Έτοιμος για την προώθηση: Ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων της Αφρικής με οικονομική οξυδέρκεια

Bald Dad, Διευθύνων Σύμβουλος του MultiChoice Group

Οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των σύγχρονων οικονομιών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δηλώσει ότι οι μικρές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των επιχειρήσεων παγκοσμίως και δημιουργούν περισσότερο από το 50% της απασχόλησης.

Οι επίσημες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) συνεισφέρουν έως και το 40% του εθνικού εισοδήματος (ΑΕΠ) στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και οι άτυπες επιχειρήσεις προσθέτουν ακόμη περισσότερα.

Ωστόσο, η αφρικανική ήπειρος παραμένει φτωχή. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό εισόδημα στην υποσαχάρια Αφρική εκτιμάται ότι είναι περίπου 1.500 δολάρια το 2020, σε σύγκριση με 7.000 δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και 45.000 δολάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι μικρές επιχειρήσεις από μόνες τους δεν είναι η λύση στις αναπτυξιακές προκλήσεις των αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου. Το κλειδί είναι ότι οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να αναπτυχθούν, να κλιμακωθούν και να ξεπεράσουν το περιβάλλον τους. Για αυτό χρειάζονται χρηματοδότηση.

Επένδυση: Ενίσχυση του κβαντικού άλματος

Η οργανική ανάπτυξη είναι πάντα θετική, αλλά για μια μικρή επιχείρηση, το να κάνει ένα κβαντικό άλμα από μια νεοσύστατη επιχείρηση σε έναν οργανισμό που μπορεί επίσης να επηρεάσει ουσιαστικά την οικονομία απαιτεί επενδύσεις.

Αυτή η επένδυση μπορεί να προέλθει από δάνεια, επιχορηγήσεις, επιχειρηματικά κεφάλαια ή μετοχές, αλλά πρώτα οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων πρέπει να είναι σε θέση να πείσουν τους πιθανούς χρηματοδότες να αναλάβουν το ρίσκο και να επενδύσουν. Δεν είναι αρκετοί ιδιοκτήτες και ιδρυτές σε θέση να το κάνουν αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις δεν αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους. Η χρηματοδότηση πρέπει συχνά να προέρχεται από τις οικονομίες των ιδρυτών και των οικογενειών τους, όπου ισχύει, γεγονός που περιορίζει την ανάπτυξη που μπορεί ρεαλιστικά να επιτευχθεί.

Η έλλειψη χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) είναι τεράστια. Η International Finance Corporation εκτίμησε ότι το οικονομικό έλλειμμα που αντιμετωπίζουν οι επίσημες ΜΜΕ στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι περίπου 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια – 19% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) των 128 χωρών που μελετήθηκαν. Αυτό είναι 1,4 φορές μεγαλύτερο από το τρέχον επίπεδο δανεισμού προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε αυτές τις χώρες. Η χρηματοδότηση των επενδυτών δεν έρχεται αυθόρμητα – προέρχεται από μια διεξοδική πρόταση και μια διαδικασία δέουσας επιμέλειας. Δυστυχώς, πολλοί ιδρυτές μικρών επιχειρήσεων δεν διαθέτουν το δίκτυο και τις δεξιότητες για να πλοηγηθούν σε αυτή τη διαδικασία.

Η πρόκληση είναι διπλή – οι ΜΜΕ πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότησης και στη συνέχεια να μπορούν να μιλούν τη γλώσσα των πιθανών επενδυτών και να τους πείσουν για τα οφέλη της επένδυσης στη νέα ευκαιρία.

Η διαδικασία συχνά καταλήγει σε “ικανότητες προώθησης” και “ικανότητες προώθησης”.

Προπόνηση για το μεγάλο γήπεδο

Έχοντας αυτό υπόψη, οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης επιχειρήσεων θα πρέπει να κάνουν την επιτόπια εκπαίδευση αναπόσπαστο μέρος του μοντέλου τους. Η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ανάπτυξη είναι μια ευγενής και απαραίτητη προσπάθεια, αλλά βοηθά στην παροχή των δεξιοτήτων και των γνώσεων για να μπορέσουμε να το κάνουμε. παίρνω η χρηματοδότηση είναι δωρεάν.

Αυτή είναι η μάθηση που ενημερώνει το MultiChoice Africa Accelerator Program, μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην ανάπτυξη και τη σύνδεση καθιερωμένων αφρικανικών startups και στη συνέχεια την κλιμάκωση αυτών των επιχειρήσεων με τη βοήθεια παγκόσμιων επενδυτών για να ξεκλειδώσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Αναγνωρίζοντας την κρίσιμη σημασία του πεδίου για την εξασφάλιση επενδυτικής χρηματοδότησης, η MultiChoice συνεργάστηκε με τους ειδικούς Companies for Change (C3) που εδρεύουν στο Ντουμπάι για την κατάρτιση και την ανάπτυξη επιχειρήσεων για να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα που βρίσκει και στη συνέχεια ενδυναμώνει τις πιο υποσχόμενες startups της ηπείρου. δεξιότητες που απαιτούνται για να προσεγγίσουν και να πείσουν πιθανούς επενδυτές κατά τη φάση των πωλήσεων.

Η MultiChoice έχει επίσης συνεργαστεί με την τράπεζα ECOWAS, την African Development Bank, την Canal +, το Newsroom Africa και την EOH, μια εταιρεία τεχνολογικών υπηρεσιών που θα φέρει την τεχνογνωσία τους στο τραπέζι, ειδικά όσον αφορά την παροχή συμβουλών τεχνολογίας, τα αναπτυξιακά σπριντ και την τεχνική υποστήριξη.

Το αποκορύφωμα του προγράμματος βλέπει τις πιο υποσχόμενες startups – μετά από μια ενδελεχή εκπαιδευτική διαδικασία – να έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν μια σοβαρή ομάδα επενδυτών.

Το αν αυτά τα pitches είναι επιτυχημένα ή όχι δεν είναι το μόνο σημείο στη διαδικασία—οι ιδρυτές startup έχουν ένα σύνολο δεξιοτήτων που θα τους εξυπηρετήσουν καλά σε όλη την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Σε τελική ανάλυση, η υποβολή προσφορών για χρηματοδότηση – είτε πρόκειται για επένδυση, δάνειο ή συνεργασία – είναι μέρος της σύγχρονης επιχείρησης.

Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων θα πρέπει να αποφεύγει την έννοια του «πλούσιου σωτήρα» της χρηματοδότησης επενδύσεων. Αν και η χρηματοδότηση παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο για τους επιχειρηματίες, είναι πιο πολύτιμο για τους ιδρυτές να μάθουν τη μορφή και τις μεθοδολογίες της χρηματοδότησης από το να παρέχουν απλώς μια εφάπαξ επένδυση.

Αμοιβαίο όφελος

Είναι επίσης σημαντικό για κάθε επενδυτική συνεργασία να επωφεληθούν και τα δύο μέρη από τη συμφωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί παγκόσμιοι επενδυτές – ειδικά στον τεχνολογικό χώρο – βλέπουν την Αφρική ως μια νέα αναπτυσσόμενη περιοχή. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το 2022, ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης των ανεπτυγμένων οικονομιών αναμένεται να είναι περίπου 3,7% και οι λεγόμενες «προηγμένες οικονομίες» θα επιτύχουν ανάπτυξη 2,4%.

Η Αφρική έχει στερηθεί την ανάπτυξη για αιώνες. Τώρα, χάρη στις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιακή οικονομία, υπάρχει η ευκαιρία να κλείσει το αναπτυξιακό χάσμα αρκετών δεκαετιών.

Το ψηφιακό ήδη εξελίσσεται σε ολόκληρη την ήπειρο. Μια πρόσφατη έκθεση της Endeavor Africa υπολόγισε το μέγεθος της ψηφιακής οικονομίας της Αφρικής σε 115 δισεκατομμύρια δολάρια και προέβλεψε ότι θα αυξηθεί στα 712 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050 χάρη στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και την ώθηση από τον Covid-19.

Δεδομένης της βελτιωμένης ψηφιακής συνδεσιμότητας που θα φέρει εκατομμύρια περισσότερους νέους με ψηφιακή γνώση στην οικονομία, η Αφρική έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την ανάπτυξη. Το Τμήμα Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει ότι έως το 2050, η Αφρική θα φιλοξενεί περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Περίπου οι μισοί από αυτά τα 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα είναι κάτω των 24 ετών.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, το 2019 μόνο το 14,3% των αφρικανικών νοικοκυριών ήταν συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο, σε σύγκριση με περισσότερο από το 80% των Ευρωπαίων. Ωστόσο, το 39,6% των Αφρικανών ηλικίας 15-24 ετών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Αυτό δείχνει μια ψηφιακά αφοσιωμένη νεολαία που θα αγκαλιάσει τη συνδεσιμότητα όποτε μπορεί. Συνειδητοποιώντας αυτό, η Αφρικανική Ένωση, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχει δεσμευτεί να συνδέσει κάθε Αφρικανό στο Διαδίκτυο έως το 2030.

Είτε αυτός ο φιλόδοξος στόχος υλοποιηθεί είτε όχι, οι εργασίες υποδομής συνεχίζονται με ταχύτητα.

Το αποτέλεσμα είναι η εκθετική επέκταση των ψηφιακών ευκαιριών για αφρικανικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Αυτό είναι το κίνητρο πίσω από το MultiChoice Africa Accelerator Program – να εξοπλίσει τις αφρικανικές μικρές επιχειρήσεις στον ψηφιακό χώρο με τις δεξιότητες και τις συνδέσεις για να μετατρέψουν αυτές τις ευκαιρίες σε ακμάζουσες επιχειρήσεις προς όφελος του αφρικανικού λαού.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε καθιερωμένες μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς που βασίζονται στην τεχνολογία – τεχνολογία υγείας, αγροτεχνολογία, fintech, edutech, κυκλική οικονομία και δημιουργικές βιομηχανίες. Αυτοί δεν είναι απλώς τομείς ανάπτυξης με την οικονομική έννοια, αλλά βιομηχανίες που υπόσχονται να βοηθήσουν στην επίλυση των πιο πιεστικών ανθρώπινων προκλήσεων της Αφρικής.

Από ένα αρχικό πεδίο υποψηφίων, 29 επιλέγονται για να παρακολουθήσουν μια σειρά από εικονικά εκπαιδευτικά σεμινάρια που φιλοξενούνται από το C3, όπου μαθαίνουν τα πάντα, από επιχειρηματικό σχεδιασμό και ανάλυση τομέα έως εξειδικευμένο μάρκετινγκ, σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης και σχέσεις με τους επενδυτές.

Από εκεί, το πεδίο των επιχειρηματιών περιορίζεται σε μια μικρότερη ομάδα φιναλίστ που προετοιμάζονται για το pitch stage, όπου παρουσιάζουν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις σε μια ομάδα επενδυτών στο Ντουμπάι.

Το φετινό πρόγραμμα διεξάγεται σε εννέα αφρικανικές περιοχές – Ακτή Ελεφαντοστού, Σενεγάλη, Νιγηρία, Γκάνα, Κένυα, Ζάμπια, Αγκόλα, Αιθιοπία και Νότια Αφρική – και ακολουθεί την επιτυχία της περσινής διοργάνωσης, όπου οι φιναλίστ του Accelerator κέρδισαν 16 εκατομμύρια δολάρια. χρηματοδότηση και υποστήριξη επενδύσεων.

Το MultiChoice Africa Accelerator Program είναι μια πρωτοβουλία του MultiChoice Innovation Fund σε συνεργασία με το C3, το οποίο παρέχει στους επιχειρηματίες τα εργαλεία, τις δεξιότητες και την οικονομική υποστήριξη για να πραγματοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες.

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης δέσμευσης της MultiChoice, της κορυφαίας εταιρείας ψυχαγωγίας της Αφρικής, να ενισχύσει και να ενισχύσει το τεράστιο δυναμικό της Αφρικής σε τομείς που θα είναι κρίσιμοι για τη μελλοντική ανάπτυξη της ηπείρου μας.

Πιστεύουμε ότι οι ΜΜΕ στους τομείς της τεχνολογίας, της βιωσιμότητας και της δημιουργικότητας θα είναι το κλειδί για την επόμενη φάση ανάπτυξης της Αφρικής. Το MultiChoice Africa Accelerator επικεντρώνεται στην εύρεση των πιο υποσχόμενων startups και να τους δώσει τη δυνατότητα να παίξουν αυτόν τον σημαντικό ρόλο.

Τελικά, είναι οι Αφρικανοί επιχειρηματίες που θα βοηθήσουν την Αφρική να συνειδητοποιήσει τις σχεδόν απεριόριστες δυνατότητές της. Αυτό θα συμβεί με τη συμμετοχή βασικών επιχειρηματικών παραγόντων στον υπόλοιπο κόσμο και την ευαισθητοποίηση τους για τις συναρπαστικές ευκαιρίες που αναδύονται στην ήπειρο.

Αυτοί οι νέοι επιχειρηματίες είναι φιλόδοξοι, καινοτόμοι και έχουν κίνητρο να κάνουν τη διαφορά για τους ανθρώπους τους. Το μόνο που χρειάζονται για να κάνουν το επόμενο βήμα στη διεθνή σκηνή είναι μερικές παγκόσμιες συνδέσεις και μερικοί γενναίοι και πρόθυμοι επενδυτικοί εταίροι.

Καθώς ο κόσμος ξυπνά με τις μεγάλες προοπτικές της Αφρικής, αυτοί οι συνεργάτες θα γίνονται ακόμα πιο εύκολο να βρεθούν.

Συμμετέχοντες στην εκδήλωση MultiChoice Accelerator στο Ντουμπάι τον Μάρτιο του 2022

Επιταχυντής πολλαπλών επιλογών

Ένα πρόγραμμα επιχειρηματικής ανάπτυξης που παρέχει δεξιότητες πραγματικής ζωής

Το πρόγραμμα MultiChoice Africa Accelerator είναι ανοιχτό σε καθιερωμένες νεοφυείς επιχειρήσεις και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς ανάπτυξης τεχνολογίας της τεχνολογίας υγείας, της αγροτεχνολογίας, της fintech, της εκπαίδευσης, της κυκλικής οικονομίας και των δημιουργικών βιομηχανιών.

Στην αρχή του προγράμματος, εταίροι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε εννέα αφρικανικές συμμετέχουσες χώρες προτείνουν νεοφυείς επιχειρήσεις ή επιχειρηματίες για να συμμετάσχουν.

Μεταξύ των υποψηφίων επιλέγονται 29 άτομα για την έναρξη του εντατικού μαθήματος εικονικής εκπαίδευσης για την επιχειρηματικότητα. Το μάθημα διαρκεί αρκετές εβδομάδες, διδάσκοντας στους ιδιοκτήτες startup δεξιότητες μέσων ενημέρωσης, πώς να προωθήσουν καλύτερα την επιχείρησή τους στους επενδυτές και πώς να δημιουργήσουν συναρπαστικά επιχειρηματικά σχέδια.

Όλες οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιούνται για να δείξουν στους πιθανούς επενδυτές τι αναζητούν σε έναν νέο συνεργάτη.

Στη συνέχεια, οι 29 επιχειρηματίες συναντιούνται στην τελική εκδήλωση, όπου επιλέγονται 11 startups για το τελικό στάδιο. Αυτοί οι φιναλίστ στη συνέχεια παρακολουθούν ένα ειδικό bootcamp C3 όπου μαθαίνουν πώς να παρουσιάζουν τις ιστορίες τους σε διεθνείς επενδυτές και να “προετοιμάζουν το γήπεδο” πριν από το μεγάλο τους γήπεδο.

Πέρυσι, έξι φιναλίστ του MultiChoice Accelerator εξασφάλισαν Sh16 εκατ. χρηματοδότηση και ένα δίκτυο παγκόσμιων συνδέσεων που θα τους κρατήσει μια ζωή.

Leave a Comment