Γιατί η ισλαμική χρηματοδότηση ευδοκιμεί παρά τις παγκόσμιες καταιγίδες της αγοράς;

Η πανδημία του Covid-19 έχει καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία, με χώρες σε όλο τον κόσμο να παλεύουν με υψηλά επιτόκια και επίπεδα ρεκόρ πληθωρισμού. Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε πρόσφατα στο 9,1%: αυτό το ποσοστό δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. Παρόμοια στοιχεία παρατηρούνται παγκοσμίως στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες.

Παρά τα δυσμενή γεγονότα στον δυτικό κόσμο, η ισλαμική χρηματοοικονομική βιομηχανία όχι μόνο έχει ξεπεράσει την καταιγίδα εξαιρετικά καλά. Παρά την παγκόσμια ύφεση, η ισλαμική χρηματοδότηση συνεχίζει να επεκτείνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, καταγράφοντας διψήφια ανάπτυξη 10,6% στο απόγειο της πανδημίας.

Ωστόσο, ενώ η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) ορισμένων ισλαμικών χωρών αναμένεται να είναι χαμηλότερη από ό,τι στο παρελθόν, οι μελέτες υποστηρίζουν ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό 10-12% τα επόμενα δύο χρόνια. χρόνια.

Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι αυτής της ανάπτυξης και πώς προβλέπεται να αναπτυχθεί ο ισλαμικός χρηματοοικονομικός τομέας το 2023;

Γιατί η ισλαμική χρηματοδότηση συνεχίζει να αυξάνεται;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ενώ η αξία των ισλαμικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων παρέμεινε στάσιμη κατά τη διάρκεια του 2020, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 5% τα επόμενα πέντε χρόνια, φτάνοντας σε μια σωρευτική αποτίμηση στις ΗΠΑ. 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024.

Ο λόγος για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη είναι ότι οι αρχές της ισλαμικής χρηματοδότησης γίνονται όλο και πιο ελκυστικές για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, η ισλαμική χρηματοδότηση απαγορεύει τη χρέωση τόκων και αντ’ αυτού εστιάζει στη δίκαιη κατανομή των κερδών και των ζημιών, προωθώντας την κοινοτική αρμονία και αδελφοσύνη.

Επιπλέον, η ισλαμική χρηματοδότηση συνεχίζει να επωφελείται από την αυξημένη και βελτιωμένη νομοθεσία, καθώς και από την αυξανόμενη δημοτικότητα των κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων ή ESG, μεταξύ άλλων βασικών πτυχών, όπως:

  • Προστασία της οικονομικής σταθερότητας: Επειδή η ισλαμική χρηματοδότηση απαγορεύει την κερδοσκοπία και ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της οικονομικής σταθερότητας και στη μείωση του κινδύνου χρηματοπιστωτικών κρίσεων.

  • Προαγωγή της κοινωνικής ευθύνης: Η ισλαμική χρηματοδότηση δίνει έμφαση στην κοινωνική ευθύνη και τη φιλανθρωπία. Με αυτόν τον τρόπο βοηθά στην ανάπτυξη κοινοτήτων με χαμηλό εισόδημα και υποστηρίζει προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.

Τέλος, ο ισλαμικός χρηματοοικονομικός τομέας αποτιμάται σε 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια και εξυπηρετεί τις ανάγκες σχεδόν του ενός τέταρτου του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Νότιας Ασίας (MEASA) μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω επέκταση της κυριαρχίας του κλάδου, ειδικά καθώς ένα αυξανόμενο φόρουμ επενδυτών και ιδιοκτητών σε αυτές τις περιοχές συνεχίζει να στρέφεται σε χρηματοοικονομικά μέσα που βασίζονται στη Σαρία.

Για παράδειγμα, ο συνολικός αριθμός των εκδόσεων σουκούκ —ισλαμικά ομόλογα που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν εισόδημα για τους επενδυτές σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο— παρατηρείται σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια. Για να γίνει πιο αναλυτικά, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι προσφορές σουκούκ θα αυξηθούν με CAGR περίπου 7% τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα μια σωρευτική αποτίμηση 257 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ έως το 2026, αυξημένη κατά 30% από το επίπεδο των ΗΠΑ το 2021. είναι πολύ υψηλότερη από 196 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες στις ισλαμικές χώρες

Αν και η χρηματοδότηση του σουκούκ θα αυξηθεί βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, επαρκή στατιστικά στοιχεία το δείχνουν Τακαφούλ η αγορά θα γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη, επεκτείνοντας με βασικό ρυθμό 5%-10%. Στην ουσία, το Takaful είναι ένα ισλαμικό ασφαλιστικό πρόγραμμα που απαιτεί από τους συμμετέχοντες να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε μια ενοποιημένη ομάδα για να λάβουν ορισμένες εγγυήσεις για απώλεια ή ζημιά.

Εκτός από αυτό και μόνο, ο κλάδος των ισλαμικών αμοιβαίων κεφαλαίων προβλέπεται να παρουσιάσει αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών, ειδικά καθώς οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αντιλαμβάνονται τα οφέλη του όταν πρόκειται να δημιουργήσουν υψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά μέσα.

Ωστόσο, η ισλαμική χρηματοδότηση χρειάζεται ακόμα να ξεκλειδώσει ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες, όπως τα blockchains χαλάλ και τα κρυπτονομίσματα που συμμορφώνονται με τη Σαρία, για να αυξήσει τη χρήση και την υιοθέτηση. Τα κρυπτονομίσματα και η τεχνολογία blockchain έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν την ισλαμική χρηματοοικονομική βιομηχανία με διάφορους τρόπους, όπως:

  1. Αυξημένη ευθύνη: Η τεχνολογία Blockchain επιτρέπει τη δημιουργία διαφανών και αμετάβλητων ψηφιακών λογιστικών βιβλίων, συμβάλλοντας στην αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

  1. Βελτιωμένη αποτελεσματικότητα: Η τεχνολογία blockchain και κρυπτονομισμάτων μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και στη μείωση της ανάγκης για μεσάζοντες, αυξάνοντας έτσι τη συνολική επιχειρηματική αποτελεσματικότητα των χρηματοοικονομικών συστημάτων που βασίζονται στη Σαρία.

  1. Προηγμένη ασφάλεια: Αυτές οι τεχνολογίες προσφέρουν ενισχυμένη ασφάλεια για οικονομικές συναλλαγές, συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου απάτης και άλλων οικονομικών εγκλημάτων, προστατεύουν τα περιουσιακά στοιχεία και προστατεύουν την εμπιστοσύνη.

  2. Μεγαλύτερη προσβασιμότητα: Μπορούν να κάνουν τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες πιο προσιτές σε ένα ευρύτερο φάσμα χρηστών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προωθώντας έτσι την οικονομική ένταξη και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη της ισλαμικής χρηματοδότησης.

  1. Ευκαιρίες για καινοτομία: Η τεχνολογία blockchain και κρυπτονομισμάτων είναι ακόμα σχετικά νέα και αναπτύσσεται γρήγορα. Παρέχει ευκαιρίες σε καινοτόμους στον ισλαμικό χρηματοοικονομικό κλάδο να αναπτύξουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες που αξιοποιούν αυτές τις τεχνολογίες.

Τι περιμένει τον ισλαμικό χρηματοπιστωτικό τομέα;

Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να κινείται προς μια πιο αποκεντρωμένη κατεύθυνση, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς προχωρά ο ισλαμικός κόσμος με το σχέδιό του να δημιουργήσει ένα ενιαίο νομικό, οικονομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο. Από αυτή την άποψη, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το blockchain μπορεί να βοηθήσει, καθώς όχι μόνο υποστηρίζει τις αξίες και τις αρχές του νόμου της Σαρία, αλλά εισάγει επίσης ένα νέο παράδειγμα ευκαιριών ψηφιακής χρηματοδότησης για την παγκόσμια μουσουλμανική κοινότητα.

Leave a Comment