Γνώμη: Τα ζευγάρια με ισχυρές σχέσεις έχουν αυτά τα οικονομικά προβλήματα από κοινού

Ξεκινήστε τη νέα χρονιά με μια πιο δυνατή και σταθερή σχέση με τον σύντροφό σας μέσα από βελτιωμένες χρηματικές συνήθειες.

Πολλά ζευγάρια αισθάνονται άγχος για τις διαφορές τους. Όταν πρόκειται για χρήματα, πολλοί προτιμούν να μην συζητούν καθόλου.

Αλλά ισχυρές, επιτυχημένες σχέσεις σημαίνουν τη δυνατότητα να έχετε παραγωγικές συζητήσεις για τα χρήματα.

Πρώτα, πρέπει να καταλάβετε ότι το να μοιράζεστε και να συζητάτε είναι σημαντικό.

1. Συζητήστε το οικονομικό σας υπόβαθρο.

Η Susan Zimmerman της Mindful Asset Planning, Apple Valley, σας προτείνει να ξεκινήσετε ρωτώντας: “Πώς ήταν το οικονομικό περιβάλλον της οικογένειάς σας όταν μεγαλώνατε;”

Συζητήστε τα μηνύματα χρημάτων που λαμβάνετε από εκεί, λέει. Το οικονομικό σας ιστορικό είναι ένα σημαντικό μέρος για εσάς και τον σύντροφό σας.

Εάν δεν μπορείτε να κάνετε αυτό το πρώτο βήμα, αναρωτηθείτε: Είναι αυτό το κατάλληλο άτομο για μένα ή είναι πολύ δύσκολο το θέμα; Είναι κάτι για το οποίο δεν μπορείτε να τους εμπιστευτείτε ή νιώθετε άβολα να μιλήσετε σε κάποιον για αυτό;

Οι παλιές συνήθειες δύσκολα πεθαίνουν. Εάν μεγαλώσατε σε μια οικογένεια που δεν μιλούσε για χρήματα, μπορεί να χρειαστείτε έναν επαγγελματία για να σας βοηθήσει να σπάσετε αυτό το μοτίβο. Εάν αισθάνεστε ότι το να μοιράζεστε αυτό το μέρος του παρελθόντος σας θα οδηγήσει σε απώλεια της ανεξαρτησίας, έχετε άλλο πρόβλημα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν οικονομικό θεραπευτή.

Ακόμη και τα μακροχρόνια ζευγάρια θα ωφεληθούν από αυτή τη συζήτηση. Ο στόχος, λέει ο Zimmerman, είναι: «Με το να μοιράζεστε ιστορίες, μπορείτε να κατανοήσετε τη δική σας οικονομική φιλοσοφία ως ζευγάρι».

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην κα MoneyPeace: [email protected]

2. Δημιουργήστε έναν κοινό λογαριασμό.

Δημιουργήστε έναν κοινό λογαριασμό μόνο αφού αποφασίσετε σε τι θα δαπανηθούν τα χρήματα, πόσα μπορεί να ξοδέψει κάποιος χωρίς να συμβουλευτεί τον άλλον και ποιος θα συνεισφέρει πόσα στον λογαριασμό.

Οι προθέσεις και οι συζητήσεις έχουν σημασία. Δεν είναι απλώς να ρίχνετε όλα τα χρήματά σας σε έναν λογαριασμό για να λύσετε όλα τα χρηματικά σας προβλήματα με έναν σύντροφο και να εξασφαλίσετε άμεση συνεννόηση. Μέρος της διαδικασίας είναι η επικοινωνία και η επίλυση προβλημάτων ως ομάδα. Αν και κάποια ζευγάρια μετακινούνται με ένα «υπεύθυνο» άτομο ή γίνονται πλήρως οικονομικά ανεξάρτητα, αυτό το σύστημα δεν αποδεικνύεται ότι είναι το καλύτερο για μακροπρόθεσμη ευτυχία.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Cornell και το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που μοιράζονται έναν λογαριασμό είναι πιο ευτυχισμένα. Σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές: «Περιμέναμε ότι η συνδυασμένη χρηματοδότηση θα αύξανε το επίπεδο εξάρτησης από τον εταίρο της». Αντίθετα, διαπίστωσαν ότι τα ζευγάρια με συνδυασμένους οικονομικούς λογαριασμούς έτειναν να εμφανίζουν ισχυρότερο συναισθηματικό δεσμό και οι αλληλεπιδράσεις τους ήταν πιο θετικές, σταθερές και ασφαλείς.

Για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα, τα ζευγάρια πρέπει να συζητούν προτεραιότητες καθώς και ανάγκες και επιθυμίες. Αυτό το συμβολικό βήμα σημαίνει ότι κάνουν σχέδια για το μέλλον μαζί. Κυρίως εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Τα χρήματα είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Οι συζητήσεις που οδηγούν στο σχηματισμό κοινού λογαριασμού είναι αυτές που κάνουν ένα ζευγάρι πιο ευτυχισμένο. Άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ζευγάρια που αναμένουν ότι η σχέση τους θα διαρκέσει είναι πιο πιθανό να συγκεντρώσουν πόρους.

Θυμηθείτε, δεν χρειάζεται να συγκεντρώσετε όλα τα χρήματά σας. Μπορείτε να επιλέξετε να κρατήσετε χρήματα σε μεμονωμένους λογαριασμούς. Ένας κοινός λογαριασμός αντιπροσωπεύει την ομαδική εργασία και επιτρέπει συνεχείς οικονομικές διαπραγματεύσεις καθώς μεγαλώνετε και αλλάζετε.

3. Να είστε οικονομικά διαφανείς.

Κάνοντας τα πάντα οικονομικά, εσείς και ο σύντροφός σας εξασφαλίζετε καλύτερες πιθανότητες για μια μόνιμη σχέση. Μοιράζοντας τις λεπτομέρειες της οικονομικής σας ζωής, από μισθό μέχρι περιουσιακά στοιχεία, χρέη μέχρι υπόλοιπα λογαριασμών συνταξιοδότησης, συνδέεστε με το πιο σημαντικό άτομο στη ζωή σας.

Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να κάνετε αυτό το βήμα, ξεκινήστε από μικρά. Αρχικά, κοινοποιήστε τις πληροφορίες του λογαριασμού ελέγχου και ταμιευτηρίου σας. Στη συνέχεια, προχωρήστε στον μισθό και στο πώς διαχειρίζεστε τα χρήματά σας. Μετά στα χρέη σας και τέλος στα περιουσιακά σας στοιχεία.

Επίσης, ελέγξτε και μοιραστείτε τις πιστωτικές αναφορές σας. Αυτές οι δωρεάν αναφορές —και φροντίστε να ελέγξετε και τις τρεις— μάθετε περισσότερα για την ατομική συμπεριφορά γύρω από την πίστωση παρά μόνο για το πιστωτικό σας σκορ.

Γιατί θέλετε να μοιραστείτε αυτό το είδος πληροφοριών; Πρώτον, μοιράζεστε πολλά άλλα πράγματα προσωπικής φύσης, οι πληροφορίες για τα χρήματα αποτελούν μέρος της συνεργασίας.

Δεύτερον, να μην αποκαλύψει αυτές τις πληροφορίες τίμια μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Πάνω από το 40% των ανθρώπων παραδέχονται ότι κρατούν οικονομικές πληροφορίες από τους συνεργάτες τους. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη, το 64% των ανθρώπων λένε ότι θα θεωρούνταν μια μορφή εξαπάτησης.

4. Ονειρευτείτε μαζί.

Οι συζητήσεις για τα χρήματα δεν πρέπει να περιλαμβάνουν λογαριασμούς, κεφάλαια και χρέη. Μιλήστε για τα όνειρά σας, είτε ως ζευγάρι είτε μεμονωμένα. Αυτές οι συζητήσεις μπορεί να είναι διασκεδαστικές και επιπόλαιες, αλλά σας βοηθούν να γνωρίσετε τον σύντροφό σας με έναν νέο τρόπο. Μπόνους; Αυτό το βήμα θα σας βοηθήσει να θέσετε προτεραιότητες ως ομάδα, αναγνωρίζοντας τους ξεχωριστούς και κοινούς στόχους σας.

Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου για ένα δεύτερο σπίτι στη λίμνη στον οποίο συνεισφέρετε και οι δύο κάθε μήνα. Ακόμα κι αν ο σύντροφός σας βάλει μερικά δολάρια για ένα ταξίδι στο Μάτσου Πίτσου.

Τέλος, να θυμάστε ότι όλες οι συνεργασίες στη ζωή είναι γεμάτες συγκρούσεις και συμβιβασμούς. Η συνεχής επικοινωνία γύρω από την οικοδόμηση μιας σταθερής κοινής οικονομικής ζωής απαιτεί χρόνο. Η επένδυση μπορεί να είναι η πιο σημαντική επένδυση του 2023.

Ο CD Moriarty είναι πιστοποιημένος οικονομικός σχεδιαστής, αρθρογράφος του MarketWatch και ομιλητής προσωπικών οικονομικών. Δημοσιεύει blog στο MoneyPeace.

Leave a Comment