Γνώμη: Το Crypto έχει εισαχθεί ως όχημα πλούτου. Για πολλούς μαύρους επενδυτές, ήταν κάθε άλλο παρά

Σημείωση του συντάκτη: Ο Tonantzin Carmona είναι συνεργάτης του David M. Rubenstein στο Ινστιτούτο Brookings. Η πιο πρόσφατη δουλειά του επικεντρώνεται στους κινδύνους και τα μειονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων, ιδιαίτερα στον αντίκτυπό τους στις κοινότητες των Μαύρων και των Λατίνων. Οι απόψεις που εκφράζονται εδώ του ανήκουν. Διαβάστε περισσότερες κριτικές στο CNN.CNN

Μόλις πριν από λίγους μήνες, εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, διασημότητες και ακόμη και ορισμένοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι χαιρέτησαν τα κρυπτονομίσματα ως το μέλλον της προσωπικής χρηματοδότησης, ένα επενδυτικό όχημα που θα μπορούσε να μετατρέψει τα μικρά αυγά φωλιάς σε τεράστιες περιουσίες.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που διαφημίστηκαν από τους υποστηρικτές ήταν ο ισχυρισμός ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ένα χάσμα φυλετικού πλούτου γενεών που είναι επιζήμιο για τους μαύρους και τους Λατίνους επενδυτές. Σύμφωνα με το μύθο, τα κρυπτονομίσματα αναπτύχθηκαν για να «εκδημοκρατίσουν τα οικονομικά».

Τα πράγματα δεν πήγαν έτσι.

Αν το κρυπτονόμισμα έχει εκδημοκρατίσει κάτι, αυτό ήταν οι τεράστιες, αν όχι θεαματικές, οικονομικές απώλειες που υπέστησαν χιλιάδες επενδυτές που βύθισαν τις αποταμιεύσεις τους σε αυτά. Η κατάρρευση του Sam Bankman-Fried και του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων του FTX έγινε το πιο διάσημο σύμβολο της αστάθειας των κρυπτονομισμάτων, καταστρέφοντας μεγάλα και μικρά ιδιωτικά κεφάλαια καθώς κατέρρευσαν και κάηκαν.

Οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα αισθητές στις έγχρωμες κοινότητες. Μια μελέτη που διεξήχθη από τον Charles Schwab νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι οι μαύροι Αμερικανοί είναι πιο πιθανό από τους λευκούς Αμερικανούς να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα. Μια μελέτη της Pew Research διαπίστωσε επίσης ότι οι μαύροι, οι Ασιάτες και οι Λατινοαμερικανοί ήταν πιο πιθανό από τους λευκούς Αμερικανούς να πουν ότι κατέχουν ή διαπραγματεύονται κρυπτονομίσματα.

Οι μαύροι Αμερικανοί ήταν μεταξύ των ομάδων που επλήγησαν περισσότερο από την έκρηξη των κρυπτονομισμάτων, καθώς έχουν μεγαλύτερη οικονομική έκθεση και είναι καθυστερημένοι στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Στις πρώτες μέρες του Bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων, οι μαύροι επενδυτές δίσταζαν να αγοράσουν.

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι μαύροι Αμερικανοί είναι λιγότερο πιθανό να επενδύσουν σε μετοχές από τους λευκούς ομολόγους τους – προσφέροντας στα κρυπτονομίσματα μια ελκυστική εναλλακτική λύση. Όμως, η έλλειψη περιουσιακών στοιχείων σε παραδοσιακά χρηματοοικονομικά μέσα και, σε πολλές περιπτώσεις, η έλλειψη πλούτου των γενεών, έχει κάνει αυτή την ομάδα επενδυτών ιδιαίτερα ευάλωτη σε ξαφνικές αλλαγές στην αξία με τα κρυπτονομίσματα.

Οι υποστηρικτές του υποστήριξαν ότι τα κρυπτονομίσματα επιτρέπουν στα μέλη ιστορικά περιθωριοποιημένων ομάδων να ξεπεράσουν θεσμικά εμπόδια στις παραδοσιακές επενδύσεις και δομικά εμπόδια όπως ο ρατσισμός, οι διακρίσεις και οι προκαταλήψεις. Δεν υπάρχουν πλέον επεμβατικοί πιστωτικοί έλεγχοι ή μη προσιτές απαιτήσεις εισοδήματος. Δεν θα αποστρέφεται πλέον ένας πιθανός επενδυτής λόγω φυλής ή εθνικότητας.

Με την πάροδο του χρόνου, έχουν εμφανιστεί δεκάδες λέσχες και ομάδες στο Facebook με επίκεντρο τα κρυπτονομίσματα που απευθύνονται σε μαύρο και Λατίνο κοινό, όπως εκδηλώσεις όπως το Black Blockchain Summit, ένα ετήσιο συνέδριο που ενθαρρύνει τους Αφροαμερικανούς να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα.

Οι εγκρίσεις διασημοτήτων και γενικά η ευνοϊκή κάλυψη των μέσων ενημέρωσης έχουν επίσης κάνει τα κρυπτονομίσματα να φαίνονται ασφαλή και ασφαλή. Οι υποστηρικτές του σπάνια ανέφεραν την αστάθεια των κρυπτονομισμάτων σε σύγκριση με τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες και δεν αναφέρθηκε καθόλου πώς τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι απάτης, απάτης ή χακαρίσματος.

Τέλος, πολλοί μαύροι Αμερικανοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα κρυπτονομίσματα ως ένα σχετικά προσιτό μέσο οικοδόμησης πλούτου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπήρξε μια αξιοσημείωτη άνοδος στην υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων από τις έγχρωμες κοινότητες, η οποία έχει ξεπεράσει την αρχική τους απροθυμία. Σύμφωνα με έρευνα του 2021 που διεξήχθη από το NORC στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, περίπου το 44% των Αμερικανών που κατείχαν και εμπορεύονταν κρυπτονομίσματα ήταν έγχρωμοι.

Αλλά για πολλούς, τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν πλησιάσει στην εκπλήρωση της υπόσχεσής τους για πρόσβαση και ευκαιρίες. Πέρα από το να είναι ένας οικονομικός παράδεισος, αποδείχθηκε ότι ήταν μια ανεξέλεγκτη καταστροφή για πολλούς έγχρωμους επενδυτές.

Η βιασύνη των έγχρωμων κοινοτήτων να αγκαλιάσουν τα κρυπτονομίσματα έρχεται εν μέσω φυλετικών και εθνοτικών χασμάτων πλούτου που αντικατοπτρίζουν δεκαετίες μεροληπτικών πρακτικών που έχουν εμποδίσει την ικανότητα των έγχρωμων ανθρώπων να συσσωρεύουν πλούτο.

Πριν από το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα της δεκαετίας του 1960, τα λευκά νοικοκυριά επωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις ομοσπονδιακές πολιτικές που αποσκοπούσαν στην οικοδόμηση και διατήρηση της μεσαίας τάξης της Αμερικής. Οι οικογένειες των μαύρων και πολλών Λατίνων αποκλείστηκαν.

Ενώ πολιτικές όπως το νομοσχέδιο GI βοήθησαν ως επί το πλείστον λευκούς στρατιώτες να φοιτήσουν στο κολέγιο, να ξεκινήσουν επιχειρήσεις ή να αγοράσουν σπίτια, οι μαύροι βετεράνοι και σε κάποιο βαθμό οι βετεράνοι Λατίνοι συχνά δεν είχαν πρόσβαση σε αυτά τα οφέλη. Εν τω μεταξύ, οι λευκοί Αμερικανοί έλαβαν νέα ομοσπονδιακά δάνεια για να ενθαρρύνουν την ιδιοκτησία κατοικίας, οι πρακτικές κόκκινης γραμμής απέκλειαν τους μαύρους και πολλές γειτονιές των Λατίνων από τα ίδια στεγαστικά δάνεια που υποστηρίζονταν από την κυβέρνηση.

Η ψήφιση της νομοθεσίας για τα πολιτικά δικαιώματα στη δεκαετία του 1960 απαγόρευσε τον διαχωρισμό και απαγόρευσε τις εργασιακές διακρίσεις και τις πρακτικές γραφειοκρατίας. Αλλά ακριβώς όταν φάνηκε ότι οι έγχρωμες κοινότητες θα μπορούσαν τελικά να συμπεριληφθούν στις προσπάθειες της κοινωνίας να δημιουργήσει πλούτο, προέκυψε μια αντίδραση κατά της επεκτεινόμενης κυβέρνησης και η απορρύθμιση, η κατάρρευση των συνδικάτων και οι φορολογικές περικοπές για τους υψηλόμισθους ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Αυτή η ιστορία φαινομενικού αποκλεισμού ακολουθήθηκε από μια περίοδο «αρπακτικής ένταξης»: οι μαύροι, οι Λατίνοι και άλλες περιθωριοποιημένες κοινότητες ήταν θεωρητικά σε θέση να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες από τις οποίες ιστορικά είχαν αποκλειστεί – για παράδειγμα, στεγαστικά δάνεια και δάνεια. Αλλά χωρίς σημαντικές ομοσπονδιακές επενδύσεις, αυτή η «πρόσβαση» συχνά ερχόταν με συνθήκες που υπονόμευαν τα οφέλη της – σε πολλές περιπτώσεις δημιουργώντας ανασφάλεια για τις ίδιες κοινότητες.

Για παράδειγμα, η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που προσφέρεται από κερδοσκοπικά κολέγια ήρθε με υψηλότερη τιμή και πιο επικίνδυνα δάνεια. Η ιδιοκατοίκηση έγινε πιο προσιτή μέσω υποθηκών subprime που ανακοινώθηκαν ως «καινοτομίες», αλλά μείωσαν τον πλούτο των Μαύρων και Λατίνων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 και των συνεπειών της. Για πολλούς έγχρωμους ανθρώπους, η εμπειρία με το crypto έχει αποδειχθεί ότι είναι η συνέχεια ενός εκμεταλλευτικού μοντέλου ληστρικής συμπερίληψης.

Σήμερα, τα ΑΤΜ bitcoin, διαβόητα για τη χρέωση υψηλών προμηθειών, συγκεντρώνονται σε γειτονιές Λατίνων και χαμηλού εισοδήματος, όπως και οι δανειστές πληρωμής και οι υπηρεσίες εξαργύρωσης επιταγών, στοχεύοντας ευάλωτους πληθυσμούς. Εν τω μεταξύ, πολλοί έγχρωμοι παραμένουν αποκλεισμένοι από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, παρόλο που συνεχίζουν να χρειάζονται ευκαιρίες για να χτίσουν πλούτο.

Το Crypto δεν έχει πλησιάσει να εκπληρώσει την υπόσχεση πρόσβασης και ευκαιριών.

Leave a Comment