Η ασφάλιση ανεργίας σε κρίση πρέπει να διορθωθεί (Γνώμη)

Νταν Γουόλτερς

Η πρόσφατη πολιτική ιστορία της Καλιφόρνια είναι γεμάτη με επεισόδια κοντόφθαλμης, ανεύθυνης διακυβέρνησης.

Τώρα αντιμετωπίζουμε ένα μοτίβο – δεκαετίες παραμέλησης των υποδομών ύδρευσης της πολιτείας μας αφήνει κακώς προετοιμασμένους να αντιμετωπίσουμε τόσο τις ξηρασίες όσο και τις περιοδικές πλημμύρες.

Μεταξύ πολλών άλλων, λιγότερο θεαματικών, παραδειγμάτων είναι η χρόνια κρίση στην ασφάλιση ανεργίας, ένα πρόγραμμα που υποτίθεται ότι θα μετριάσει τις καταστροφικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά και τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια της κυκλικής ύφεσης της χώρας.Αυτή είναι μια κρίση με δύο κεφάλια. Όχι μόνο το ίδιο το πρόγραμμα υποχρηματοδοτείται και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση για επιδόματα κατά τη διάρκεια μιας ήπιας οικονομικής ύφεσης, αλλά το Υπουργείο Ανάπτυξης Απασχόλησης, το οποίο παρέχει αυτά τα οφέλη, έχει αποδειχθεί ανίκανο.

Η ασφάλιση ανεργίας και η EDD λειτούργησαν αρκετά καλά μέχρι που οι πολιτικοί μπέρδεψαν με το σύστημα πριν από μερικές δεκαετίες. Το νομοθετικό σώμα και μετά η κυβέρνηση. Ο Γκρέι Ντέιβις υποχώρησε στις πιέσεις των συνδικάτων και αύξησε δραματικά τα επιδόματα, αλλά δεν μπόρεσε να αυξήσει τους φόρους μισθοδοσίας των εργοδοτών, φοβούμενος την αντίδραση των επιχειρηματικών ομίλων.Αυτό άφησε το κρατικό Ταμείο Ασφάλισης Ανεργίας ανίκανο να αντιμετωπίσει τη Μεγάλη Ύφεση που έπληξε το κράτος αργότερα στη δεκαετία. Το σχετικά πενιχρό ταμείο ανεργίας εξαντλήθηκε γρήγορα και το κράτος δανείστηκε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να καλύψει το έλλειμμα.

Για να εξοφλήσουν το χρέος, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι αύξησαν τους φόρους μισθοδοσίας των εργοδοτών για τα επόμενα δέκα χρόνια. Ωστόσο, οι πολιτικοί της Καλιφόρνια δεν έκαναν τίποτα για να στηρίξουν το ταμείο και όταν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους το 2020, το ταμείο ανεργίας ξέμεινε γρήγορα από χρήματα λόγω στάσεων εργασίας καθώς χτύπησε η πανδημία COVID-19.

Και πάλι, το κράτος δανείστηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αυτή τη φορά το διπλάσιο, περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όχι μόνο η πολιτεία ήταν πίσω σε χρέη στον θείο Σαμ, αλλά η διαχείριση των παροχών της EDD, τόσο από το κρατικό πρόγραμμα όσο και αργότερα από τις ξεχωριστές παροχές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, έγινε διοικητικός εφιάλτης.

Οι πιστοποιημένοι αιτούντες περίμεναν συχνά μήνες για επιδόματα και τους απέρριψαν οι εργαζόμενοι του EDD, ενώ η υπηρεσία πλήρωσε 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκτεταμένα ομοσπονδιακά επιδόματα σε δόλιες αιτούντες, ορισμένοι από αυτούς πίσω από τα κάγκελα σε κρατικές φυλακές – μια αποτυχία που δεν έχει ποτέ εξηγηθεί πλήρως.

Άφησε επίσης την Καλιφόρνια με ένα τεράστιο χρέος, τώρα περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια, και ένα εξαντλημένο Ταμείο Ασφάλισης Ανεργίας.

Με το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της πολιτείας σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, ο κυβερνήτης Gavin Newsom και οι νομοθέτες διέθεσαν 750 εκατομμύρια δολάρια για την αποπληρωμή του χρέους και άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια για την αντιστάθμιση της ομοσπονδιακής φορολογικής επιβάρυνσης στους εργοδότες για την αποπληρωμή του χρέους.

Είναι εντάξει.

Το τεράστιο πλεόνασμα έχει πλέον μετατραπεί σε έλλειμμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και στον προϋπολογισμό 2023-24. Καταργεί και τις δύο πληρωμές που πρότεινε η Newsom τον περασμένο μήνα. Εν τω μεταξύ, το ταμείο ανεργίας μετά βίας μπορεί να ανταποκριθεί στις ημερήσιες πληρωμές παροχών ακόμη και χωρίς ύφεση.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της EDD, οι φόροι μισθοδοσίας αποφέρουν περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για το ταμείο, με τα μη υφεσιακά οφέλη να αντιστοιχούν σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να συσσωρεύσει τα αποθέματα που απαιτούνται για να αντισταθμίσει ακόμη και μια ήπια ύφεση – όπως αυτή που προκλήθηκε από την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, όπως υποθέτουν πολλοί οικονομολόγοι.

Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα που όχι μόνο κοστίζει μεγάλα χρηματικά ποσά, αλλά επηρεάζει επίσης τις ζωές των εργοδοτών, ιδιαίτερα των μικρών επιχειρήσεων και των απολυμένων εργαζομένων, όπως οι χιλιάδες εργαζόμενοι στη Silicon Valley.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχουμε ισχυρές αποδείξεις ότι το σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Εναπόκειται στη Newsom και το νομοθετικό σώμα να το διορθώσουν.

Ο Dan Walters είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας που γράφει για το CALmatters.org, μια μη κερδοσκοπική, μη κομματική επιχείρηση μέσων ενημέρωσης που εξηγεί την πολιτική και την πολιτική της Καλιφόρνια.

Leave a Comment