ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ-Κέρδη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ενεργειακές κορυφές

(Πληκτρολογήστε ή κάντε κλικ στο LIVE/ στο παράθυρο ειδήσεων για το live blog του Reuters στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης)

*

Οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο

*

Οι ενεργειακές μετοχές ξεπερνούν τις υψηλές τιμές του πετρελαίου

*

Παρά την υπόσχεση του Μασκ να μην πουλήσει τις μετοχές του, η Tesla έπεσε

*

Δείκτες: Dow 0,29%, S&P 0,31%; Ο Nasdaq υποχώρησε 0,06%

(Ενημερώνει τις τιμές, προσθέτει σχόλια)

Από τη Sinéad Carew και την Ankika Biswas

23 Δεκεμβρίου (Reuters) – Ο S&P 500 και ο Dow κέρδιζαν έδαφος την Παρασκευή και ο Nasdaq μετά βίας ήταν στο κόκκινο καθώς οι ενεργειακές μετοχές εκτινάχθηκαν λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου καθώς ζύγιζαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έναντι των αυξήσεων των επιτοκίων και των φόβων για ύφεση.

Μια έκθεση από το Υπουργείο Εμπορίου έδειξε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν ελαφρά τον Νοέμβριο και ο πληθωρισμός μειώθηκε περαιτέρω, αλλά όχι αρκετά για να αποτρέψει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα το επόμενο έτος.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, αυξήθηκε 0,1% τον περασμένο μήνα μετά την άνοδο 0,4% τον Οκτώβριο.

Μια έρευνα αναφοράς έδειξε ότι οι καταναλωτές των ΗΠΑ αναμένουν ότι οι πιέσεις στις τιμές θα μειωθούν αισθητά το επόμενο έτος, με την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό ενός έτους να υποχωρεί σε χαμηλό 18 μηνών τον Δεκέμβριο.

“Έχουμε μικτά δεδομένα. Είναι ομαλό και ασταθές. Ο καταναλωτής κρέμεται εκεί. Υπάρχουν θέσεις εργασίας. Υπάρχει αύξηση των ονομαστικών μισθών. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει αυξηθεί λίγο και ο συνολικός πληθωρισμός πέφτει”, είπε. Joe Quinlan Επικεφαλής Στρατηγικής Αγοράς CIO στη Merrill και την Bank of America Private Bank.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «το μεγάλο σύννεφο στον ορίζοντα είναι η επιθετικότητα της Fed σχετικά με τον στόχο του πληθωρισμού 2%.

«Είναι περισσότερο μια σιωπηλή απάντηση στα καλά δεδομένα σήμερα, αλλά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, η αποστολή έχει ολοκληρωθεί», είπε, προσθέτοντας ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη για το 2023 θα πρέπει να μειωθούν.

Στις 2:27 μ.μ. ET, ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 97,17 μονάδων ή 0,29%, στις 33.124,66, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 11,73 μονάδων ή 0,31%, στις 3.834,12, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,6 μονάδες κατά 6,6 μονάδες.

Οι επενδυτές ήταν νευρικοί την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Fed παρέμεινε πεισματικά προσηλωμένη στον στόχο της για πληθωρισμό 2% και προέβλεψε ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια πάνω από το 5% το 2023, ένα επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από το 2007.

Οι μετοχές της ενέργειας ήταν μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων, σημειώνοντας άνοδο 2,7% καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά τα νέα για τα σχέδια της Μόσχας να μειώσει την παραγωγή αργού. Η τεχνολογία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μεγάλων τομέων του S&P, με πτώση 0,23%, ακολουθούμενη από την υγειονομική περίθαλψη, με πτώση 0,2%.

Οι δείκτες της Wall Street σημείωσαν μεγάλη πτώση την Πέμπτη, αφού τα στοιχεία έδειξαν μια ανθεκτική οικονομία των ΗΠΑ, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο S&P 500 βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση του από την οικονομική κρίση του 2008, σημειώνοντας πτώση 19,6% μέχρι στιγμής φέτος. Ο Nasdaq έχει χάσει περισσότερο από 33% φέτος και ο Dow Jones Industrial Average υποχωρεί σχεδόν 9%.

Οι μετοχές της Tesla Inc υποχώρησαν τελευταία 1% σε χαμηλό άνω των δύο ετών σε ασταθείς συναλλαγές καθώς η δέσμευση του αφεντικού Elon Musk να μην πουλήσει μετοχές για τουλάχιστον δύο χρόνια δεν καθησύχασε τους επενδυτές.

Η News Corp, η μητρική εταιρεία του Dow Jones, κέρδισε 2,3% μετά τις αναφορές ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μάικλ Μπλούμπεργκ ενδιαφέρεται να αγοράσει τον Dow Jones ή την Washington Post.

Οι ανερχόμενοι ήταν περισσότεροι από τους υποχωρητές στο NYSE με αναλογία 1,69 προς 1. Ο Nasdaq ευνόησε τους υποχωρητές με αναλογία 1,05 προς 1.

Ο S&P 500 σημείωσε 2 νέα υψηλά 52 εβδομάδων και 1 νέο χαμηλό. Ο Nasdaq Composite κατέγραψε 37 νέα υψηλά και 189 νέα χαμηλά. (Αναφορά από τους Sinéad Carew, Shubham Batra, Bansari Mayur Kamdar, Ankika Biswas και Johann M Cherian στο Bengaluru· Επιμέλεια από τους Shounak Dasgupta και Aurora Ellis)

Leave a Comment