Ανατρέξτε στις πολιτείες, όχι στο Κογκρέσο, για τη μεταρρύθμιση της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της φροντίδας

Αν και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι απίθανο να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της φροντίδας σύντομα, αρκετές πολιτείες αναπτύσσουν τα δικά τους προγράμματα δημόσιας ασφάλισης. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να είναι ένα κρίσιμο βήμα καθώς το έθνος αντιμετωπίζει πώς να πληρώσει για την προσωπική φροντίδα για ηλικιωμένους και άλλους με αναπηρίες ή χρόνιες ασθένειες.

Η πολιτεία της Ουάσιγκτον αναπτύσσει το πρώτο κρατικό πρόγραμμα στη χώρα και σχεδιάζει να αρχίσει να συλλέγει ασφάλιστρα τον Ιούλιο και να πληρώνει επιδόματα το 2026. Η Καλιφόρνια εξετάζει τέσσερις επιλογές για το πρόγραμμα δημόσιας ασφάλισής της. Η Μινεσότα διερευνά λύσεις δημόσιας και ιδιωτικής αγοράς.

Επί του παρόντος, οι πολιτείες παρέχουν παροχές μακροχρόνιας φροντίδας στους πολύ φτωχούς μέσω του Medicaid. Όμως το πρόγραμμα έχει πολλά προβλήματα. Περιορίζει το τι μπορούν να κάνουν οι αποδέκτες με τη βοήθεια, εξακολουθεί να ευνοεί τη φροντίδα σε μια εγκατάσταση και όχι στο σπίτι και συχνά απαιτεί από τους δικαιούχους να φτωχύνουν τους εαυτούς τους. Και αυτό επιβαρύνει τεράστια τα οικονομικά του κράτους.

Η πλήρως χρηματοδοτούμενη δημόσια ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης μπορεί να είναι μια ελκυστική εναλλακτική λύση. Ο Συνεταιρισμός Χρηματοδότησης Μακροχρόνιας Φροντίδας, του οποίου βοήθησα στη δημιουργία, συνέστησε ένα πρόγραμμα δημόσιας ασφάλισης καταστροφών. Αυτό θα απαιτούσε από τους ηλικιωμένους να πληρώσουν για τη φροντίδα τους για τα πρώτα χρόνια, αλλά θα παρείχε οφέλη εφ’ όρου ζωής στη συνέχεια. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τα αρχικά τους έξοδα με αποταμιεύσεις, μετοχές κατοικίας ή προσωπική ασφάλιση.

Ενώ η ιδέα αυτή μετατράπηκε σε νομοθετική ρύθμιση από τον τότε βουλευτή. Ο Tom Suozzi (D-NY), μέχρι στιγμής, δεν έχει πάει πουθενά. Ακολουθεί μια ματιά στο τι κάνουν οι τρεις πολιτείες με αδιέξοδο στο Κογκρέσο:

Πολιτεία Ουάσιγκτον. Το 2019, ο νομοθέτης ενέκρινε ένα σχέδιο πληρωμής 36.500 δολαρίων σε παροχές μακροχρόνιας περίθαλψης, προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από φόρο μισθοδοσίας περίπου 0,6 τοις εκατό, ή περίπου 350 $ ετησίως για έναν εργαζόμενο μεσαίου εισοδήματος. Η Ουάσιγκτον σχεδίαζε για πρώτη φορά να αρχίσει να εισπράττει τον φόρο πέρυσι, αλλά το πρόγραμμα μαστίζεται από προβλήματα σχεδιασμού, εναντίωση των καταναλωτών και νομικές προκλήσεις.

Το Νομοθετικό Σώμα αντιμετώπισε ορισμένα από τα προβλήματα παρέχοντας μερικές παροχές σε όσους πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση και επιτρέποντας σε όσους εργάζονται στην Ουάσιγκτον αλλά ζουν εκτός πολιτείας να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα. Η πολιτειακή επιτροπή συνέστησε άλλες διορθώσεις που πρέπει να εξεταστούν από το Νομοθετικό Σώμα αργότερα αυτό το έτος, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου απλούστευσης των κανόνων συνεισφοράς και του τι να γίνει με άτομα που εργάζονται στην Ουάσιγκτον και πληρώνουν στο πρόγραμμα, αλλά στη συνέχεια μετακομίζουν σε άλλη πολιτεία.

Το 2021, περίπου 475.000 κάτοικοι αγόρασαν ιδιωτική ασφάλιση για να αποφύγουν τη συμμετοχή στο κρατικό πρόγραμμα και να μην υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρους. Πολλές από αυτές τις πολιτικές ήταν χαμηλού κόστους, αλλά παρείχαν περιορισμένα οφέλη και οι κρατικοί αξιωματούχοι αναμένουν από πολλούς να επιτρέψουν την ακύρωση των πολιτικών τους. Το νομοθετικό σώμα θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα απαιτήσει από όσους σταματούν να πληρώνουν ασφάλιστρα να συμμετέχουν στο δημόσιο πρόγραμμα.

Καλιφόρνια. Τον Δεκέμβριο, μια κρατική ομάδα εργασίας παρουσίασε πέντε εναλλακτικά σχέδια δημόσιας ασφάλισης μακροχρόνιας περίθαλψης. Η επιτροπή, η οποία εκπροσωπεί καταναλωτές, εργαζόμενους στην άμεση φροντίδα, παρόχους και κυβερνητικούς αξιωματούχους, στοχεύει να κάνει μια τελική σύσταση μέχρι το τέλος του έτους. Τα πιθανά σχέδια χρησιμότητας περιλαμβάνουν:

1. 36.000 $ σε δύο χρόνια μόνο για υπηρεσίες υποστήριξης. Όλοι οι ενήλικες άνω των 18 ετών θα είναι επιλέξιμοι.

2. 110.400 $ σε δύο χρόνια για υποστηρικτικές υπηρεσίες και περίθαλψη στο σπίτι ή σε οικιακή εγκατάσταση, διαθέσιμα μόνο σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Τα άτομα με χαμηλό εισόδημα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδόματα μακροχρόνιας φροντίδας Medicaid και θα εξαιρούνται από το πρόγραμμα.

3. 36.000 $ σε ολοκληρωμένες παροχές σε ένα χρόνο για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Αυτό το μοντέλο θα είναι παρόμοιο σε σχεδιασμό με την έκδοση της πολιτείας της Ουάσιγκτον.

4. 81.000 $ σε ολοκληρωμένες παροχές άνω των 18 μηνών για ενήλικες άνω των 18 ετών. Σε αντίθεση με τη δεύτερη επιλογή, περιλαμβάνει επίσης νοσηλεία στο σπίτι.

5. 144.000 $ σε δύο χρόνια. Η κάλυψη και τα οφέλη θα είναι ίδια με την επιλογή 4.

Κάθε πρόταση θα χρηματοδοτείται από αυξήσεις φόρων. Τα προγράμματα θα πληρώσουν ειδικά έξοδα για τους καλυπτόμενους κατοίκους ή θα προσφέρουν μια επιλογή για όφελος 50 τοις εκατό σε μετρητά.

Η ομάδα εργασίας πρέπει ακόμη να συγκρίνει το σχετικό κόστος για κάθε πρόταση, να αποφασίσει για έναν μηχανισμό χρηματοδότησης και να συμπληρώσει άλλες λεπτομέρειες.

Μινεσότα. Ως πρώτο βήμα, αντί να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα δημόσιας ασφάλισης που χρηματοδοτείται από φορολογικά έσοδα, επιτρέπει στους ιδιωτικούς ασφαλιστές να προσφέρουν ένα προϊόν που θα μετατρέψει την ασφάλιση διάρκειας ζωής σε μακροχρόνια κάλυψη περίθαλψης. Να πώς θα λειτουργούσε: ένας αρτιμελής άνθρωπος θα αγόραζε ένα βασικό συμβόλαιο ζωής που θα πλήρωνε ένα επίδομα θανάτου 200.000 $, για παράδειγμα. Στη συνέχεια, στην ηλικία των 65 ετών, το συμβόλαιο θα μετατραπεί σε επίδομα μακροχρόνιας φροντίδας. Τα ασφάλιστρα θα είναι μέτρια υψηλότερα από ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής απλής βανίλιας και θα παραμείνουν ίδια μόλις το ασφαλιστήριο μετατραπεί σε κάλυψη μακροχρόνιας φροντίδας.

Επί του παρόντος, το κράτος περιμένει από τους μεταφορείς να στείλουν αιτήσεις για την πώληση του προϊόντος. Παράλληλα, άρχισε να μελετά πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις. Αυτά περιλαμβάνουν ένα δημόσιο πρόγραμμα καταστροφών, ένα μέτριο επίδομα με βάση το σπίτι και την κοινότητα για κατοίκους μεσαίου εισοδήματος και ένα περιορισμένο, περιορισμένο όφελος μέσω του Medicare (σε αντίθεση με τις περισσότερες πολιτείες, η Μινεσότα μπορεί να προσφέρει οφέλη μέσω του ομοσπονδιακού προγράμματος Medicare).

Το κράτος διερευνά επίσης τρόπους για να κάνει την ιδιωτική ασφάλιση πιο προσιτή.

Τα επόμενα χρόνια ενδέχεται να υπάρξουν πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες χρηματοδότησης μακροπρόθεσμης φροντίδας. Αλλά θα προέρχονται όλοι από τις πολιτείες, όχι από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Leave a Comment