Αδύναμες παραγγελίες, Επένδυση Επισήμανση Αδύναμη Βιομηχανία ΗΠΑ

(Bloomberg) — Η μεταποίηση των ΗΠΑ έδειξε περισσότερα σημάδια αυτήν την εβδομάδα αντίστασης στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve, οι οποίες επιβαρύνουν περισσότερο τη ζήτηση και κινδυνεύουν να αυξήσουν την οικονομική επέκταση.

Τα περισσότερα διαβασμένα από το Bloomberg

Η πρώτη εκτίμηση της κυβέρνησης για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τέταρτου τριμήνου και μια έκθεση για τις εργοστασιακές παραγγελίες του Δεκεμβρίου για διαρκή αγαθά έδειξαν σημαντικές μειώσεις τόσο στις δαπάνες για επιχειρηματικό εξοπλισμό όσο και στις παραγγελίες για μεγάλα κεφαλαιουχικά αγαθά.

Η έκθεση διαρκών αγαθών της Πέμπτης έδειξε ότι οι παραγγελίες για μη αμυντικά κεφαλαιουχικά αγαθά εξαιρουμένων των αεροσκαφών – ένα μέσο για τις επιχειρηματικές επενδύσεις – μειώθηκαν κατά 0,2% τον Δεκέμβριο, αμετάβλητες από τον προηγούμενο μήνα. Κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, οι παραγγελίες για αυτά τα μεγάλα κεφαλαιουχικά αγαθά σημείωσαν το χαμηλότερο ετήσιο κέρδος από το 2020. Οι μεταφορές, εισροές στο ΑΕΠ, μειώθηκαν για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες.

Wells Fargo & Co. «Σε συνδυασμό με τα στοιχεία της μεταποίησης, όπου η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τους έξι από τους τελευταίους οκτώ μήνες, είναι ολοένα και πιο σαφές ότι η ύφεση της μεταποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσαν οι οικονομολόγοι Tim Quinlan και Shannon Seery. οι πελάτες.

Επίσης την Πέμπτη, η έκθεση για το ΑΕΠ έδειξε ότι οι δαπάνες για επιχειρηματικό εξοπλισμό μειώθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση, τη μεγαλύτερη διολίσθηση από την πανδημία. Η μείωση ήταν μέρος της επιβράδυνσης της ευρύτερης ζήτησης, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρότερης από την προβλεπόμενη προόδου στις ιδιωτικές δαπάνες.

Ενώ η αύξηση του ΑΕΠ ξεπέρασε τις προσδοκίες, οι λεπτομέρειες της έκθεσης, η οποία πρόσφερε μια σαφέστερη εικόνα της εγχώριας ζήτησης, ήταν σαφώς αδύναμες. Οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό τελικές πωλήσεις σε ιδιώτες εγχώριους αγοραστές, οι οποίοι δεν περιλαμβάνουν αποθέματα και καθαρές εξαγωγές, αυξήθηκαν πενιχρό 0,2% – το πιο αδύναμο από το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Η πτώση του περασμένου μήνα στις παραγγελίες μεγάλων κεφαλαιουχικών αγαθών υποδηλώνει ότι τα μεταποιημένα αγαθά, τα οποία κατέγραψαν απότομες μειώσεις τους τελευταίους δύο μήνες του 2022, ενδέχεται να δυσκολευτούν να κερδίσουν έλξη αυτό το τρίμηνο.

Διαβάστε περισσότερα: Οι αδύναμες λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, τα εργοστασιακά δεδομένα αυξάνουν τις ανησυχίες για την ύφεση

Η ύφεση στη στέγαση επηρεάζει και τους παραγωγούς μη διαρκών αγαθών. Οι μετοχές της Sherwin-Williams Co. σημείωσαν πτώση αυτή την εβδομάδα, μετά την επισήμανση των πιέσεων από την αδύναμη αγορά ακινήτων και τον πληθωρισμό.

«Βλέπουμε αυτήν τη στιγμή ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον ζήτησης το 2023 και η ορατότητα πέρα ​​από το πρώτο εξάμηνο είναι περιορισμένη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Μορίκης στην πρόσκληση για τα κέρδη της 26ης Ιανουαρίου. «Η Fed ήταν επίσης αρκετά σαφής σχετικά με την πρόθεσή της να επιβραδύνει τη ζήτηση σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό».

Η συσσώρευση αποθεμάτων αυξάνει μόνο τους αντίθετους ανέμους. Τα αποθέματα αντιπροσώπευαν περίπου το ήμισυ της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,9% το τέταρτο τρίμηνο. Για το σύνολο του έτους, τα αποθεματικά αυξήθηκαν κατά 123,3 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο από το 2015.

Με τη μείωση της ζήτησης, υπάρχει μικρότερο κίνητρο για αύξηση των παραγγελιών ή της παραγωγής, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν περισσότερο να πουλήσουν από τα υπάρχοντα αποθέματα.

Εκτός από τα παραπάνω δεδομένα, πρόσφατες έρευνες κατασκευαστών δείχνουν συνεχή αδυναμία. Οι τέσσερις περιφερειακές έρευνες της Fed έδειξαν όλες αρκετούς μήνες συρρίκνωσης στα μεγέθη των εργοστασιακών παραγγελιών.

Όλες οι έρευνες που δημοσιεύθηκαν μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα συνάδουν με μια γενική μείωση της δραστηριότητας που καλύπτει μεγάλο μέρος του δεύτερου εξαμήνου του 2022.

Την επόμενη εβδομάδα, το Ινστιτούτο Διαχείρισης Προμηθειών θα δημοσιεύσει την έρευνά του για τη μεταποίηση τον Ιανουάριο και οι οικονομολόγοι προβλέπουν για τρίτο συνεχόμενο μήνα πτωτικής δραστηριότητας.

Τα περισσότερα διαβασμένα από το Bloomberg Businessweek

©2023 Bloomberg LP

Leave a Comment