Εγκρίθηκε επιχορήγηση 10 εκατ. ευρώ για γυναίκες επιχειρηματίες, KNEWS

Εγκρίθηκαν 187 αιτήσεις που υποβλήθηκαν από γυναίκες το 2021 στο πλαίσιο του Προγράμματος Νέας Επιχειρηματικότητας που καλύπτει την περίοδο 2021-2027 για 10,6 εκατ. ευρώ, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλίδου κατά τη διάρκεια ομιλίας σε συνέδριο την Τετάρτη. Η Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Κύπρο, με την υποστήριξη του Δήμου Λάρνακας και του οργανισμού Cyprus Duty-Free, πραγματοποίησε εκδήλωση στη Λάρνακα με θέμα «Υποστήριξη στις Γυναίκες Επιχειρηματίες».

Σύμφωνα με την Πηλίδου, τα Προγράμματα Νέας και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας ήταν πολύ δημοφιλή και είναι συνολικά μερικά από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα που έχει τρέξει το υπουργείο όλα αυτά τα χρόνια.

Πηλίδου σημείωσε ότι χρειάζονται άλλα μέτρα, όπως η βελτίωση των εγκαταστάσεων παιδικής μέριμνας – τομέας όπου η κυβέρνηση είπε ότι κάνει βήματα προόδου – και αλλαγές στη νομοθεσία για την προστασία των γυναικών που εργάζονται σε εταιρείες ως μισθωτές και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με την Πηλίδου, το Πρόγραμμα Νέας Επιχειρηματικότητας 2021-2027 προσφέρει πολύ ελκυστικά κίνητρα που ενθαρρύνουν τις γυναίκες να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η 1η Πρόκληση του Προγράμματος Νέας Επιχειρηματικότητας διήρκεσε από τον Μάιο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2021. Συνολικά υποβλήθηκαν 820 αιτήσεις, εγκρίθηκαν 390 αιτούντες με κόστος 22,4 εκατ. ευρώ.

Συνολικά 187 αιτούντες ήταν γυναίκες και εγκρίθηκαν για 10,6 εκατομμύρια ευρώ. Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που δημιουργούνται είναι στον τομέα των υπηρεσιών, σε τομείς όπως νομικά και λογιστικά γραφεία, ηλεκτρονικό εμπόριο, χειρουργική, οδοντιατρική, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια και τουριστικές επιχειρήσεις όπως παραδοσιακές παμπ και εστιατόρια, μικρά ξενοδοχεία.

Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός νέων επιχειρήσεων στη μεταποίηση, όπως μικρά εργοστάσια τροφίμων, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε ότι η Λάρνακα έχει επανειλημμένα αποδείξει τη σημασία των καινοτόμων και προηγμένων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε περιόδους «οικονομικής αναγέννησης» εν μέσω κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων. Έτσι, η παγκόσμια εμπειρία και το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα στην τοπική κοινωνία υπαγορεύει να προσφέρουμε θεσμική υποστήριξη στις startups ως μέτρο ανάκαμψης και κοινωνικής ενδυνάμωσης.

Ανέφερε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της εκδήλωσης είναι η ενίσχυση και ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Κύπρο και την πόλη μας, η επέκταση νέων οδών επαγγελματικής αποκατάστασης για νέους και η δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.

Ο πρέσβης της Ιρλανδίας στην Κύπρο, Κόνορ Λονγκ, δήλωσε ότι το ιρλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών οργανώνει εδώ και αρκετά χρόνια ένα πρόγραμμα για την προώθηση εκδηλώσεων αφιερωμένων στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

«Είμαστε πολύ πρόθυμοι να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις καμπάνιες μας για τις γυναίκες στις επιχειρήσεις, οι οποίες αποτέλεσαν σημαντικό μέρος της ευημερίας μας τις τελευταίες δεκαετίες, και η κορυφαία εμπειρογνώμονας της Ιρλανδίας στην επιχειρηματικότητα, Paula Fitzsimons, θα τονίσει τον τρόπο με τον οποίο προγράμματα αφιερωμένα στη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τις γυναίκες στην Οι επιχειρήσεις είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική μας ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Η Paula Fitzsimons είπε κατά την παρουσίασή της ότι “πριν από λίγα χρόνια στην Ιρλανδία είχαμε 1 στις 20 γυναίκες που ήταν επιχειρηματίες πρώιμου σταδίου. Τώρα έχουμε 1 στις 5 γυναίκες”. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι δεν υπήρχαν αρκετές γυναίκες επιχειρηματίες και συνέχισε να το βελτιώνει.

Έθιξε επίσης την ανάγκη να αυξηθεί στο μέγιστο βαθμό η προστασία των επιχειρηματιών. Η Fitzsimons είπε ότι ανέπτυξε την πρωτοβουλία Going for Growth για να υποστηρίξει περισσότερες γυναίκες να είναι φιλόδοξες και να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους για ανάπτυξη.

Leave a Comment