Η Βρετανία εφαρμόζει δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις για να κεφαλαιοποιήσει το Brexit και την «turbocharged» ανάπτυξη

  • Η Βρετανία λέει ότι θα διατηρηθούν υψηλά πρότυπα
  • Οι σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζουν μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης
  • Το Λονδίνο αντιμετωπίζει νέο ανταγωνισμό από τους κόμβους της ΕΕ
  • Προγραμματίζεται διαβούλευση για την ψηφιακή λίρα

ΛΟΝΔΙΝΟ, 9 Δεκεμβρίου (Reuters) – Η Βρετανία αποκάλυψε 30 μέτρα την Παρασκευή για την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των «επαχθών» κανόνων της ΕΕ που η κυβέρνηση είπε ότι θα ανοίξουν τις επενδύσεις και θα διατηρήσουν το Λονδίνο ένα από τα πιο ανταγωνιστικά χρηματοπιστωτικά κέντρα στον κόσμο.

Οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν επίσης μια αναθεώρηση των κανόνων που τέθηκαν σε ισχύ μετά την οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία για να καταστήσουν τους τραπεζίτες υπεύθυνους για τις αποφάσεις τους και να διευκολύνουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τους μικρότερους δανειστές μετά από πολύ λόμπι από τις τράπεζες.

Εκτός από τον ανταγωνισμό με τη Νέα Υόρκη και τη Σιγκαπούρη, το Άμστερνταμ ξεπέρασε το Λονδίνο και έγινε ο κορυφαίος χρηματιστηριακός κόμβος της Ευρώπης, η πόλη αποκόπηκε σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του Brexit, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση να χαλαρώσει τους κανονισμούς.

Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει στη Βρετανία να γράψει τους δικούς της κανόνες, αλλά επειδή φιλοξενεί τόσες πολλές διεθνείς τράπεζες, έχει λίγα περιθώρια να απομακρυνθεί ριζικά από τους διεθνείς κανόνες.

«Η προσέγγιση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού τοπίου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αναγνωρίζει και προστατεύει τα θεμέλια πάνω στα οποία έχει χτιστεί η επιτυχία του Ηνωμένου Βασιλείου ως κόμβος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών: ευελιξία, σταθερά υψηλά ρυθμιστικά πρότυπα και άνοιγμα», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε δήλωση.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ θα αποκαλύψει επίσημα τα σχέδια σε συνάντηση με αξιωματούχους του χρηματοπιστωτικού τομέα στο Εδιμβούργο.

Τώρα που ονομάζεται “Μεταρρυθμίσεις του Εδιμβούργου”, η προτεινόμενη επαναφορά έχει προκηρυχθεί ως “Big Bang 2.0”, μια αναφορά στην αναθεώρηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών της δεκαετίας του 1980 που αύξησε τις προσδοκίες για μια σημαντική ρυθμιστική ώθηση καθώς οι τράπεζες φοβούνταν δαπανηρές συστημικές αλλαγές.

Ωστόσο, αντί για τη χονδρική κατάργηση των κανόνων, η εστίαση έχει μετατοπιστεί στην αναθεώρηση και την τροποποίηση των κανόνων σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα.

Το σύνολο των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει αναθεώρηση των κανόνων τιτλοποίησης και ανοικτών πωλήσεων, αναθεώρηση των ενημερωτικών δελτίων που εκδίδονται από εταιρείες κατά την εισαγωγή τους και ένα σχέδιο για την κατάργηση και τη μεταρρύθμιση των κανόνων που ίσχυαν όταν η Βρετανία ήταν στην ΕΕ.

Άλλα σχέδια περιλαμβάνουν μια διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες για ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας, ένα έργο που επιθυμεί ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak ως υπουργός Οικονομικών.

Θα υπάρξει επίσης διαβούλευση σχετικά με τη ρύθμιση των οργανισμών αξιολόγησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, την κοινωνική και διακυβέρνηση (ESG).

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μην το σκέφτονται υπερβολικά – δεν έχει νόημα να επιστρέψουμε στον κόσμο πριν από την οικονομική κρίση», δήλωσε ο Jonathan Herbst, δικηγόρος στο Norton Rose Fulbright.

Η ΕΕ ανανεώνει τους οικονομικούς της κανόνες για να μειώσει την εξάρτηση από το Λονδίνο και πρωτοπορεί σε τομείς όπως τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία.

ΕΥΘΥΝΗ

Οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν σε δύο σειρές κανόνων που εισήγαγε η Βρετανία μετά την οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία, όταν η κυβέρνηση χρειάστηκε να διασώσει τις υποκεφαλαιοποιημένες τράπεζες και αρκετοί ιδιώτες τραπεζίτες τιμωρήθηκαν.

Το πρώτο σύνολο, γνωστό ως καθεστώς ανώτερων διευθυντών και πιστοποίησης (SMCR), απαιτεί από τις τράπεζες και τους ασφαλιστές να κατονομάζουν τους υπεύθυνους για συγκεκριμένες δραστηριότητες, διευκολύνοντας τις ρυθμιστικές αρχές να τους τιμωρούν όταν τα πράγματα πάνε στραβά.

Οι τραπεζίτες έχουν παραπονεθεί ότι οι ρυθμιστικές αρχές αργούν πολύ να ελέγξουν αυτούς τους διορισμούς ανώτερων στελεχών.

Ένα δεύτερο σύνολο κανόνων απαιτεί από τις τράπεζες να «περιφράξουν» τα όπλα λιανικής τους με ένα μαξιλάρι κεφαλαίου για να προστατεύσουν τις καταθέσεις από τη διάρρηξη σε πιο ριψοκίνδυνες δραστηριότητες, όπως η διαπραγμάτευση παραγώγων.

Το καθεστώς περιφράξεων θα μεταρρυθμιστεί για να απελευθερωθούν οι τράπεζες που εστιάζουν στο λιανικό εμπόριο και να μειωθούν τα «περιττά ρυθμιστικά βάρη για τις επιχειρήσεις, διατηρώντας παράλληλα την προστασία των καταθετών».

Οι τράπεζες έχουν ασκήσει πιέσεις είτε για να καταργηθεί ο κανόνας είτε να αυξηθεί σημαντικά το όριο των καταθέσεων, το οποίο ενεργοποιεί τη ζήτηση. Οι αλλαγές θα μειώσουν το βάρος των μικρότερων τραπεζών για να βοηθήσουν τη Βρετανία να προσπαθήσει να τονώσει τον ανταγωνισμό σε έναν τομέα που κυριαρχείται από την HSBC, την Barclays, τη Lloyds και τη NatWest.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Σαμ Γουντς δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί τους κανόνες περίφραξης το 2020 «μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος». Η BoE δήλωσε την Παρασκευή ότι θα συνεργαστεί με το υπουργείο για να διασφαλίσει ένα ασφαλές και ανταγωνιστικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το υπουργείο θα επανεξετάσει επίσης τις απαιτήσεις διαπραγμάτευσης μετοχών και ομολόγων της εποχής της ΕΕ, γνωστές ως MiFID II, ιδίως τον κανόνα που απαιτεί από τους χρηματιστές να διαχωρίζουν ή να «αποδεσμεύουν» τα κόστη πελατών για τη διεξαγωγή έρευνας δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών και εντολών μετοχών.

Η Βρετανία έχει ήδη ξεκινήσει τις αρχικές μεταρρυθμίσεις στο νομοσχέδιο για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις αγορές, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή στις ρυθμιστικές αρχές του πρόσθετου στόχου να επικεντρωθούν στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της πόλης κατά τη σύνταξη κανονισμών.

Η Σόφι Λουντ-Γέιτς, επικεφαλής αναλυτής μετοχών της Hargreaves Lansdown, δήλωσε ότι το οικονομικό κέντρο του Λονδίνου είχε διαταραχθεί σοβαρά μετά το Brexit. «Δυστυχώς η έλξη απλώς δεν είναι εκεί, πολλές από τις πιο λαμπρές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου εξαγοράζονται από ξένους επενδυτές και το Λονδίνο χάνει την κορυφαία θέση διαπραγμάτευσης μετοχών του», είπε.

Άλλες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί περιλαμβάνουν ανώτατο όριο στα μπόνους τραπεζιτών και χαλάρωση των κανόνων κεφαλαίου για τους ασφαλιστές. Αναφέρθηκε επίσης μια δημόσια διαβούλευση για τη ρύθμιση των κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων.

Αναφορά από τον Huw Jones, γραμμένο από τον William James. Επιμέλεια από την Kate Holton και την Elaine Hardcastle

Τα πρότυπά μας: Αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Leave a Comment