Γιατί οι έφηβοι πρέπει να αρχίσουν να επενδύουν νωρίς…και 3 αποδεδειγμένες επενδυτικές συμβουλές για κάθε ηλικία.

Τι κοινό έχουν όλοι οι γονείς; Θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν για να γίνουν ανεξάρτητοι, υγιείς ενήλικες που μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να ζήσουν γεμάτες ζωές. Αν και τα χρήματα δεν είναι το παν, το να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα χρήματά μας είναι ένα σημαντικό μέρος της υγιεινής ζωής. Η ικανότητα των παιδιών μας να διαχειρίζονται χρήματα θα επηρεάσει κάθε βήμα που κάνουν στην ενήλικη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένης της εύρεσης εργασίας, της διαχείρισης της καριέρας τους, της ενοικίασης ενός διαμερίσματος, της αγοράς ενός σπιτιού και της δημιουργίας οικογένειας.

Μια σημαντική πτυχή της διαχείρισης χρημάτων είναι πώς να κερδίσετε και να αυξήσετε τα χρήματά σας. Οι έφηβοι σήμερα έχουν μια ευκαιρία που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ποτέ – την ευκαιρία να επενδύσουν στο χρηματιστήριο σε νεαρή ηλικία και να κερδίσουν ανατοκισμένους τόκους. Οι περισσότεροι ενήλικες δεν διδάχτηκαν τα βασικά της επένδυσης ως έφηβοι ή/και δεν είχαν πρόσβαση σε επενδυτικές πλατφόρμες. Αυτό σημαίνει ότι η επένδυση μπορεί να φαίνεται πολύ επικίνδυνη ή εκφοβιστική στους ενήλικες. Ωστόσο, εάν γίνει σωστά, η έγκαιρη επένδυση μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους εφήβους να δημιουργήσουν τη ζωή που οραματίζονται.

Σύμφωνα με τον Eddie Behringer, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Copper Banking, μιας πλατφόρμας τραπεζικής και χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης που απευθύνεται σε εφήβους, «ο σωστός τρόπος» ξεκινά με την οικονομική εκπαίδευση. Η Copper ιδρύθηκε με αποστολή να δημιουργήσει την πρώτη οικονομικά εγγράμματη γενιά και πρόσφατα κυκλοφόρησε την Copper Investing, τον πρώτο Εγγεγραμμένο Επενδυτικό Σύμβουλο (RIA) που εστιάζει σε νέους και παιδιά. Οι μελέτες χαλκού δείχνουν ότι οι έφηβοι θέλουν να μάθουν για τη χρηματοδότηση και έχουν κίνητρο να επενδύσουν, αλλά επειδή η χρηματοδότηση δεν διδάσκεται στα σχολεία, οι περισσότεροι έφηβοι δεν καταλαβαίνουν τη χρηματοδότηση.

– 74%: έφηβοι που δεν έχουν αυτοπεποίθηση για την οικονομική εκπαίδευση

– 48%: η βαθμολογία από την εξέταση οικονομικού αλφαβητισμού που δόθηκε σε μαθητές Λυκείου

– Το 32% των εφήβων δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας

– 27%: νέοι που ξέρουν τι είναι πληθωρισμός και μπορούν να υπολογίσουν τους απλούς τόκους

“Με τον πληθωρισμό σε άνοδο, οι έφηβοι πρέπει να υπερβούν την αποταμίευση – πρέπει να μάθουν για τον αυξανόμενο πλούτο”, είπε ο Behringer. «Μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες δημιουργίας πλούτου για τους εφήβους είναι η προθυμία να χρονομετρήσουν την αγορά και να ρισκάρουν. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι έφηβοι είναι πρόθυμοι να ξεκινήσουν και με την Copper Investing, τους δίνουμε τη δυνατότητα να γίνουν έξυπνοι επενδυτές από ένα χώρο χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης, ώστε οι γονείς να μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς γνωρίζοντας ότι το οικονομικό μέλλον του εφήβου τους προηγείται».

Γιατί πρέπει να επενδύσετε ως έφηβος:

Δημιουργήστε πλούτο: Αν και το 2022 είναι ένας βραχώδης δρόμος, η αγορά εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για τη δημιουργία πλούτου. Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες έχουν βιώσει ύφεση και σκάσιμο φούσκας, κάτι που μπορεί να κάνει το χρηματιστήριο να φαίνεται επικίνδυνο. Ωστόσο, ο φυσικός κύκλος της αγοράς περιλαμβάνει συντριβές και εκρήξεις, σκαμπανεβάσματα – και ακόμη και αν λάβουμε υπόψη κάθε γεγονός της αγοράς στην ιστορία της, η αγορά εξακολουθεί να έχει κατά μέσο όρο ετήσιες αποδόσεις 10%. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας 46χρονος είχε επενδύσει 1.000 δολάρια σε ηλικία 16 ετών, θα άξιζε περίπου 17.500 δολάρια σήμερα. Αυτή είναι η δύναμη του σύνθετου ενδιαφέροντος και οι έφηβοι έχουν μεγάλες ευκαιρίες να το εκμεταλλευτούν σε νεαρή ηλικία.

Ενδυνάμωση και Ανεξαρτησία: Πολλοί ενήλικες δεν καταλαβαίνουν τις επενδύσεις και έχουν χάσει ευκαιρίες να χτίσουν πλούτο. Οι έφηβοι που ξεκινούν νωρίς θα κατανοήσουν την επένδυση, κάτι που θα τους επιτρέψει να αισθανθούν άνετα με πιο σύνθετες επενδύσεις ως ενήλικες. Η επένδυση στην αγορά δίνει στους εφήβους ένα προβάδισμα στη ζωή και μια ευκαιρία να χτίσουν πραγματικό πλούτο. Μπορεί να ανοίξει ευκαιρίες και να σας δώσει την ελευθερία να κυνηγήσετε τα όνειρα και τους στόχους σας.

Πληθωρισμός: Κάθε χρόνο οι τιμές ανεβαίνουν και αυτό σημαίνει ότι τα χρήματά σας χάνουν αξία. Ο πληθωρισμός είναι κατά μέσο όρο 3%, που σημαίνει ότι το μη επενδυμένο χρήμα χάνει το 3% της αξίας του κάθε χρόνο. Το περασμένο έτος έδειξε τις καταστροφικές συνέπειες του πληθωρισμού. Ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού για τις Ηνωμένες Πολιτείες 7,1% Για τους 12 μήνες που έληξαν τον Νοέμβριο του 2022. Ακόμη και ένας λογαριασμός ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης που κερδίζει 3% είναι εγγυημένο ότι θα χάσει περισσότερο από 4% φέτος.

Ενώ η επένδυση ανοίγει σαφώς ευκαιρίες για τους εφήβους, δεν είναι χωρίς κινδύνους. Υπάρχουν ορισμένοι αποδεδειγμένοι κανόνες για σοφή επένδυση για επενδυτές όλων των ηλικιών.

  1. Ξεκινήστε νωρίς. Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είστε ή πόσο καιρό περιμένετε – ξεκινήστε να επενδύετε τώρα. “Το timing είναι το #1 μεγαλύτερο όφελος για τους νέους επενδυτές.” λέει ο Behringer. «Με μεγαλύτερο επενδυτικό ορίζοντα, υπάρχει περισσότερος χρόνος για να αυξηθούν οι συνεισφορές τους».
  2. Επενδύστε συχνά. Μπορεί να έχετε ακούσει τους όρους «αγοράζω χαμηλά» και «πουλώ ψηλά». Αν και αυτό είναι ένα ιδανικό σενάριο, κανείς δεν έχει κρυστάλλινη μπάλα ή δεν μπορεί να μετρήσει την αγορά. Γι’ αυτό θέλετε να επενδύσετε σε ένα κανονικό πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταγράψετε τόσο τα ψηλά όσο και τα χαμηλά της αγοράς.
  3. Ποικίλλω. Όλες οι επενδύσεις έχουν ορισμένους κινδύνους. Γενικά, όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια ή το κέρδος. Μεγάλο ρίσκο και μπορεί να χάσετε σημαντικά χρήματα. Πολύ μικρός κίνδυνος και το χαρτοφυλάκιό σας δεν θα βγάλει χρήματα. Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο επιλέγοντας διαφορετικούς τύπους επενδύσεων, επενδύοντας σε μικρές και μεγάλες εταιρείες και διαφορετικούς κλάδους. Σκεφτείτε το ως «να μην έχετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι». Είναι εντάξει αν κάποιες από τις επενδύσεις σας πέφτουν, γιατί έχετε άλλες που δεν το κάνουν και εξισορροπούν αυτές τις απώλειες. Οι έφηβοι μπορούν να πάρουν περισσότερα ρίσκα επειδή έχουν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν και να αυξήσουν τις επενδύσεις τους. Οι ενήλικες που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση θα πρέπει να αναλαμβάνουν λιγότερο κίνδυνο γιατί θα χρειαστούν τα χρήματά τους νωρίτερα. Τα αμοιβαία κεφάλαια και τα ETF είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους επενδυτές να διαφοροποιηθούν, επειδή αποτελούν προκατασκευασμένα «καλάθια» επενδύσεων. Η Copper Investing χρησιμοποιεί ένα προσαρμοσμένο ερωτηματολόγιο που ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου για να αξιολογήσει συγκεκριμένα την ανοχή κινδύνου των χρηστών της. Στη συνέχεια τα συνδυάζει με ένα προσεκτικά διαμορφωμένο χαρτοφυλάκιο εντός της επενδυτικής του ζώνης άνεσης.

Τα οικονομικά δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκα ή εκφοβιστικά και πλατφόρμες όπως η Copper μπορούν να παρέχουν απλή οικονομική εκπαίδευση που απευθύνεται σε νέους. Εάν ως γονείς μπορούμε να ξεπεράσουμε το ταμπού και τον φόβο γύρω από τα οικονομικά και να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να αποταμιεύουν και να επενδύουν σε νεαρή ηλικία, τα βάζουμε σε έναν δρόμο για οικονομικά υγιή και ανεξάρτητη ζωή ως ενήλικες.

Η Liz Frazier είναι Διευθύντρια Εκπαίδευσης για την Τραπεζική Χαλκού.

Leave a Comment