Είναι το κρυπτονόμισμα μια καλή επένδυση το 2023;

Οι απόψεις που εκφράζονται από τους επιχειρηματικούς συντελεστές είναι δικές τους.

Πόσο θα αξίζει το bitcoin ή οποιοδήποτε altcoin το 2023; Μεγάλη ερώτηση. Ακόμη και οι επαγγελματίες έμποροι δεν μπορούν να προβλέψουν την τιμή του κρυπτονομίσματος λόγω πολλών παραγόντων που επηρεάζουν. Ως επενδυτής, όμως, θέλω να σκεφτώ κάτι άλλο. Είναι οι νταήδες των κρυπτονομισμάτων αυτή τη στιγμή ή δεν έχει τελειώσει ακόμη το περσινό κραχ της αγοράς;

Σχετικό: Τώρα το Crypto έχει συντριβεί, τι ακολουθεί για το Metaverse;

Bugatti για Bitcoin – απέτυχε

Τον Φεβρουάριο του 2021, η κεφαλαιοποίηση του bitcoin ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Το πρώτο κρυπτονόμισμα αναπτύχθηκε 900% σε ένα χρόνο και πωλήθηκε για 54.000 $ ανά νόμισμα.

Παρά την τιμή ρεκόρ, δεν υπήρξε καμία αποδέσμευση από τους επενδυτές. Για παράδειγμα, η υπηρεσία πληρωμών του Jack Dorsey’s Square αργότερα έλαβε περισσότερα από τρεις χιλιάδες bitcoins.

Τον Μάρτιο του 2021, με φόντο την άνοδο της τιμής του bitcoin, ο ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Kraken, Jesse Powell, έκανε μια συγκλονιστική πρόβλεψη: μέχρι το τέλος του 2022, ένα bitcoin θα μπορούσε να αγοράσει μια Lamborghini και το 2023, ένα Bugatti.

Η πρόβλεψη απέτυχε: σήμερα μπορείτε να αγοράσετε μόνο ένα Kia Rio ή ένα Mitsubishi Mirage για ένα bitcoin. Και αυτό είναι μετά την έκρηξη των ETF, των NFT, του DeFi και των stablecoins. Τι πήγε στραβά?

Σχετικό: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το NFT και το κρυπτονομίσματα

Υψηλά επιτόκια – έγινε

Το 2022, οι ρυθμοί ανάπτυξης της τεχνολογίας blockchain παρέμειναν υψηλοί. Για παράδειγμα, γίναμε μάρτυρες του εκσυγχρονισμού του πρωτοκόλλου Ethereum: τώρα, αντί για τον αλγόριθμο Proof-of-work, το blockchain χρησιμοποιεί Proof-of-stake. Μετά την αλλαγή, το δίκτυο θα καταναλώνει 99,95% λιγότερη ενέργεια.

Ωστόσο, αυτό το γεγονός επισκιάστηκε από άλλα – πτωχεύσεις του έργου Terra, τραπεζών κρυπτογράφησης Voyager Digital και Celsius Network, Hedge fund Three Arrows Capital, ανταλλαγών BlockFi και FTX.

Επίσης, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε το 7% το 2022, όσο και στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Για να αποτρέψει τον πληθωρισμό, η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια 7 φορές το χρόνο. Το βασικό ποσοστό είναι μεταξύ 4,25% και 4,5%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 15 ετών.

Η πολιτική της Fed έχει επηρεάσει την αξία των ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή των μετοχών και των κρυπτονομισμάτων. Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, το δολάριο ενισχύεται, αλλά τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία μειώνονται. Εξαιτίας αυτού και της αποτυχίας μεγάλων έργων κρυπτογράφησης, η αγορά κρυπτονομισμάτων κατέρρευσε. Τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να μιλούν ξανά για την αρχή του χειμώνα κρυπτογράφησης – την πτώση της αξίας όλων των νομισμάτων και τη μακροχρόνια τάση αρκούδας.

Αλλά δεν συμφωνώ ότι λόγω της πτώσης (κατά το παρελθόν έτος, σύμφωνα με τα διαγράμματα του Coinmarketcap, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε περισσότερο από το μισό – από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 800 δισεκατομμύρια δολάρια), αυτό το τμήμα μπορεί να σταματήσει.

Όταν πρόκειται για κρυπτονομίσματα, οι διακυμάνσεις των τιμών είναι το τελευταίο πράγμα για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε. Εξετάζω λιγότερο προφανείς παράγοντες για να κατανοήσω τις προοπτικές της αγοράς.

Ο αντίκτυπος του επιχειρηματικού κεφαλαίου

Στο τέλος του 2022, η δραστηριότητα των επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων μειώθηκε σημαντικά.

Πώς άλλαξε τον ενθουσιασμό των επενδυτών ο χρόνος εισόδου στα έργα; Οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι νεοσύστατες εταιρείες κρυπτογράφησης σε πρώιμο στάδιο έλαβαν μεγαλύτερους ελέγχους το 2022. Οι επενδυτές αγοράζουν νέες νεοφυείς επιχειρήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει και τα κεφάλαια θα εισρεύσουν στον κλάδο.

Επιπλέον, η αγορά κρυπτονομισμάτων αναπτύσσεται μόνο. Μπορεί να αποτύχεις στο σχολείο, αλλά μπορεί να μπεις στο κολέγιο με την πρώτη προσπάθεια. Άρα η αποτυχία του 2022 δεν είναι πρόταση, αλλά μόνο αυξανόμενοι πόνοι.

Σχετικά: Το αποκεντρωμένο επιχειρηματικό κεφάλαιο θα μεταμορφώσει για πάντα την επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Ανάπτυξη Web3

Το Web3 είναι μια νέα αποκεντρωμένη και διακριτική ενσάρκωση του Διαδικτύου που βασίζεται σε blockchain. Αυτά είναι και χρηματοδοτικά προγράμματα και NFT. Αλλά το πιο δυναμικό τμήμα του Web3 είναι τα παιχνίδια blockchain.

Ο χειμώνας των κρυπτογράφησης δεν επηρέασε την ανάπτυξη των εφαρμογών παιχνιδιών που βασίζονται στην τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού: το 2022, ο αριθμός των συναλλαγών σε blockchains παιχνιδιών αυξήθηκε κατά 94%.

Είναι μια τάση τόσο ισχυρή που μόνο ένα πλήρες μπλακ άουτ στον πλανήτη μπορεί να το ρίξει. Έτσι, ολόκληρος ο τομέας του blockchain θα γίνει λιγότερο κερδοσκοπικός και πιο προσανατολισμένος στα πειράματα.

Επιστροφή των NFT

Στον απόηχο του COVID-19, ακόμη και άτομα μακριά από τις επιχειρήσεις έμαθαν ότι οι τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο έχουν ανακάμψει ενεργά από την κρίση. Αυτό πρέπει να συμβεί με το τμήμα NFT.

Το 2022 μειώθηκε κατά 97%. Αλλά σε αντίθεση με την άφιξη μεγάλων παικτών σε αυτή την αγορά, η πτώση δεν είναι τάση. Τα NFT κυκλοφόρησαν από τον γίγαντα Starbucks στο πλαίσιο του προγράμματος πίστης του. Μέχρι το τέλος του έτους, η λίστα των μεγάλων εταιρειών που λανσάρουν NFTs ολοκληρώθηκε από τα Reddit, Meta, Nike, Disney και Coca-Cola.

Όλες αυτές οι εταιρείες έχουν επενδύσει στην ανάπτυξη των έργων τους με βάση το Web3 και θα συνεχίσουν να τα αναπτύσσουν το 2023. Νομίζω ότι και άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν αυτήν την τάση, επομένως είναι θέμα χρόνου να αναβιώσει η αγορά NFT.

Σχετικά: 5 τρόποι για να διατηρήσετε και να αυξήσετε τον πλούτο σας κατά τη διάρκεια μιας πτώσης κρυπτονομισμάτων

Τάση συσσώρευσης

Τον Δεκέμβριο του 2013, στο φόρουμ Bitcointalk, ένας χρήστης με το όνομα GameKyuubi έγραψε μια ανάρτηση με ένα τυπογραφικό λάθος στον τίτλο – “I’m HODLING”. Έχει επικρίνει τους εμπόρους που χρησιμοποιούν το bitcoin για να πλουτίσουν, έρχεται σε αντίθεση με τη δική του θέση – να κρατήσει το κρυπτονόμισμα ακόμα και όταν τα σήματα της αγοράς υποδηλώνουν ότι πρέπει να απαλλαγεί από το περιουσιακό στοιχείο.

Ο όρος HODL έγινε μιμίδιο και η αλλαγή στον αριθμό των κατόχων έγινε δεδομένα για αναλυτικές πλατφόρμες για την αξιολόγηση της ανάπτυξης του κλάδου.

Νέα στατιστικά στοιχεία από το Glassnode δείχνουν μια απότομη αύξηση στον αριθμό των διευθύνσεων συγκέντρωσης στο blockchain Bitcoin. Αυτά τα πορτοφόλια κατόχων έχουν λάβει τουλάχιστον δύο μεταφορές τα τελευταία επτά χρόνια. Ωστόσο, τα κεφάλαια δεν αποσύρθηκαν ποτέ από αυτές τις διευθύνσεις.

Ο αριθμός τέτοιων πορτοφολιών έφτασε σχεδόν τις 800.000 – μια αύξηση 18% κατά τη διάρκεια του έτους. Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν την υπηρεσία αυξάνεται.

Οι κάτοχοι δεν κερδίζουν χρήματα από το bitcoin. Πιστεύουν στις δυνατότητές του ως καθολικού μέσου πληρωμής. Και η ανάπτυξη των χρηστών είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην παγκόσμια υιοθέτηση του bitcoin. Είμαι βέβαιος ότι για ορισμένους πιστούς αποθησαυριστές κρυπτονομισμάτων και προγραμματιστές blockchain και έργων που βασίζονται σε αυτό, οι εποχιακές και ετήσιες αιχμές είναι απλώς κυματισμοί στη λίμνη. Τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν στα βάθη.

Leave a Comment