Γιατί οι άνθρωποι επενδύουν στο κοβάλτιο; θα ήταν καλό να κανω

Πώς να επενδύσετε στο κοβάλτιο

Για τους επενδυτές, οι φυσικοί πόροι είναι γνωστοί ως η αγορά «εμπορευμάτων». Πρόκειται για έναν σημαντικό επενδυτικό τομέα όπου τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι μικροεπενδυτές τοποθετούν τα χρήματά τους σε περιουσιακά στοιχεία όπως ο καφές, ο χάλυβας και το καλαμπόκι καθημερινά. Ωστόσο, δεδομένης της ακραίας αστάθειας αυτής της αγοράς και της πιθανότητας ζημιών που υπερβαίνουν την αρχική σας επένδυση, οι μικροεπενδυτές θα πρέπει γενικά να αποφεύγουν να επενδύουν απευθείας σε εμπορεύματα.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με έναν οικονομικό σύμβουλο όταν αξιολογείτε τις κατανομές των περιουσιακών σας στοιχείων και εξετάζετε νέους τομείς στους οποίους μπορείτε να επενδύσετε.

Το κοβάλτιο είναι ένα βιομηχανικό μέταλλο που εκτιμάται για τις φυσικές του ιδιότητες που έχει ευρείες εφαρμογές στην ηλεκτρονική, την κατεργασία μετάλλων, την τέχνη και πολλά άλλα. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται για την κατασκευή των μπαταριών ιόντων λιθίου στο τηλέφωνο, το φορητό υπολογιστή και το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο. Όπως κάθε εμπόρευμα, αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για τους επενδυτές. Ωστόσο, σημαντικά ηθικά ερωτήματα περιβάλλουν την εξόρυξη κοβαλτίου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παιδικής εργασίας στην εξόρυξή του.

Κατανόηση της αγοράς και της βιομηχανίας κοβαλτίου

Πρώτον, τι ακριβώς είναι το κοβάλτιο;

Το κοβάλτιο είναι ένα σχετικά κοινό μεταλλικό στοιχείο με παρόμοιες φυσικές ιδιότητες με το νικέλιο και τον σίδηρο. Είναι σκληρό και (σε ​​αντίθεση με το σίδηρο) εύθραυστο και γενικά δεν ανταποκρίνεται σε κοινά περιβάλλοντα όπως ο αέρας και το νερό. Μπορεί να είναι τοξικό εάν εισπνευστεί ή καταποθεί με άλλο τρόπο και έχει ένα πολύ ισχυρό ραδιενεργό ισότοπο που δημιουργείται στο εργαστήριο. Το κοβάλτιο βρίσκεται συχνά ως υποπροϊόν της παραγωγής χαλκού και νικελίου και εξορύσσεται στα περισσότερα μέρη του κόσμου.

Το κοβάλτιο είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο βιομηχανικό μέταλλο και χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων τεχνολογιών. Οι εφαρμογές περιλαμβάνουν κινητήρες και στρόβιλους που έχουν αξιολογηθεί για αντοχή στη διάβρωση και τη θερμότητα. Χρησιμοποιείται επίσης σε μπαταρίες και ηλεκτρονικά είδη, στη τήξη χάλυβα και κραμάτων, στη χημική μηχανική, στις ιατρικές συσκευές ακόμη και στην τέχνη. Το μπλε του κοβαλτίου, κατασκευασμένο από κονιοποιημένο μέταλλο κοβαλτίου, είναι επίσης πολύτιμο χρώμα για χρώματα και λούστρο.

Τι πρέπει να ξέρετε για την επένδυση στο κοβάλτιο

Πώς να επενδύσετε στο κοβάλτιο

Πώς να επενδύσετε στο κοβάλτιο

Όπως συμβαίνει με όλα τα βιομηχανικά υλικά, η αγορά του κοβαλτίου είναι τεράστια. Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστούν τα ακριβή στοιχεία, η παγκόσμια αγορά κοβαλτίου αναμένεται να φτάσει περίπου τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Προφανώς δεν είναι το αποτύπωμα ενός εμπορεύματος όπως ο χάλυβας ή ο καφές, αλλά εξακολουθεί να είναι μια πολύ μεγάλη αγορά. Ως επενδυτής, αυτό σας δίνει πολλές ευκαιρίες. Όπως συμβαίνει με όλα τα εμπορεύματα, μπορείτε να επενδύσετε στο κοβάλτιο με διάφορους τρόπους, από μεμονωμένους τίτλους έως διάφορους τύπους αμοιβαίων κεφαλαίων. Μερικές από τις πιο κοινές επιλογές είναι:

Συμβάσεις εμπορευμάτων

Η πρώτη επιλογή είναι η άμεση επιλογή. Μπορείτε να επενδύσετε στο κοβάλτιο ως μέταλλο. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, τα οποία κυριολεκτικά σας επιτρέπουν να αγοράσετε μεγάλες ποσότητες μετάλλου κοβαλτίου. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης γύρω από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κοβαλτίου, τα οποία σας επιτρέπουν να επενδύσετε στη μελλοντική αξία του κοβαλτίου ως μέταλλο.

Ως εμπόρευμα, το κοβάλτιο έχει γίνει πιο πολύτιμο τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα για τη χρήση του σε μπαταρίες και τουρμπίνες. Αυτές οι τεχνολογίες είναι κεντρικές για τις αναδυόμενες πράσινες τεχνολογίες, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα αιολικά πάρκα, αυξάνοντας τη ζήτηση για το μέταλλο. Ωστόσο, η απευθείας επένδυση σε οποιοδήποτε εμπόρευμα ενέχει πάντα σημαντικό κίνδυνο. Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μπορεί να είναι απρόβλεπτα περιουσιακά στοιχεία που συχνά χάνουν οι μικροεπενδυτές.

Μερίδια

Όπως συμβαίνει με όλα τα εμπορεύματα, μπορείτε να επενδύσετε έμμεσα επενδύοντας σε εταιρείες και βιομηχανίες που χρησιμοποιούν κοβάλτιο. Αυτή η προσέγγιση είναι λιγότερο μεταβλητή. Αν και μεμονωμένες μετοχές θεωρούνται κερδοσκοπική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, είναι συνήθως πιο σταθερές από την απευθείας επένδυση σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ή δικαιώματα προαίρεσης.

Οι καλοί τρόποι για να επενδύσετε σε αποθέματα κοβαλτίου μπορεί να περιλαμβάνουν αγορές από παραγωγούς μετάλλων. Οι εταιρείες εξόρυξης όπως η Glencore (GLNCY) ή η Polymet Mining (PLM) εξορύσσουν κοβάλτιο και το πωλούν σε επιχειρήσεις που το χρησιμοποιούν, ώστε να μπορείτε να περιμένετε ότι οι μετοχές τους θα έχουν καλή απόδοση εάν η τιμή αυτού του περιουσιακού στοιχείου αυξηθεί. Μπορείτε επίσης να επενδύσετε σε εταιρείες που χρησιμοποιούν πολύ κοβάλτιο στα προϊόντα τους, όπως κατασκευαστές μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτός είναι ένας τρόπος επένδυσης έναντι της τιμής του κοβαλτίου, καθώς αυτές οι εταιρείες συνήθως τα πάνε καλύτερα όταν το εμπόρευμα είναι φθηνότερο.

Αμοιβαία Κεφάλαια και ETF

Σε τελική ανάλυση, αναμφισβήτητα ο ασφαλέστερος τρόπος για να επενδύσετε στο κοβάλτιο είναι να αναζητήσετε χρηματιστήρια διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων (ETF) και αμοιβαία κεφάλαια που είτε στηρίζονται ρητά γύρω από το κοβάλτιο ως περιουσιακό στοιχείο είτε επενδύουν στη βιομηχανία εξόρυξης γενικά. Λόγω της φύσης της παραγωγής κοβαλτίου, η επένδυση σε κεφάλαια που σχετίζονται με τον χαλκό και το νικέλιο θα σας δώσει επίσης έκθεση στην αγορά κοβαλτίου, καθώς σχεδόν όλη η παραγωγή κοβαλτίου είναι υποπροϊόν της εξόρυξης χαλκού και νικελίου.

Τα κεφάλαια μπορούν να επενδύσουν απευθείας στην εξόρυξη, όπως το Vanguard Materials ETF. Μπορούν επίσης να επενδύσουν σε εταιρείες τεχνολογίας που βασίζονται στο κοβάλτιο, ιδιαίτερα σε αυτές που επικεντρώνονται στις μπαταρίες και την ενέργεια επόμενης γενιάς.

Γιατί πρέπει να επενδύσετε στο κοβάλτιο

Πώς να επενδύσετε στο κοβάλτιο

Πώς να επενδύσετε στο κοβάλτιο

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της επένδυσης στο κοβάλτιο αυτή τη στιγμή είναι η αυξανόμενη ζήτησή του. Οι παραγγελίες αγοράς για το μέταλλο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να δημιουργήσουν νέες γενιές μπαταριών και συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων. Καθώς οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή όλο και πιο σοβαρά, η ζήτηση για αυτές τις συσκευές θα αυξηθεί. Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι το κοβάλτιο είναι ένα σημαντικό στοιχείο στις μπαταρίες ιόντων λιθίου, αυτό έχει αυξήσει σημαντικά την τιμή. Οι παραγωγοί και οι μέτοχοί τους κέρδισαν μερικά πραγματικά χρήματα από αυτή τη γαλάζια χρυσή βιασύνη.

Γιατί μπορεί να θέλετε να αποφύγετε την επένδυση στο κοβάλτιο

Υπάρχουν επίσης ορισμένα σημαντικά προβλήματα, τα περισσότερα από τα οποία σχετίζονται με την παραγωγή κοβαλτίου.

Αν και το κοβάλτιο εξορύσσεται παγκοσμίως, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βρίσκονται σε πολιτικά ασταθείς περιοχές. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Cobalt, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό παρήγαγε μόνο το 74% του συνόλου του κοβαλτίου το 2021. Ένα άλλο μεγάλο, ανεκμετάλλευτο απόθεμα βρίσκεται κάτω από τα βουνά του Αφγανιστάν, όπου έχει βρεθεί το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα χαλκού στη γη.

Η πολιτική αστάθεια της ΛΔΚ κάνει την παραγωγή και τις τιμές ακόμη και για πρώτες ύλες ασυνήθιστα ασταθείς. Ακόμη χειρότερα, οι πρακτικές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτή τη χώρα έχουν αμφισβητηθεί σε ηθικό επίπεδο. Το Industrial Safety and Hygiene News έγραψε ότι η αλυσίδα εφοδιασμού κοβαλτίου ξεκινά “σε μεγάλο βαθμό με το κοβάλτιο που εξορύσσεται με το χέρι – συχνά από παιδιά”.

Αν και έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό ως βιομηχανικό μέταλλο, το κοβάλτιο ήταν επίσης ένα σχετικά εξειδικευμένο υλικό. Λίγες εταιρείες εξόρυξης έψαξαν ποτέ για φυσικά κοιτάσματα του μεταλλεύματος, αντί να παράγουν αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση με έκπλυση από κοιτάσματα χαλκού και νικελίου. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση τοξικών χημικών ουσιών και πρακτικών που καθιστούν την εξόρυξη κοβαλτίου περιβαλλοντική καταστροφή. Το κοβάλτιο βρίσκεται συχνά κοντά στο ουράνιο, το οποίο μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης.

Οι εταιρείες άρχισαν να προσπαθούν να το αφαιρέσουν από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, να αναπτύξουν προϊόντα που δεν βασίζονταν σε περιβαλλοντικά και ηθικά αμφισβητήσιμο υλικό και η παραγωγή του γινόταν ολοένα και πιο αμφιλεγόμενη. Στην πραγματικότητα, ο βιομηχανικός ιστότοπος Mining.com έκανε μια σαφή σύσταση το 2019 ότι “ένας έξυπνος επενδυτής θα έκανε καλά να δώσει σε αυτόν τον προκλητικό κλάδο μια ευρεία θέση.”

Πώς να διαφοροποιήσετε ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων κοβαλτίου

Η διαφοροποίηση θα ήταν σοφή σε αυτόν τον κλάδο. Όλα τα εμπορεύματα είναι ασταθή, αλλά το κοβάλτιο είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτο. Αν και σήμερα είναι σε ζήτηση, ο συνδυασμός περιβαλλοντικών ζητημάτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιβάλλουν αυτό το υλικό το έχουν καταστήσει στόχο για εταιρικές επενδύσεις. Έτσι, οι επενδυτές που επιθυμούν να εισέλθουν σε αυτόν τον χώρο θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αντισταθμίσουν τα στοιχήματά τους με έναν συνδυασμό κεφαλαίων εξόρυξης που θα συνεχίσουν να λειτουργούν μεταξύ εμπορευμάτων, καθώς και βιομηχανικών μετοχών που θα συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και μετά την αλλαγή του μείγματος προϊόντων.

Συμπέρασμα

Το κοβάλτιο, ένα βιομηχανικό μέταλλο γνωστό από καιρό για την αντοχή του στη διάβρωση και τις μαγνητικές του ιδιότητες, χρησιμοποιείται σε πολλές μπαταρίες επόμενης γενιάς και στη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλεί η παραγωγή του, καθώς και οι ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολλές από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής, το καθιστούν ιδιαίτερα ασταθές περιουσιακό στοιχείο για τους επενδυτές.

Συμβουλές για επένδυση στο κοβάλτιο

  • Εάν ενδιαφέρεστε για το κοβάλτιο, σημαίνει ότι ενδιαφέρεστε για την αγορά εμπορευμάτων. Η κατανόηση των θετικών πλεονεκτημάτων και των πιθανών κινδύνων της επένδυσης σε εμπορεύματα είναι απαραίτητη για να υπάρχει σταθερή βάση στην επένδυση σε εμπορεύματα. Πριν προχωρήσετε στο κοβάλτιο, φροντίστε να διαβάσετε το επεξηγηματικό μας άρθρο σχετικά με την επένδυση σε εμπορεύματα.

  • Ένας οικονομικός σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν το κοβάλτιο είναι μια καλή επένδυση για εσάς. Η εύρεση ενός οικονομικού συμβούλου δεν είναι δύσκολη. Το δωρεάν εργαλείο του SmartAsset σας ταιριάζει με έως και τρεις ελεγμένους οικονομικούς συμβούλους στην περιοχή σας και μπορείτε να συναντηθείτε με τον σύμβουλό σας χωρίς χρέωση για να αποφασίσετε ποιος είναι κατάλληλος για εσάς. Εάν είστε έτοιμοι να βρείτε έναν σύμβουλο για να σας βοηθήσει να πετύχετε τους οικονομικούς σας στόχους, ξεκινήστε τώρα.

Πηγή φωτογραφίας: ©iStock.com/Pavliha, ©iStock.com/recep-bg©iStock.com/danielvfung

The post Πώς να επενδύσετε στο κοβάλτιο εμφανίστηκε πρώτα στο SmartAsset Blog.

Leave a Comment