Αντίκες: Πόσο καλά είναι τα NFT ως επενδυτικό εργαλείο;

Το NFT σημαίνει “no-fee token”, ένα μοναδικό ψηφιακό στοιχείο με αποδεικτικά ιδιοκτησίας και επαλήθευση γνησιότητας που είναι αποθηκευμένα στο blockchain. Το Bitcoin, το βασικό κρυπτονόμισμα, είναι ανταλλάξιμο καθώς προορίζεται επίσης ως μέσο διακανονισμού συναλλαγών, αλλά κάθε NFT είναι μοναδικό καθώς κάθε έργο τέχνης είναι μοναδικό, καθιστώντας τη μη λειτουργική φύση του απολύτως απαραίτητη.

Τα NFT μπορεί να είναι ψηφιακή τέχνη, ακίνητα, συλλεκτικά αντικείμενα, εισιτήρια εκδηλώσεων, τομείς ιστοτόπων ή ακόμα και tweets. Μπορεί να μην είναι υπεραπλούστευση η παρομοίωση του NFT με άυλες (demat) μετοχές που υπάρχουν αλλά σε ψηφιακή μορφή, δεν μπορούν να φτάσουν οι παραχαράκτες και δεν μπορούν να παραβιαστούν.

Personal Finance: Μια απλή προσέγγιση 3 βημάτων για τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου επενδυτικού χαρτοφυλακίου

Οι μετοχές Demat έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επενδύουν. Επιταχύνουν τη διαδικασία αγοράς και πώλησης στο χρηματιστήριο, αποτρέπουν κλοπές, ζημιές κ.λπ. έχουν αποτρέψει την απώλεια μετοχών για λόγους. Θα μπορούσαν τα NFT να προσφέρουν παρόμοια οφέλη για άτομα που επενδύουν στην τέχνη, τα ακίνητα και πολλά άλλα;

Διαφήμιση

Τέχνη, όχι τέχνη

Στις 11 Μαρτίου 2021, το BBC ανέφερε πώς ο οίκος δημοπρασιών Christie’s πούλησε ένα ψηφιακό έργο τέχνης για 69 εκατομμύρια δολάρια. Μακριά από ένα συνηθισμένο γλυπτό ή πίνακα ζωγραφικής, ο νέος ιδιοκτήτης του έργου τέχνης απέκτησε ένα μοναδικό ψηφιακό διακριτικό, το κύριο ατού του NFT είναι φυσικά το έργο τέχνης.

Αν και αυτό είναι ένα παράδειγμα συλλεκτών έργων τέχνης που φροντίζουν σοβαρά την ασφάλεια των συλλογών τους για να κρατήσουν μακριά απατεώνες και κακοποιούς, όπως ήταν αναμενόμενο, η ασήμανση του NFT στα χέρια μεγαλομανών και ναρκισσιστών ξεκίνησε σχεδόν αμέσως.

Απλώς ρυθμίζω το twttr” — Το πρώτο tweet του ιδρυτή του Twitter Jack Dorsey διαπραγματεύτηκε ως NFT, κερδίζοντας 2,9 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, έφτασε στο χαμηλό των 132 $. Η πώληση του μωρού της στον Έλον Μασκ μπορεί να επιτάχυνε την κάθοδο του πρώτου της tweet. Το πιο σημαντικό, ίσως, ήταν ότι προέκυψε σοφία για τους λάτρεις του NFT που θεώρησαν ότι ήταν μια μεγάλη γκάφα να βάλουν ένα τόσο υψηλό τίμημα σε ένα ανόητο tweet.

Προσωπικά Οικονομικά | GST στις ενοικιάσεις: Έχει επιτρέψει το Κέντρο στα ξενοδοχεία να καταπατούν ιδιοκτήτες;

Ο πρώην POTUS Donald Trump εντάχθηκε στην ομάδα NFT ντυμένος υπερήρωας, αστροναύτης και οδηγός Nascar. Προώθησε «κάρτες περιορισμένης έκδοσης», λέγοντας ότι κάποιος θα μπορούσε να «κάνει ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο δώρο». Υπήρχαν 45.000 κάρτες στα 99 $ το καθένα. Ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν απογοητεύτηκαν από την ιδιότροπη συμπεριφορά του Τραμπ.

Πιο κοντά στο σπίτι μας, ο δικός μας Amitabh Bachchan έχει μεταμορφώσει το έργο του πατέρα του Harivansh Rai Bachchan, του σούπερ σταρ του παρελθόντος και αιώνια διάσημο. Madhushala Τον Νοέμβριο του 2021, μεταπήδησε στο NFT, γράφοντας ποιήματα με τη δική του φωνή, η οποία φέρεται να του κέρδισε απίστευτα 420.000 δολάρια.

Πτώση της τύχης

Μετά την αρχική ευφορία, οι περιουσίες των κρυπτονομισμάτων έχουν πέσει κατακόρυφα. Υπάρχουν λοιπόν περιουσίες των κρυπτογραφικών NFT. Εναπόκειται στους νομικούς εμπειρογνώμονες να διερευνήσουν εάν η τεχνολογία blockchain που βασίζεται στα NFT μπορεί να δώσει στους κατόχους νομισμάτων αδιαμφισβήτητο τίτλο και ιδιοκτησία του υποκείμενου έργου τέχνης. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία εγγύηση ότι οι δέκτες NFT δεν θα αναβαθμιστούν από έναν ανταγωνιστή σύμφωνα με τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Ήταν μια εποχή που αντίκες, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και άλλα τεχνουργήματα έπιασαν συγκλονιστικές και εκπληκτικές τιμές στην αγορά τέχνης. Οι κυνικοί ανέκαθεν αμφισβητούσαν τέτοιες εκτιμήσεις και αναρωτιόντουσαν εάν τα παράνομα κέρδη ξεπλένονται στο τέλος της ημέρας.

Προσωπικά οικονομικά: Δείτε τι μπορεί να κάνει ο απλός άνθρωπος για να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό

Ακόμη και η αρχηγός του TMC Mamata Banerjee έγινε αντικείμενο κυνισμού όταν κέρδισε 9 ₹ crore για 300 φωτογραφίες. Ομοίως, η Rana Kapoor, ιδρυτής της Yes Bank, έκανε πάταγο όταν αποκαλύφθηκε ότι ο τότε υπουργός Πετρελαίου Murli Deora είχε στρίψει το χέρι του για να αγοράσει τον πίνακα MF Hussain για 2 crore και ότι το ποσό χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της Sonia Gandhi στο ΜΑΣ. Ακόμη και στο αποκορύφωμα των υπέρογκων τιμών του, το Bitcoin χλευάστηκε ως η δούλη των απατεώνων για να ξεπλύνουν τον παράνομα πλούτο τους.

Ευάλωτος σε επίθεση

Το NFT έχει σίγουρα αφήσει τις πλευρές του ευάλωτες σε επιθέσεις, εκτός από τη δημιουργία μιας ζωντανής αγοράς για την κατοχή έργων τέχνης και των πρωταρχικών τους περιουσιακών στοιχείων—δηλαδή, πίνακες, γλυπτά, ακόμη και ανούσια tweets. Η αποϋλοποίηση των μετοχών έχει κάνει θαύματα στην αγορά, αλλά η αποϋλοποίηση των αντίκες οδήγησε δυστυχώς σε αντίκες στον σπάνιο κόσμο των NFT.

Υπό το πρίσμα αυτό, ένας επενδυτής σε NFTs θα πρέπει να το κάνει με μάτια ορθάνοιχτα και τους κινδύνους καλά αντισταθμισμένους.

Leave a Comment