Αποτελέσματα έρευνας αναγνωστών 2022

Εμείς μόνο εσένα γνωρίζουμε κλίση Κάντε κράτηση για τις γιορτές προτού δείτε τα αποτελέσματα της (τρίτης ετήσιας) δημοσκόπησης αναγνωστών μας σχετικά με τις παραβλεφθείσες και υπερβολικές τάσεις του 2022. Ας μπούμε λοιπόν σε αυτό.

Meta στο μυαλό μου

Αυτή την εβδομάδα, η Meta επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευσή της στο metaverse. Σε μια ανάρτηση ιστολογίου, ο CTO της είπε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να κατανέμει το 20% των δαπανών της στα Reality Labs, ένα τμήμα αφιερωμένο στις φιλοδοξίες του μετατροπέα.

Ωστόσο, οι έμποροι δεν φαίνονται τόσο ανοδικοί. Τουλάχιστον όσοι διαβάζουν το newsletter μας. Σύμφωνα με τη δημοσκόπησή μας σε περισσότερους από 450 από εσάς, το 50% επέλεξε το metaverse ως την πιο υπερδιαφημισμένη τάση της χρονιάς από 12 επιλογές. Μεταξύ των κοινών λόγων είναι:

 • «Οι εταιρείες εξακολουθούν να αγωνίζονται να βάλουν τους υπαλλήλους τους με τα Teams, Zoom και Slack. Το Metaverse θα είναι πολύ μακριά».
 • «Είναι πολύ ακριβό, κανείς δεν ξέρει τι να το κάνει ακόμα και οι καταναλωτές δεν το έχουν αποδεχτεί».
 • «Δεν μπορούν όλες οι μάρκες να επιβιώσουν στο μετασύμπαντο. Ακριβώς επειδή είναι καινούργιο και λαμπερό δεν σημαίνει ότι είναι τέλειο για όλους… ή ακόμα και για τους περισσότερους».

Σμικροποιώ: Όπως γράψαμε πρόσφατα, φαίνεται ότι πολλές επωνυμίες δεν ξέρουν ακόμα τι να κάνουν ή πώς να το προσεγγίσουν στο metaverse. «Οι απόλυτοι άνεμοι είναι εκεί που βρίσκονται αυτοί οι όροι -μετασύμπαν, κρυπτογράφηση, Web3- είναι όλοι κατά κάποιο τρόπο αλληλένδετοι. Και αυτό προκάλεσε σύγχυση και ορισμένα προβλήματα», μας είπε ο Publicis Groupe SVP και επικεφαλής επενδύσεων Web3, Jeremy Cohen.

Υπογεγραμμένο, σφραγισμένο, παράδοση

Από την άλλη οι έμποροι κάνω φαίνεται ενθουσιασμένος με κάτι λιγότερο τεχνολογικό: το άμεσο ταχυδρομείο. Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων επέλεξε τις επιστροφές απευθείας αλληλογραφίας ως την πιο παραμελημένη τάση μάρκετινγκ φέτος, δίνοντάς της τις περισσότερες ψήφους. Μόνο το 2% το χαρακτήρισε υπερβολικό.

Πίσω: Αυτό το καλοκαίρι, η Polly Wong, πρόεδρος του Belardi Wong, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στο μάρκετινγκ άμεσης αλληλογραφίας, μας είπε ότι θα βοηθήσει περισσότερες από 80 επωνυμίες να εργαστούν στις πρώτες τους καμπάνιες άμεσης αλληλογραφίας φέτος.

 • «Το direct mail marketing έχει κάνει τον κύκλο του. «Επειδή δεν είναι τόσο σέξι όσο μερικές από τις άλλες τάσεις, νιώθω ότι έχει αγνοηθεί».
 • «Με την πλημμύρα του ψηφιακού μάρκετινγκ, οι αγοραστές παραβλέπουν τα κοινά και ενδιαφέρονται για εξαιρετικές εμπειρίες».
 • «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το άμεσο ταχυδρομείο ανήκει στο παρελθόν, αλλά εξακολουθεί να φαίνεται σαν ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πραγματοποιηθούν συναλλαγές».

Μικτά αποτελέσματα

Διαφορετικά, δεν φαινόταν να υπάρχει μεγάλη συναίνεση, ειδικά όσον αφορά τις κοινωνικές τάσεις.

Λάβετε τα νέα μάρκετινγκ που θέλετε πραγματικά να διαβάσετε

Ένα ενημερωτικό δελτίο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι εγγυημένο ότι θα σας μεταφέρει τις τελευταίες ιστορίες που διαμορφώνουν τον κόσμο του μάρκετινγκ και της διαφήμισης, όπως μόνο η Brew μπορεί.

Για παράδειγμα, ενώ το 12% είπε ότι το βιολογικό μάρκετινγκ στο TikTok ήταν η τάση της χρονιάς με τη μεγαλύτερη υπερπροσπάθεια, το 14% την επέλεξε ως την τάση που αγνοήθηκε περισσότερο. Αλλά σχεδόν το ένα τέταρτο από εσάς το περιέγραψες ως την τάση που πιστεύεις ότι θα είναι πιο σημαντική την επόμενη χρονιά. ????

Κοιτάζοντας πίσω: Μικρές επιχειρήσεις όπως το Nice Shirt. Ευχαριστώ! και η Sani μοιράστηκαν νωρίτερα φέτος πώς πέτυχαν οργανική επιτυχία στο TikTok. Η συνιδρυτής της Sani Ritika Shamdasani είπε τότε ότι το TikTok αντιπροσώπευε περίπου το 50% των οργανικών εσόδων της μάρκας.

 • Γιατί παραβλέπεται: «Πιστεύω ότι τα στελέχη ξοδεύουν πολλά χρήματα στην πιο πρόσφατη διαφημιστική λεωφόρο μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μια καλά σχεδιασμένη πλατφόρμα TikTok μπορεί να προσφέρει περισσότερα αποτελέσματα από τη διαφήμιση που χορηγείται. Αλλά δεν νομίζω ότι όλες οι εταιρείες είναι πρόθυμες να επενδύσουν χρόνο και προσπάθεια για να δοκιμάσουν οργανικές προσπάθειες. Θέλουν γρήγορα αποτελέσματα».
 • Γιατί είναι υπερεκτιμημένο: “Η διαφημιστική εκστρατεία δεν κατανοεί ότι, ενώ αυτό λειτουργεί για επωνυμίες που στοχεύουν νεότερες γενιές, δεν λαμβάνει υπόψη τις παλαιότερες γενιές.”

Οι έμποροι φαίνονται επίσης διχασμένοι στην αξία της BeReal. Ενώ το 10% είπε ότι οι επωνυμίες στο BeReal ήταν η τάση με τη μεγαλύτερη υπερβολή του 2022, ένα άλλο 10% είπε ότι ήταν η τάση που παραβλέφθηκε περισσότερο.

«Πιστεύω ότι η BeReal είναι η επόμενη μεγάλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και αν οι επωνυμίες μπορούν να την λανσάρουν τόσο νωρίς, αυτό είναι τεράστιο γιατί δεν έχει παραδοσιακά χαρακτηριστικά για διαφήμιση», είπε, ενώ μια άλλη «δεν βλέπω» πραγματική ανάπτυξη χάρη στο Να είσαι αληθινός. Φαίνεται ότι ο κόσμος εντάσσεται γιατί θέλει να αποφύγει τον καταναλωτισμό, όχι να έχει περισσότερους».

Το καλύτερο από τα υπόλοιπα

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων είπε ότι το επίπεδο ροής που υποστηρίζεται από διαφημίσεις θα είναι η πιο σημαντική τάση το επόμενο έτος. Συνολικά, οι λίγες τάσεις που παραθέσαμε δεν προκάλεσαν αντίδραση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πολλές από τις τάσεις του 2022 που παραθέσαμε — CMOs παρατάξεων, δίκτυα πολυμέσων λιανικής και διαφήμιση εντός του παιχνιδιού — έλαβαν λιγότερο από το 10% των ψήφων και από τις δύο πλευρές (παραβλέφθηκαν, υπερδιαφημίστηκαν).

Ποιες λοιπόν μας έλειψαν; Παρακάτω είναι μερικές από τις τάσεις του 2022 για τις οποίες γράψατε.

 • Κοινοτικό κτίριο
 • Κωδικοί QR σε τηλεοπτικές διαφημίσεις
 • Ενδιαφέρουσες συνεργασίες επωνυμίας-μάρκας
 • NFTs
 • Influencer marketing
 • Νοσταλγικό μάρκετινγκ

Leave a Comment