλα στη δημιουργία καλύτερων επενδυτικών εργαλείων για μεμονωμένους επενδυτές όπως εσείς. Εγγραφείτε εδώ

Leave a Comment