Ένας νέος τύπος χρηματοδότησης πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκεται σε άνοδο

Καθώς οι τράπεζες αποσύρονται από τη χρηματοδότηση των εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου και άλλες παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης, όπως οι επενδύσεις σε μετοχές ή ο δανεισμός βάσει αποθεματικών (RBL), οι ιδιωτικοί παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ κοιτάζουν μια αναπτυσσόμενη αγορά για εναλλακτικά κεφάλαια.

Είναι μια αποδεδειγμένη τιτλοποίηση προηγμένης παραγωγής (PDP) όπου ένας παραγωγός πετρελαίου ή φυσικού αερίου εκδίδει ομόλογα σε μια συναλλαγή τιτλοποίησης με βάση περιουσιακά στοιχεία (ABS). Με άλλα λόγια, χρησιμοποιούν τα μετρητά από την παραγωγή πετρελαίου ή/και φυσικού αερίου ως εγγύηση για τα ομόλογα που τοποθετούν στους επενδυτές.

Αποτίμηση Ενεργειακών Περιουσιακών Στοιχείων

Η πρώτη τέτοια τιτλοποίηση ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων πραγματοποιήθηκε το 2019, αλλά κέρδισε γρήγορα δημοτικότητα τον περασμένο χρόνο, καθώς πολλοί ιδιώτες παραγωγοί προσπάθησαν να διαφοροποιήσουν τις πηγές χρηματοδότησής τους.

Η Fitch Rating είπε στις αρχές του 2020: «Η τιτλοποίηση που βασίζεται σε περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου βοηθά στη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης για εταιρείες που συνήθως λαμβάνουν κεφάλαια από πιο παραδοσιακές πηγές, όπως διευκολύνσεις δανεισμού βάσει αποθεματικών (RBL), έκδοση ομολόγων υψηλής απόδοσης ή επενδύσεις σε μετοχές. “” είπε. αυτός ο τύπος χρηματοδότησης ήταν εντελώς νέος και η πανδημία δεν είχε ακόμη συνθλίψει τη ζήτηση πετρελαίου.

Ο οίκος αξιολόγησης σημείωσε τον Φεβρουάριο του 2020 ότι «οι δραστηριότητες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα παρέχουν σταθερές ταμειακές ροές καθώς τα ποσοστά εξάντλησης είναι αρκετά προβλέψιμα ανάλογα με την ηλικία των πηγαδιών και τη συνολική διαφοροποίηση».

Η εταιρεία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας DBRS Morningstar δήλωσε ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των ευμετάβλητων τιμών το 2020 και το 2021, οι τιτλοποιήσεις προηγμένης παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου (PDP) παρουσίασαν μικρότερη αστάθεια «κυρίως λόγω της αντιστάθμισης των τιμών των εμπορευμάτων και των δομικών χαρακτηριστικών της τιτλοποίησης». Μάιος 2021.

Η Fitch Ratings ανέφερε τον Σεπτέμβριο του 2021 ότι παρά την υψηλή αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της χρεοκοπίας, η απόδοση τιτλοποίησης PDP παρέμεινε ανθεκτική κατά την εποχή του Covid.

«Οι αντισταθμίσεις που απαιτούνται στους περισσότερους όγκους παραγωγής περιορίζουν τον αντίκτυπο των αλλαγών στις τιμές των υδρογονανθράκων στις αναμενόμενες αποδόσεις. Επιπλέον, η παραγωγή PDP έχει χαμηλό νεκρό σημείο καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κόστους κεφαλαίου έχει πραγματοποιηθεί», ανέφερε ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Η αναπτυσσόμενη αγορά ενέργειας ABS

Η αγορά τιτλοποίησης περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου άνθισε πραγματικά το 2022, με τις συμφωνίες για την ενεργειακή ABS να τριπλασιάζονται από το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Guggenheim Securities που επικαλείται το Reuters. Μέχρι στιγμής φέτος, ιδιωτικές εταιρείες έχουν πουλήσει τιτλοποιήσεις PDP αξίας 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδυτές, από μόλις 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Φέτος σημειώθηκε επίσης η μοναδική μεγαλύτερη χρηματοδότηση τιτλοποίησης για έναν παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ που υποστηρίζεται από ένα μέρος του ενεργητικού της παραγωγής από τότε που ξεκίνησαν οι συμφωνίες χρηματοδότησης τιτλοποίησης PDP πριν από τρία χρόνια.

Αυτόν τον Οκτώβριο ήταν μια τιτλοποιημένη συναλλαγή χρηματοδότησης 750 εκατομμυρίων δολαρίων για την Jonah Energy LLC, μια εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου με έδρα το Ντένβερ με δραστηριότητες στα πεδία Jonah και Pinedale στην κομητεία Sublett του Ουαϊόμινγκ. Η Jonah Energy έκλεισε επιτυχώς την πρώτη της τιτλοποιημένη συναλλαγή χρηματοδότησης προσφέροντας 750 εκατομμύρια δολάρια πλήρως αποσβεσμένα χαρτονομίσματα που υποστηρίζονται από ένα μέρος του ενεργητικού της παραγωγής.

Τα περιουσιακά στοιχεία και οι δραστηριότητες της Jonah Energy βρίσκονται στη λεκάνη του Great Green River Basin στην κομητεία Sublett του Wyoming και αποτελούνται από περισσότερα από 2.400 πηγάδια παραγωγής και περισσότερα από 130.000 καθαρά στρέμματα που βρίσκονται στο Jonah Field και στη γύρω περιοχή.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώσω μια μακροπρόθεσμη συναλλαγή χρηματοδότησης που πληρώνει πλήρως για την RBL μας, η οποία μας τοποθετεί με έναν ισχυρό ισολογισμό για να επιδιώξουμε τις σημαντικές ευκαιρίες γεώτρησης που έχουμε στην έκταση μας και τις στρατηγικές ευκαιρίες που μπορεί να βρεθούν στον δρόμο μας. », δήλωσε ο Tom Hart, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Jonah Energy.

Η Jonah Energy είναι η μεγαλύτερη τιτλοποίηση που στηρίζεται σε περιουσιακά στοιχεία που έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, δήλωσε η Guggenheim Securities, σύμβουλος διάρθρωσης, διαχειριστής βιβλίων και αντιπρόσωπος τοποθέτησης για την προσφορά.

“Αυτή η συναλλαγή ABS, η οποία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση PDP που ολοκληρώθηκε μέχρι σήμερα και την τρίτη 144A που έχει διαρθρώσει η Guggenheim Securities για τον ενεργειακό τομέα, αντανακλά την εμπιστοσύνη των ηγετών του κλάδου και των συμμετεχόντων στην αγορά στη συνάφεια της αγοράς του ABS που σχετίζεται με την ενέργεια”, δήλωσε ο Guggenheim’s Structured. Ο Anuj Bhartiya, Διευθύνων Σύμβουλος της ομάδας δημιουργίας είπε.

Η PureWest Energy, ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου του Ουαϊόμινγκ, έκλεισε επιτυχώς τη δεύτερη τιτλοποίηση που βασίζεται σε περιουσιακά στοιχεία από πέρυσι, προσφέροντας 365 εκατομμύρια δολάρια σε χαρτονομίσματα που υποστηρίζονται από ένα μέρος των περιουσιακών στοιχείων παραγωγής φυσικού αερίου της PureWest τον Αύγουστο. Η συναλλαγή ακολουθεί την αρχική τιτλοποίηση 600 εκατομμυρίων δολαρίων της PureWest τον Νοέμβριο του 2021.

Η PureWest Energy αναμένει να διανείμει τα έσοδα από την προσφορά χαρτονομισμάτων, μαζί με τα πλεονάζοντα μετρητά στον ισολογισμό της PureWest, στους μετόχους της το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Οι προσφορές τιτλοποίησης πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν να είναι επωφελείς τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους παραγωγούς, έγραψε ο Daniel Allison, συνεργάτης ενεργειακής χρηματοδότησης στη δικηγορική εταιρεία Sidley Austin LLP, στη Hart Energy πέρυσι. Οι επενδυτές απολαμβάνουν το σχετικά προβλέψιμο προφίλ ταμειακών ροών του PDP πετρελαίου και φυσικού αερίου, επομένως αυτοί και οι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν τον κίνδυνο παραγωγής ως «ανεκτή μεταβλητή», λέει η Allison. Οι παραγωγοί, με τη σειρά τους, μπορούν είτε να χρησιμοποιήσουν την τιτλοποίηση ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων για να διαφοροποιήσουν τη διάρθρωση του κεφαλαίου τους είτε να χρησιμοποιήσουν αυτήν την εναλλακτική αγορά όταν άλλες είναι λιγότερο ευνοϊκές, σύμφωνα με την Allison.

Της Τσβετάνας Παράσκοβα για το Oilprice.com

Περισσότερα διαβάσματα από το Oilprice.com:

Διαβάστε αυτό το άρθρο στο OilPrice.com

Leave a Comment